hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Külföldieket is öl a Hamasz
Sorban állnak a határon a terroristák

2002. 08. 04.
Jeruzsálemben a Héber Egyetem kávézójában végrehajtott terrortámadás áldozatainak a többsége nem izraeli állampolgár volt. Az egyetemen több mint 1500 külföldi diák tanul, egyikük, egy 19 éves liverpooli diák így írta le a robbanás utáni pillanatokat: "Hirtelen minden elsötétült, és úgy éreztem magam, mintha egy hatalmas hőléggömb belsejébe kerültem volna. Nagyon nagy forróság vett körül, miközben testrészek és székek repültek körülöttem."



A Héber Egyetem kávézója a robbantás után. Ezzel egy időben Hamasz-fesztiválon ünneplő gyerekek Gázában Fotó: Reuters

A terroristának ezúttal arra is volt ideje, hogy miután a bombát lerakta a zsúfolt kávéházban, elmeneküljön a helyszínről. A Héber Egyetem a Kelet-Jeruzsálem körüli arab falvak közt fekvő Scopus-hegyen van. A nyári szünet ellenére sok diák tartózkodott a központi épületekben, mivel itt regisztráltatták magukat az új tanévre jelentkező hallgatók, akik a világ minden tájáról érkeztek. A merényletet – amelynek legalább 7 halálos áldozata és 86 sérültje volt – a Hamasz terrorszervezet vállalta magára, úgymond, bosszúból az első számú parancsnokuk múlt heti meggyilkolásáért. A válogatás nélküli mészárlásnak a külföldi áldozatok (négy amerikai és egy francia állampolgár) mellett legalább 12 izraeli állampolgárságú arab sérültje is van. A Héber Egyetemen jelenleg 4500 arab diák tanul.

A támadással a Hamasz azt is világossá tette: az Izrael teljes felszámolása jelszavával indított háborújukban bárkit készek megölni. 

A merénylet után Benjamin ben-Eliezer izraeli védelmi miniszter bejelentette, 133 olyan palesztint tartanak fogságban, akik öngyilkos merényletekre készültek, de időben lecsaptak rájuk. Ennek a többszörösére becsülik a már kijelölt és csak az alkalomra leső terroristajelöltek számát, ami azt jelzi: a palesztin társadalom többsége elfogadja és támogatja a zsidóirtás stratégiáját. Izraelnek egy ilyen helyzetben kell megvédenie polgárai életét, miközben a nemzetközi közvélemény jelentős része a két felet egyformán felelősnek tartja a konfliktusért. David Baker, az izraeli miniszterelnöki kabinet munkatársa szerint az izraeliek azért harcolnak, hogy "joguk legyen az utcán járni, buszra szállni vagy kávézóba beülni úgy, hogy ne kelljen tartaniuk a palesztin terrortól". Uzi Landau közbiztonsági miniszter azt mondta: "itt az ideje, hogy az emberek megértsék", Izrael háborúban áll.

A sok száz ártatlan áldozat ellenére a külföldi politikusok újra és újra úgy beszélnek, mintha egy kicsiny szélsőséges réteg megrendszabályozásával helyreállítható lenne a béke. Javier Solana, az Európai Unió külügyi vezetője ismét elmondta a tíz éve ismételt sablonokat arról, hogy "meg kell állítani az erőszak ördögi körét", Kofi Annan ENSZ-főtitkár "határozottan elítélt" minden hasonló terrorista támadást civilek ellen, Oroszország pedig "a nemzetközi békeerőfeszítések aláaknázása" miatt emelte fel hangját. A Palesztin Hatóság szintén elítélte a támadást, de Ariel Saront tette felelőssé a "terror újabb köréért".

A véres dráma közepette apró, ám annál szomorúbb epizód volt, hogy Jesse Jackson amerikai fekete tiszteletes éppen arra készült, hogy Gázában meglátogatja Ahmed Jaszin sejket, a Hamasz szellemi vezetőjét. Az ökumenikus találkozóra végül nem került sor, mivel Jackson tiszteletest útban Gáza felé érte a hír az egyetemi merényletről, így inkább visszafordult Jeruzsálembe, és az egyik kórházban felkereste a támadás három sérültjét. Jesse Jackson ugyanakkor pontosan tudta, hogy kivel készült együtt kávézni Gázában, hiszen 1996 óta rendszeresen jár "békemiszsziókra" a térségbe. Szintén a tények iránti bürokratikus közönyt tükrözi az Európai Uniónak a támadás utáni órákban tett bejelentése arról, hogy újabb kilenc millió eurót utalt át a Palesztin Hatóság támogatására. 


Az Amnesty International már elítéli a civilek meggyilkolását

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!