hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nélkülöző gyerekek kapják az Országimázs Központ milliárdjait

2002. 08. 04.
A megszüntetett Országimázs Központ megmaradt milliárdjait alultáplált, szegény sorban élő gyerekek étkeztetésére fordítja a kormány. 



Ajándékosztás Fotó: MTI

Nyáron 200 millió forint, a következő tanévben pedig a maradék 4,5 milliárd jut erre a célra. Mint azt Csókay László, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának főosztályvezetője a Heteknek elmondta, mintegy 32 ezer olyan gyermek van az országban, akik nem kapnak megfelelő ellátást, még napi egyszeri meleg étel sem kerül a családi asztalra. Számukra a nyár különösen nehéz, hiszen a tanév során az iskolában, az óvodában kapnak ellátást, de a nyári szünidő alatt, amikor zárva vannak ezek az intézmények, hetekig bizonytalanná válik a megfelelő táplálkozás. Ezért a szaktárca a megyei gyámhivatalok adataira támaszkodva felderítette az érintett családokat, és a gyermekek számára napi 310 forintot érő meleg ételt juttat. Mivel a közintézmények többnyire zárva vannak, az önkormányzatok szociális intézményeiben, illetve éttermekben osztják az ételt. Az érintetteknek nem szükséges igényelniük az ellátást, mert a helyi önkormányzatok értesítést küldenek ki számukra. 

A következő tanévtől kezdve nagyobb arányú kedvezmények nyílnak meg. A gyermektörvénybe foglaltak szerint plusz étkezési támogatást kapnak azok a családok, amelyek eddig kiegészítő családi pótlékot kaptak, vagy amelyek fogyatékos gyermeket nevelnek, illetve ahol három vagy ennél több gyermek van. Ők eddig is közel 50 százalékos étkezési támogatást kaptak az önkormányzatoktól, szeptembertől indulva pedig ezen felül a 4,5 milliárd forint erejéig jár étkezési támogatás. Csókay szerint mintegy 750 gyermeket érint ez az intézkedés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!