hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tippmix 1990-2002
Kormánytagok ügynökmúltja: ki az, aki érintetlen?

2002. 08. 04.
Alig ért véget a labdarúgó világbajnokság, fogadásra hajlamos honfitársaink ismét játszhatnak: a győztes vagy a gólkirály helyett azonban most arra tippelhetnek, mely korábbi vagy jelenlegi kormánytagról derül ki, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a titkosrendőrséggel.  A hét közepén e szempontból a jobboldali pártok felett jelentek meg baljós árnyak: szárnyra kelt ugyanis a hír, miszerint az eddig fellelt hét érintettből öten voltak az Orbán-kormány tagjai, míg egy-egy személy az Antall-, illetve a Horn-kabinetben vállalt szerepet. Információink szerint elképzelhető, hogy a jövő héten már az érintettek neveit és tevékenységét is nyilvánosságra hozzák.



Minden rendszerváltás utáni kormányon talált foltot az átvilágító bizottság. Folyik az össznépi találgatás Fotó: MTI

Az elmúlt hetekben a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság működése került előtérbe, lapzártánkig azonban kevés konkrétum látott napvilágot a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban: leginkább az, hogy az eddig meghallgatott belügyi és nemzetbiztonsági vezetők egyike sem ismerte a kormányfő előéletét. Mindeközben a Mécs Imre vezette – a rendszerváltás utáni kormánytagok előéletét vizsgáló – bizottság nem szolgált szenzációval. Egészen szerdáig. Akkor ugyanis kiderült, hogy az addig beérkezett adatok alapján a jobboldali kormányok 6:1 arányban vezetnek a baloldallal szemben az ügynökversenyben. Tóth Ká-roly, a bizottság szocialista tagja arról tájékoztatta a Heteket, hogy a csaknem kétszáz nevet tartalmazó listáról a Nemzetbiztonsági Hivatal hét érintettet talált, míg a Történeti Hivatal tizenhatot. A TH adataiból azonban lapzártánkig nem derült ki egyértelműen, hogy a tizenhat érintett közül hányan voltak az ügynökrendszer működtetői és hányan megfigyelt személyek, illetve olyanok, akiket sikeretelenül próbáltak meg beszervezni. 



Mécs Imre és Tóth Károly. Eljön az igazság pillanata Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!