hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 08. 02. (VI/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kockázat nélkül nincs győzelem

Megállapodás született az amerikai elnök és az angol miniszterelnök között, melynek értelmében Tony Blair támogatna egy Irak elleni amerikai támadást, amennyiben Szaddám Huszein nem hajlandó visszaengedni Irakba az ENSZ fegyverellenőreit. A támadásra a korábbi tervekkel ellentétben már akár októberben sor kerülhet. 

Külföldieket is öl a Hamasz

Jeruzsálemben a Héber Egyetem kávézójában végrehajtott terrortámadás áldozatainak a többsége nem izraeli állampolgár volt. Az egyetemen több mint 1500 külföldi diák tanul, egyikük, egy 19 éves liverpooli diák így írta le a robbanás utáni pillanatokat: "Hirtelen minden elsötétült, és úgy éreztem magam, mintha egy hatalmas hőléggömb belsejébe kerültem volna. Nagyon nagy forróság vett körül, miközben testrészek és székek repültek körülöttem."

Az orosz repülők fekete júliusa

Az egykori Szovjetunió utódállamai légi közlekedésének fekete napjaiként aposztrofálta a Nyezaviszimaja Gazeta július utolsó hétvégéjének eseményeit. Múlt szombaton Ukrajnában egy légi bemutató során a nézők közé esett az ukrán légierő SZU–27-es vadászgépe, aminek következtében nyolcvanhárom ember halt meg, és közel kétszáz sérült meg. A halottak közül huszonhárom gyermek. Oroszországban pedig vasárnap a legnagyobb és legmegbízhatóbb orosz utasszállító, az IL–86-os zuhant le tizennégy ember halálát okozva. 

Powell másként látja

Az Egyesült Államokban egyre bonyolódnak a mindennapi élet létfontosságú kérdései, és mind elválaszthatatlanabbul összefonódnak a bel- és külpolitika szálai. A közügyek homlokterében a gazdasági hanyatlás, a terrorizmus ellen folytatott harc, ezen belül a Közel-Kelet, valamint az Irak ellen tervezett katonai lépés áll. 

Babonás liliomtiprók

Újabb megrázó, gyermekek elleni bűncselekményekről számolt be Dél-Afrikából a Reuters hírügynökség. A héten egy minden eddiginél fiatalabb, alig hatnapos csecsemőt erőszakolt meg egy ismeretlen elkövető. Az újszülött túlélte a brutális támadást, egy kilenc hónapos csecsemő azonban hasonló támadás után életveszélyes állapotba került. Az elképesztő esetek nem egyediek: Dél-Afrikában évente tízezrével rontanak meg gyerekeket. A gyerekek elleni szexuális támadások egyik oka, hogy a katasztrofális AIDS-helyzet miatt csak a szüzeket tartják biztos partnereknek az országban. A fekete férfiak között egy olyan babona is él, hogy az ilyen kislányokkal való közösülés egyenesen gyógyítja a betegséget. Dél-Afrikában az elmúlt egy év alatt nyolcvan százalékkal nőtt a gyermekek ellen elkövetett erőszakos szexuális bűnesetek száma. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy minden nyolcadik ember HIV-pozitív. 

Belföld

Tippmix 1990-2002

Alig ért véget a labdarúgó világbajnokság, fogadásra hajlamos honfitársaink ismét játszhatnak: a győztes vagy a gólkirály helyett azonban most arra tippelhetnek, mely korábbi vagy jelenlegi kormánytagról derül ki, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a titkosrendőrséggel.  A hét közepén e szempontból a jobboldali pártok felett jelentek meg baljós árnyak: szárnyra kelt ugyanis a hír, miszerint az eddig fellelt hét érintettből öten voltak az Orbán-kormány tagjai, míg egy-egy személy az Antall-, illetve a Horn-kabinetben vállalt szerepet. Információink szerint elképzelhető, hogy a jövő héten már az érintettek neveit és tevékenységét is nyilvánosságra hozzák.

Valami elkezdődött

"Odabenn rágják a gittet" – tájékoztatta az éppen megérkezett kollégáját az egyik hetilap fotóriportere a múlt hét csütörtökén. A megjegyzés arra a hosszan elnyúló huzavonára vonatkozott, amely a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság érdemi munkáját előzte meg. Először azért állt a munka, mert a meghallgatásra váró egykori titokminiszter, Katona Béla felmentése a titoktartás kötelezettsége alól állítólag nem érkezett meg. Valahogy aztán mégis megtalálta a bizottság elnöke a Miniszterelnöki Hivatalból küldött borítékban rejtőzködő engedélyt, így már csak az képezte órákig tartó vita tárgyát, hogy nyilvános vagy zárt ülésen történhet-e a meghallgatás. Az esetek többségében ez utóbbi érvelés nyert, ilyenkor összeszedték a bizottsági tagok mobiltelefonjait, kiküldték a bizottsági ülésről a média jeles képviselőit, valamint a C típusú átvilágításon át nem esett szakértőket.

Nincs új a vasárnap alatt

Az ORTT médiatörvényt sértőnek találta a Vasárnapi Újság azon június 2-ai adását, amelynek vendége Orbán Viktor volt. A nyíltan szélsőjobboldali eszméket hirdető vasárnap reggeli rádiós magazin nem először kerül a testület látómezejébe. Egy évvel korábban hasonló indokok miatt elmarasztalta a műsor készítőit. Azóta a főszerkesztő, Lakatos Pál ugyan távozott a műsor éléről, de annak szerkezete, mondanivalója, hangneme továbbra is durván sérti a közszolgálatiság elveit.

Langyos nyomok

A rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel semmiféle információt nem ad ki a móri rablógyilkosság legújabb fejleményeivel kapcsolatban – legalábbis hivatalosan. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a sajtóban számos valótlan híresztelés szárnyra kapott. Egy rendőrségi vezető lapunknak egyenesen úgy fogalmazott, hogy "a nyomozással kapcsolatos sajtóértesülések többségének semmiféle valóságalapja sincs". Ami eddig biztos: a rendőrség két férfit előzetes letartóztatásba helyezett, akiket a móri mészárlás elkövetésével gyanúsítanak. A DNS-vizsgálat a gyanút nem erősítette meg, a két férfi pedig nem volt hajlandó hazugságvizsgálatnak alávetni magát.

Hosszú kampányba kezdett Schmitt Pál

Hosszú kampányba kezdett Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt, aki minden héten találkozik egy kerületi polgármesterrel. Az egykori olimpiai bajnok megválasztása esetén szoros együttműködést kíván kialakítani a kerületek polgármestereivel. A képen Schmitt Pál és Farkas György VI. kerületi polgármester találkozója Fotó: MTI

Hit és értékek

Kieszelt mennyboltok

A történelem során a keresztény művészek, költők és gondolkodók a mennyet egyszer aszkétikus, a "bűnös" földi lét ellentétének számító helyként, máskor emberekkel benépesült színes világként ábrázolták – írja a Yale Egyetem kiadójának gondozásában megjelent könyvében Colleen McDannell amerikai és Bernhard Lang német történész. A nemzetközi szerzőpáros a menny történetéről szóló művében azt dokumentálja, hogy az elmúlt négyezer év során minden nemzedéket élénken foglalkoztatott a Szentírásban elszórtan található, ám összességében jelentős számú utalás a "Mennyei Jeruzsálemre", "Isten országára", ahol – Jézus szavaival – "bőséges a jutalmuk" azoknak, akik odajutnak. Lapunk előző számában arról írtunk, miként váltak világhírűvé a Biblia szerzőinek gondolatai, látomásai a túlvilágról az ókorban. 

HÁTTÉR

Fehérvári selejtező

Kis Amerika. Állapítjuk meg, amikor az IBM székesfehérvári gyárának úgynevezett márványbejáratánál várakozunk az egyik riportalanyunkra. Patyolattisztaság, szépen gondozott kert, és puritán, de mégis tekintélyes, az IBM világcég jellegét kidomborító fogadóközpont és bejárat. Beljebb – ahová már nem mehetünk – a repülőterekről és a Parlamentből ismerős "átvilágítós-csipogós" beléptető rendszer. Valaki éppen távozni készül, a detektor sípolni kezd, a biztonsági őr fémdetektorral vizsgálja meg a távozó alkalmazottat. Minden rendben van. Később tudjuk meg, hogy eleinte – a gyár 1995-ben alakult – nem volt ilyen szigor, de miután több értékes dolog is eltűnt, "durcásabb" lett a biztonsági szolgálat. Két, közszájon forgó történetet mesélnek beszélgetőtársaink. Előfordult az, hogy a gyártás során használt ipari, különlegesen kopásálló kiscsipeszt (ára tízezres lépték?) a hölgyek egyszerűen hazavitték. No nem otthoni barkácsolásra, hanem egyszerű, hétköznapi szemöldökcsipesznek. Gondolhatja mindenki, hogy az üzem vezetősége nem így kívánt hozzájárulni az itt dolgozó nők jól ápoltságához. 

Az Éneklő Sas legendája

Tizenegy napos, három országot érintő útja során II. János Pál pápa ellátogatott Torontóba a katolikus világifjúsági találkozóra, ahol napjaink technikai vívmányai árnyékában a spirituális értékekre hívta fel a hallgatóság figyelmét. A katolikus egyházfő ezt követően Guatemala városba érkezett, ahol szentté avatott egy 17. századi misszionáriust, majd útja utolsó állomásán, Mexikóban első ízben avatott szentté egy amerikai indiánt. A mexikóiak különös szeretettel viseltetnek II. János Pál iránt, aki pápává választását követően első külföldi útja célpontjául országukat választotta – a pápa egészségi állapotára utalva egyesek szerint könnyen lehet, hogy utolsó útja is ide vezetett. Az utazás valóban erősen megviselte az amúgy is gyengélkedő Karol Wojtylát. A pápa Guatemalában még saját lábán botorkált fel repülőgépére, Mexikóban azonban ez már csak egy hidraulikus lift segítségével sikerült. Az ország himnusza tiszteletére segítséggel felálló pápa csak Vicente Fox elnök közbeavatkozásának köszönhetően nem hanyatlott visz-sza székére.

A Salom-csomag

A Miniszterelnöki Hivatalban tartott mintegy tizenkét órás vita után a kormány a Likud, a Centrum, a Nemzeti Vallásos Párt és az Izrael Alijában támogatásával elfogadta a 2003. évre szóló költségvetési javaslatot, a Salom-csomagot. Mégpedig annak ellenére, hogy a Sasz és a Munkapárt tizenkét minisztere ellenezték a tervet. Ez nagy politikai siker nemcsak Ariel Saron miniszterelnöknek, de Siluan Salom pénzügyminiszter számára is. "Két nehéz évet éltünk át az izraeli gazdaságban. Ma kiállunk az egész nemzet elé és elmondjuk, hogy meg kell tennünk, ami szükséges, és már ez is megerősíti a gazdaság stabilitását"– jelentette ki a pénzügyminiszter. Ezzel még azonban messze nem dőlt el a Salom-féle, nadrágszíj-megszorító költségvetés sorsa. 

Omladoznak a kommunizmus utolsó bástyái

Észak-Korea és Kuba a kommunizmus utolsó végvárait jelentik. Mindkét ország gazdasága gyakorlatilag a tönk szélén áll, ami ékes bizonyítéka a kommunista, illetve marxista gazdaságfilozófia teljes gyakorlati csődjének. A kubaiak Fidel Castro politikai húzásainak ellenére többnyire megúszták az éhínséget, ez azonban kizárólag a Kubába látogató amerikai turistáknak köszönhető. Észak-Korea mindezidáig semmi jelét nem mutatta annak, hogy a piacgazdaságot bármilyen szinten alkalmazni szeretnék, most viszont megtörni látszik a jég. 

100 nap 50 százalék

Az érintetteket reprezentáló négy szakszervezet és az oktatási tárca képviselője aláírásával pecsételte meg a közalkalmazottak béremeléséről szóló megállapodást. A Medgyessy-kormány 100 napos programja szerint szeptembertől a közalkalmazottak átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak. Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének titkára kérdésünkre elmondta, induló bérfelzárkózásnak elfogadják a döntést, de az Európai Uniós csatlakozásig ennek a tendenciának folytatódnia kell.

Nélkülöző gyerekek kapják az Országimázs Központ milliárdjait

A megszüntetett Országimázs Központ megmaradt milliárdjait alultáplált, szegény sorban élő gyerekek étkeztetésére fordítja a kormány. 

Lakásvásárlók: prédára fel

Most érdemes akcióba lendülni azoknak, akik lakást szeretnének vásárolni – összegezhető a Heteknek nyilatkozó ingatlanszakértők véleménye. Awww.ingatlanonline.com internetes oldal adatai arról tanúskodnak, hogy a budapesti lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 209 ezer forint volt a második negyedévben, szemben a tavalyi 212 ezerrel. Így beigazolódni látszanak azok a korábbi előrejelzések, miszerint tartós lesz az áresés az ingatlanpiacon. Mostanság már azoknak az eladóknak, akik sürgősen szabadulni szeretnének régi lakásuktól, előfordulhat, hogy akár húsz-harminc százalékot is engedniük kell az árból, ha vevőt akarnak találni. Manapság nemcsak saját lakásnak, hanem befektetési célból is érdemes ingatlant vásárolni, hiszen a közelgő uniós csatlakozás haszonnal kecsegtet. 

Vérfürdő után szabadon

Az elmúlt hét "vérfürdője" után erőteljes emelkedést mutattak a vezető tőzsdék indexei. A Dow Jones 12,5, a Nasdaq 9, az S&P 500 13 százalékkal zárt magasabban. Tették mindezt annak ellenére, hogy a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya tavaly az USA-ban ősz óta a legnagyobb mértékben, 3,8 százalékkal csökkent.

Tusványosi Tőkés-találkozó

Amikor Magyarországon politikai fordulat következik be, valami, ha nem is fordulat, de történik Erdélyben is. 1998-ban a romániai magyar Fidesz-közeli politikusok közvetlenül Orbánék győzelme után sarokba szorították az RMDSZ mérsékelt vezetőit, és kikényszerítettek egy olyan politikát, konkrétan a magyar egyetem azonnali követelését, amely később súlyos helyzetbe sodorta az akkori teljes romániai politikai szerkezetet, kevés híján szétverte az ez idő tájt még ígéretes, Európa-pártiként működő koalíciót, a magyar kisebbség esélyeit pedig a felejtenivaló Petőfi–Schiller Egyetem szerencsétlen tervéig degradálta. 98-ban úgy tűnt, hogy az RMDSZ ellenzéke természetesnek tartaná a párhuzamos történéseket, ha Magyarországon megbukott a szocialista–szabaddemokrata kormányzás, a romániai magyarok szervezetében is le kell zajlania a hatalomváltásnak. Ez azonban mindmáig nem következett be: a mostani magyarországi választások okozta zavart és az útkeresés nehézségeit pedig jól mutatta a Tusnádfürdőn tartott, és idén féloldalasra sikerült bálványosi szabadegyetem, népszerű nevén a "Tusványos".
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!