hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 11. 15. (VI/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szivélyes szövetséges

A magyar kormányfő múlt heti washingtoni fogadtatása látványosan cáfolni látszik azokat a jobboldali támadóit, akik szerint Medgyessy hatalomra jutásával ügynökmúltja miatt elszigetelődik a magyar külpolitika, az ország. Komolytalannak tűnnek azok az érvek is, hogy a baloldali kormány ármányokkal és túlzott ígéretekkel, felajánlásokkal érte el a Bush–Medgyessy-találkozót, valamint a nyugati sajtóban az előző kormány számláját terhelő kritikák megjelenését. A jelenlegi magyar diplomácia mintha éppen tágítaná az előző kormány alatt leszűkült mozgásterét: Kovács László külügyminiszter "több Amerikát" ígér a magától értetődő uniós irányultság mellett, és Oroszországnak is nagyobb szerepet szán a mostani vezetés.

A királynő megvédte komornyikját

Nehéz idők járnak mostanában az angol királyi családra. A végéhez közeledik II. Erzsébet királynő uralkodásának jubileumi éve, amelyet már eddig is beárnyékolt két haláleset: előbb nővérének, Anna hercegnőnek, majd édesanyjának, a britek által szinte bálványozott anyakirálynőnek az elvesztése hozott gyászt a londoni Buckingham-palotára. Újabban pedig Paul Burrellnek, Diana hercegnő egykori komornyikjának meglepő hirtelenséggel félbeszakadt pere okoz fejfájást a királyi családnak – különösen azóta, hogy a napokban az angol bulvársajtó egy homoszexuális erőszakkal kapcsolatos ügyet is megszellőztetett körülöttük. 

Hurrikán első kézből

Szombaton és vasárnap a naptárt meghazudtoló nyárias idő volt Alabamának ezen a részén. Vasárnap este viszont a hírekben hallottuk, hogy már három halálos áldozata van annak a hatvan kilométer per órás sebességgel haladó viharzónának, amely éppen az otthonunk, Birmingham felé tart. Fellélegeztünk, amikor a meteorológus megnyugtatásképpen azt mondta, a műholdfelvételeken oszlani látszanak az agresszív gócpontok, úgyhogy már csak esőzésre és mennydörgésre számíthatunk. Ilyenkor bizonyos tévéadók megállás nélkül – még a reklámokat is szüneteltetve – a mozgó radarfelvételeket mutatják, és profi meteorológusok kommentálják a viharzóna haladását, percre pontosan előre jelezve, mikor fog az adott városhoz, városrészhez érni. A vagányabbak ilyenkor is nézhetik a szappanoperákat a többi adón, bár az illúziót kicsit rombolja a kép jobb alsó sarkában folyamatosan kellemetlenkedő apró térkép, amely a veszélyeztetett területeket pirosban mutatja.

Siker az Államokban

A New York-i főkonzulátus már két héttel a miniszterelnöki látogatás előtt olyan képet öltött, mint egy felbolygatott méhkas. A lázas előkészületeknek se vége, se hossza nem volt mindaddig, amíg az Air France gépe földet nem ért november 6-án, szerdán délután 5 óra 25 perckor. Medgyessy Péter másfél napot töltött New Yorkban. Megérkezésének estéjén Israel Singer, a Zsidó Világközösség elnöke és felesége adott vacsorát a magyar vendég tiszteletére. Csütörtökön délelőtt a kormányfő ellátogatott a városházára, ahol eszmecserét folytatott Michael Bloomberg polgármesterrel, majd azt követően a Trinity templomot tekintette meg. Onnan az ENSZ székházába hajtatott, hogy találkozzék Kofi Annan világszövetségi főtitkárral. A zsúfolt napi tennivalók következő állomása az American International Group, az AIG székháza volt, ahol Morris Greenberg, a hatalmas amerikai vállalat elnök-igazgatója díszebédet adott a magyar látogatónak. Az étkezés alatt és után amerikai pénzügyi és kereskedelmi vezetőkkel tárgyalt Medgyessy Péter, aki sok időt nem vesztegethetett, mert még ugyanezen a napon Washingtonba kellett repülnie.

Él és fenyeget

Amerika kétfrontos háborúra készülhet, ha Irak megtámadása mellett dönt, hiszen a terrorizmus ellen egy éve indított harc sem ért még véget. Oszama bin Laden minden jel szerint életben van, és újabb támadásokra készül – ez derült ki az arab nyelv? al-Dzsazíra televízión bemutatott hangfelvételről, melyen a hírhedt terroristavezér beszél. 

Belföld

A Vatikán dönt – mi adózunk

Azon túl, hogy a jövő évi egyháztámogatásról szóló vitában 6,7 milliárd forint szétosztásának módjáról vitatkoznak a pártok, felmerül az az elvi jelentőség? kérdés is, hogy tovább folytatódjon-e az Orbán-kormány idején felerősödött folyamat, melyben az állam néhány történelminek nevezett egyházat preferál, vagy igazodva a jogegyenlőséghez, legalább kismértékben figyelembe vegyék az adófizetők véleményét is. 

Törpék tánca a Fidesz mellett

A Kereszténydemokrata Néppártban (KDNP) bekövetkezett hatalomátvétel cseppet sem hozott megnyugvást a talpraállás mikéntjét kereső hazai jobboldal számára. A felszínen továbbra is az a kérdés, hogy a pártok uniója, vagy egy nagy uniópárt a jó megoldás, míg a mélyben mindenki pozíciójának megtartásán, illetve eljövendő új pozíciók megszerzésén fáradozik. 

Intő jelek

Még fel sem ocsúdhatott a közvélemény a hatvani gyermekgyilkosságok borzalmaiból, amikor hétfőn egy tizenkét éves, másnap pedig egy tizenhét éves fiú öngyilkosságának híre rázta meg újra. A fiatalabb fiú, Kristóf egy rossz iskolai osztályzat miatt kialakult otthoni veszekedést követően vetette le magát kilencedik emeleti otthonuk erkélyéről, István pedig eddig tisztázatlan indítékból Soroksáron feküdt a sínekre.

Embercsempészet olcsón

A Magyar Határőrség bűnügyi felderítő szolgálata az elmúlt héten csapott le egy hazánkban működő embercsempész bandára. Ez az első eset, hogy egy teljes hálózatot – "az elejétől a végéig" – egyszerre sikerült felgöngyölíteni.  Sophian Algériából menekült el, az ottani államhatalom üldözése elől – legalábbis ezt magyarázza kézzel-lábbal és némi angolsággal a Kiskunhalasi határőr-igazgatóság fogdáján. Történetét némi kétkedéssel fogadják. A fiatal fiú Jugoszlávia felől, a zöldhatáron keresztül érkezett hazánkba, és valószínűleg a nyugati országhatáron át távozott volna, ha a határőrök nem fülelik le. Mint mondja, az őt segítő szerb csempészeknek mintegy ötezer dollárt fizetett. Sophian jelenleg az egyik menekültszállás lakója, várja, hogy menkültstátusi kérelmét elbírálják. Esete nem egyedülálló: Magyarországon évente 8-9 ezer illegális bevándorló ellen indul eljárás, és ezek többsége határsértő módon érkezik hazánkba. Nagy részük afgán és iraki származású – vagy a kedvezőbb fogadtatás reményében annak vallják magukat –, de akadnak közöttük bangladesiek, kurdok, kínaiak, tunéziaiak, vietnamiak vagy albánok is. Többségük Jugoszlávia felől érkezik Magyarországra, de az ukrán–magyar, illetve a román–magyar limesnél szolgálatot teljesítő határőröknek is akad migrációs ügyük elég. 

Drogtükör

Az átlagos magyar kábítószer-bűnöző harminc éven aluli, büntetlen előéletű, közepesen iskolázott, egyedülálló férfi, és nem a hagyományos bűnelkövetői körből kerül ki – állapítja meg Vavró Istvánnak, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetőjének tanulmánya.

Hit és értékek

Visszaszámlálás

A katolikus egyház tíz éven belül megszűnhet – állítja a Catholic Planet cím? internetes magazin októberi számában Ronald L. Conte szerkesztő. Mielőtt bárki rosszra gondolna: nem valamiféle szakadár katolikus kiadványban jelent meg ez a meghökkentő prognózis, hanem olyan lapban, amely már a fejlécén is a római anyaszentegyház és a pápa iránti feltétlen és mély elkötelezettségét hirdeti. A római katolikus egyházat és a Vatikánt az utóbbi hónapokban megrázó botránysorozat csak részben tekinthető a borúlátó előrejelzés alapjának. Ronald L. Conte úgy véli, hogy a pápaság sorsa már évszázadokkal ezelőtt megpecsételtetett, miután egy XII. században élt ír püspök papírra vetette a jövőben trónra lépő pápák listáját. Szent Malakiás 112 pápát sorolt fel. A hosszú lista mára a vége felé jár: II. János Pál pápa a 110. a római trónon, aki után már csak két pápa következik, mielőtt a Vatikán elpusztul és az egyház megszűnik – állítja a katolikus lap. Az ír püspök történetéből hamarosan mozifilm is készül, Martin Sheen főszereplésével.

HÁTTÉR

Irak olajra lépne

Irak négy év után visszaengedi az ENSZ fegyverzetellenőreit az országba, elfogadva a világszervezet ultimátumát. A határozat harminc napot adott arra, hogy Bagdad pontos és teljes nyilatkozatot tegyen vegyi-, biológiai- és nukleárisfegyver-programjainak állásáról, és további tizenöt napon belül kell fogadnia az ENSZ-ellenőröket. Időközben amerikai lapértesülések szerint Bush elnök jóváhagyta azokat a katonai terveket, amely szerint közel 250 ezer katona venne részt a Szaddám Huszein rendszerének megdöntésére irányuló háborúban. Az Irak-válságról munkatársunk, Karl Pfeifer Haifán kérdezte Amatzia Baram izraeli történészt, aki Szaddám Huszeinnek és rezsimjének nemzetközi hír? szakértője.

A láthatatlan viadal

"… Megfogtam a kezét, arcát, a pici fejét. Abban a pillanatban tudtam meg, milyen az, amikor szülővé válik az ember. Ugyanis eddig hozzá se érhettem. Olyan érzés volt, mintha kiműtötték volna belőlem, hiszen addig semmilyen kapcsolatunk nem volt egymással."

Európa – távol és közel

Az utóbbi hetekben váratlanul felgyorsultak az események az Európai Unió bővítése ügyében. Az ír népszavazást követően nap-ról napra egyre kézzelfoghatóbb közelségbe került az az eddig jószerével lehetetlennek tűnő forgatókönyv, miszerint egyszerre tíz kelet-közép-európai tagjelölt válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává. Olyannyira, hogy az EU bővítéséről szóló határozatot akár már a december közepén megrendezésre kerülő koppenhágai csúcs is elfogadhatja. Ezzel pedig kiderül annak végső időpontja is, hogy a jelöltek – s köztük Magyarország – mikor csatlakoznak a tizenötökhöz. Ennek időpontját egyébként valamikor 2004. január 1-je és június 30-a közötti időpontra teszik. 

Német bankok feketelistája

Sorra dobják be a törülközőt a német nagybankok. Az idei, harmadik negyedéves jelentések több százmillió eurós veszteségeket prognosztizálnak. Az elemzők szerint a hitelintézeteket leginkább a divatos, de csúnyán megbukott információtechnológiai befektetéseik húzták a sárba. A négy vezető pénzintézet összesen 250 ezer munkavállalójától kényszerül megválni a visszaesések következtében.

Korrupciós lavina az EU-ban

Az Európai Unió bizonyos tagállamai nem felelnek meg a tagjelöltekkel szemben támasztott követelményeknek – áll a Nyílt Társadalom Intézet jelentéseiben (OSI). A Soros György által létrehozott szervezet szerint az unió egyes országaiban nagyobb a korrupció, mint a felvételre várók között. A jelentés szerint az EU nem rendelkezik hatékony korrupcióellenes rendszerrel, ami ahhoz vezethet, hogy létrejöhet egy olyan Európa, ahol mindenki "zsebre dolgozik" és csúszópénzek nélkül nem lehet semmit elérni.  A csatlakozni kívánó országok köre ennek ellenére egyre bővül. Legutóbb Netanjahu volt izraeli miniszterelnök beszélt arról, hogy újbóli megválasztása esetén fontolóra venné a sékel helyett a dollár vagy az euró bevezetését.

Kamatcsökkentés után – Továbbra is dúl a pesszimizmus

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 1,75-ről 1,25 százalékra csökkentette az alapkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A piac eséssel reagált a kamatcsökkentésre, s továbbra is dúl a pesszimizmus az amerikai gazdaság jövőjével kapcsolatban. Nem csökkentett viszont kamatot az Európai Központi Bank és az MNB sem, mindkettő az inflációs nyomásra hivatkozva hagyta változatlanul a kamatszintet. Európában is zuhantak a részvényárfolyamok, pozitív hír egyedül a telekom szektorban akadt: a Vodafone a várakozásoknál lényegesen jobb eredményt jelentett. A BUX értéke nagyon gyenge, alig 20 milliárd forintos heti forgalom mellett 0,26 százalékkal 7424 pontra csökkent.

Akiktől a románok félnek

Különös élmény bepillantani egy nemzet tudatalattijába. A valóságshow-k korában ez is egyfajta kukkolás, az ember zavartan elfordítaná a fejét, ahogy a kellemetlen részletekre pillant – de hát ez esetben a feltárult részletek jelentős részben rólunk, romániai és magyarországi magyarokról szólnak. Milyennek lát bennünket egy átlagos érdeklődésű, iskolázottságú és átlagos ismeretekkel rendelkező román? Nos, elsősorban – veszélyesnek. Fél tőlünk, és gyaníthatóan finoman szólva nem szeret bennünket. Egy felmérés nem jelent tudományosan vagy politikailag megalapozott elveket. De azért amellett mégsem mehet el az ember, hogy – hetekkel a prágai NATO-csúcs előtt – milyen érzelmek élnek Romániában, amely, ha meghívást nyer a tagságra, a lehető legszorosabb szövetségi kapcsolatra lép Magyarországgal? Milyen indulatok gerjednek változatlanul a NATO-partner iránt? 

Sokat ígérő levelek balekoknak

Nigéria tele van híres vagy hírhedt politikusok, diplomaták leszármazottaival. Legalábbis ez derül ki abból a sok-sok e-mailből, amelyeket elsősorban amerikai internetezők kaptak az elmúlt években. A levéláradatból, amelyhez teljesen ingyen "juthat hozzá" az átlag internet-előfizető, a 20. századi nigériai történelem érdekes metszete rajzolódik ki, szinte lebilincseli az olvasót: agresszív diktátorok, elfelejtett vagy bebörtönzött fiak és hatalmas, elrejtett vagyon. A probléma a levelekben szereplő történetek hitelességével, és persze nem utolsó sorban azok céljával van. A történetek megmozgatják a posztmodern korban élő, romantika után vágyódó embereket. A levelek küldői ugyanis valószínűleg olyan személyek lehetnek, akik a Kincses szigettől a Monte Christo grófjáig minden hasonló stílusú kalandregényt elolvastak, ha nem, akkor pedig ösztönös zsenik. Vagy csalók. 

Óda az Egyesült Államokról

Az Amerikai Egyesült Államok létrejötte azt jelentette az emberiség számára, hogy először alakult meg egy olyan állam a középkor kezdete óta, amely nem dinasztikus érdekek védelmét, oligarchiák befolyását, vallások uralmát akarta biztosítani. Hogy az állam feladata lehet az, hogy biztosítsa a keretet a boldogságra való törekvéshez, eddig legfeljebb csak elméleti szinten létezett. Hogy az embert Teremtője olyan méltósággal ruházta fel, hogy az élethez és szabadsághoz való jog elidegeníthetetlenül hozzátartozik az emberi nem létezéséhez, nem tartozott a középkori vallásosság üzenetei közé.

KÁVÉSZÜNET

Csillagok háborúja

Immár hagyományosan novemberben rendezik évadzáró versenyként a női és a férfi tenisz-világbajnokságot, melyre a részvételi jogot az év során elért ranglistahelyezéssel biztosítják a legjobbak. A hölgyeknél a legelőkelőbben rangsorolt tizenhat játékos mérte össze tudását a hétfőn befejeződött Los Angeles-i viadalon, míg a legjobb nyolc férfiteniszező ezen a héten Sanghajban küzd meg a bajnoki címért.

Ezüstérem 22 év után

Hárman az ezüstcsapatból: Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán Fotó: MTI

A Bázel szerezte a forduló meglepetését

Kialakult a legjobb tizenhat mezőnye a Bajnokok Ligája első köre után. A legnagyobb szenzációt a svájci BL-újonc FC Bázel okozta, miután remek találkozón, hazai pályán döntetlent játszott a világhír? FC Liverpool ellen. A helvét alakulat így óriási meglepetésre bejutott a második fordulóba, míg a Mersey-parti gárda az UEFA-kupában kénytelen folytatni szereplését. A képen Jerzy Dudek, a liverpooli kapus, az egyik gólt követően.A forduló eredményei:

Etnobiznisz géppisztollyal

A hosszú, nehéz szövetkabátnak egyes korokban üzenetértéke van. Tekintélyt, hatásos fellépést ad viselőjének. Ma, mikor a jó külső nálunk is tőkét ér, nem véletlenül sokasodik megint e viselet. S bár A kárhozat útja cím? film majd összes szereplője erőszakos módon távozik az élők sorából – azt többnyire ilyen kabátban teszi. Történetünk hőse Sullivan (Tom Hanks), egykori árvagyerek – az itt éppen ír – gengsztercsalád fejének (Paul Newman) nevelt fia, majd legh?bb bizalmasa se válik meg e kabáttól, s a hozzávaló puhakalaptól. Így utazik, eszik, és ebben öl embert. Az őt befogadó, majd középosztálybelivé felhízlaló "család" érdekében mindenre kész, pedig innét a nézőtérről szinte becsületes embernek érezzük. 

A politikacsináló magazin

Meghalt Németország egyik legjelentősebb újságírója. Rudolf Augsteint, a Spiegel hírmagazin alapítóját és főszerkesztőjét csütörtök este, 79. születésnapja után két nappal, tüdőgyulladásban érte a halál. 

Gesztenyeárus börtönben

Sültgesztenye-árus került börtönbe rémhírterjesztésért. Ausztriában egy sültgesztenyét áruló embert börtönbüntetésre ítéltek, mivel tévesen bombariadót fújt. Az árus pusztán üzleti célból tette a téves riasztást. Arra gondolt, ha mindenki kitódul az utcára, az ácsorgó emberek majd biztosan megkívánják a meleg árut. Azonban a rendőrség nem hagyott sok időt az üzlet felvirágoztatására. Igen hamar lenyomozták a hívást, ami alapján kiderült, ki riasztotta a rendőrséget. 

Nem kell mindig oltás

Az elmúlt ötven évben Magyarországon harmincnégy influenzajárvány zajlott le. December és március között időszakonként kiürülnek az iskolák, óvodák, és jelentősen megnövekszik a kórházba utaltak száma. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hivatalos állásfoglalása szerint a fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben beadott védőoltás.

Mi van a képen?

1. Sziklafalon éjszakázó sziklamászók; 2. Stockholmi diákok lógnak a suliból; 3. Pórul járt kempingezők alól kibányászták a földet

DUMA PLÁZA

Az üzenetrögzítő javítás alatt. Itt egy ember beszél. (Eric Burgin)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!