hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem kell mindig oltás

2002. 11. 18.
Az elmúlt ötven évben Magyarországon harmincnégy influenzajárvány zajlott le. December és március között időszakonként kiürülnek az iskolák, óvodák, és jelentősen megnövekszik a kórházba utaltak száma. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hivatalos állásfoglalása szerint a fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben beadott védőoltás.

Az oltást ajánlják minden olyan felnőttnek és gyermeknek, akiknek betegségük folytán csökken az immunitásuk (szív-, keringési, légzőszervi, vese-, anyagcsere-, daganatos megbetegedések), és minden hatvan évesnél idősebb személynek (náluk nagyobb a különböző szövődmények kialakulásának kockázata), valamint az egészségügyben, szociális intézményekben dolgozóknak és a rendészeti, közlekedési, közellátási, oktatási feladatokat ellátóknak. Ők térítésmentesen juthatnak hozzá a vakcinához.

Az oltóanyagot évente állítják össze azoknak a vírusoknak a törzseiből, amelyek nagy valószínűséggel elérhetik hazánkat. Az immunitás kettő-négy hét után alakul ki. Ebben az évben, hasonlóan a tavalyihoz, 1 300 000 vakcina kerül a háziorvosok rendelőibe, amelyért nem kell fizetni. Ha valaki nem tartozik a "veszélyeztetett" csoportokhoz, receptre 500-600 Ft-ért vásárolhatja meg a patikákban. Kisbabák már hét hónapos kortól kaphatnak influenza elleni védőoltást receptre, de Magyarországon ennek még nincs bevett gyakorlata. Az oltás mellékhatása lehet helyi (bőrpír, duzzanat az injekció helyén), vagy nagyon ritkán allergiás tünetek jelentkezhetnek, ha véletlenül vénába vagy érbe jut az oltóanyag, szélsőséges esetben idegrendszeri problémákat okozhat.

Az influenza tünetei: láz, izomfájás, rossz közérzet, száraz köhögés, orrfolyás együttes jelentkezése. Azok, akik fertőződnek, a tünetek kezelése mellett (lázcsillapítás, köhögés elleni tabletta, spray az orrfolyásra), tizenkét éves kortól szedhetnek olyan vírusellenes szert, amely gátolja a vírus sokszorozódását (recept nélkül kapható, 7000 Ft).

Ezekben a hónapokban fokozottan figyeljünk az egészséges táplálkozásra, a vitaminbevitelre (lehetőleg természetes formában), és naponta többször szellőztessünk – az otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt –, mert a vírusok nem szeretik a friss, hideg levegőt. (Róth I. Zsófia)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!