hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 10. 12. (V/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ésszel és erővel

Amikor Bush elnök a közelmúltban türelmet kért az amerikai néptől, nyilvánvaló volt, hogy miért tette: nem akart ugyanis felkészületlenül belevágni egy háborúba. Mielőtt vállalta volna a hadműveletek kockázatát, a hírszerzés minden lehető eszközét igénybe kívánta venni, hogy rátaláljon azokra a célpontokra, amelyeket érdemes támadni. Az elsődleges megfontolás az volt, hogy meg kell bénítani a tálibok légvédelmét, hogy az amerikai és a szövetséges hadirepülőgépek uralhassák a mezőnyt. 

Földre szállás előtt

Napokon belül megkezdődik az Afganisztán elleni támadás szárazföldi szakasza – állítja az NBC News amerikai hírtelevízió, Pentagon-tisztviselőkre hivatkozva. Miután a szövetséges bombázók megsemmisítik a tálibok repülőtereit, távközlési központjait és az ismert terrorista kiképző táborokat, "elfogynak" az érdemleges katonai célpontok, a szakértők szerint valószínűleg helikopterrel támogatott kommandós rajtaütésekre kerülhet sor. 

Bin Laden médiaháborúja

"Az amerikaiak kinyitottak egy ajtót, amely soha sem fog bezárulni – jelentette ki Gaith, majd hozzátette: – Amerikának tudnia kell, hogy a harc nem hagyja el a földjét, amíg Amerika nem hagyja el a földünket, amíg Amerika nem hagy fel Izrael támogatásával, amíg Amerika nem vet véget az Irakkal szembeni blokádnak..." 

Postán érkezhetett a kór

A lépfene "tüdőváltozata" okozta egy hatvanhárom éves férfi halálát az Egyesült Államokban, és fertőzött meg legalább két további embert. Egy esetleges biológiai támadástól tartva a szövetségi nyomozók a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel járnak el. Az FBI már a korai vizsgálatokat követően úgy vélte: a fertőzést csak emberi beavatkozás okozhatta. 

Németország bosszútól tart

A német kormány és az ellenzéki pártok zöme teljes mellszélességgel kiáll az amerikai–brit NATO-szövetségesek afganisztáni katonai akciója mellett. Gerhard Schröder kancellárt – néhány órával a vasárnap startolt válaszcsapás előtt – telefonon tájékoztatta George W. Bush, az USA elnöke, megköszönve Berlin szolidaritását. Kedden meglepetésszerűen Washingtonban személyesen is tárgyalt egymással Schröder és Bush. 

Csecsen rakéta a helikopterre

Egy magyar tiszt, Török László ezredes is életét vesztette a hétfői abháziai, ENSZ-helikopter ellen elkövetett támadásban. Az orosz külügyminisztérium a grúz kormánynak a csecsen terroristákkal szembeni engedékenységét tette felelőssé a Mi–8-as helikoptert ért szerencsétlenségért, míg a grúzok szerint az oroszok rendelték el a kodori völgyszoros bombázását. 

Belföld

Legyen ön is milliárdos

Lavinát indított el Rigler Zoltán kormánypárti képviselő közelmúltbeli bejelentése, miszerint nem indul a jövő évi választásokon, mert gazdasági érdekeltségei nem teszik ezt lehetővé. Az ellenzéki képviselők ugyanis furcsállják, hogy az építési vállalkozó vagyonbevallása és a most ismertté vált adatok szerint egy év alatt több száz milliós vagyonra tett szert. 

Egy nagy politikai játék

A napokban került az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága elé az egészségügyi minisztérium által kidolgozott kórháztörvény-tervezet, amely szabályozná az egészségügyi intézmények közhasznúvá alakítását. A miniszter egy ilyen törvény megszületését tartja az egyetlen járható útnak az egészségügy talpra állításához, a tervezet visszautasítását nem tartja véglegesnek, tovább tárgyal mind a szakmai fórumokkal, mind a politikai pártok képviselőivel, és bízik abban, hogy végül a parlament elé kerül a törvényjavaslat, és meg is fogják szavazni.

Btk. és gyűlölet-beszéd

Szenvedélyes vita után – a kormánypárti képviselők tartózkodása miatt – nem támogatta az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága a gyűlöletbeszéd büntethetőségének szigorításáról szóló javaslatot, amelyet Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman terjesztett be a bizottság elé. 

Elmaradt rehabilitáció

A Hit Gyülekezetének rehabilitációra van szüksége, az egyház a közszolgálati médiumok közvetítésével szeretne hiteles képet adni magáról, s egyben feloldani a vele szembeni előítéleteket – erről a közösség vezető lelkésze, Németh Sándor beszélt meghívott újságírók előtt.

Szavazásra buzdítanak

A magyarországi szegény és cigány népesség körében a biztos szavazók aránya alig marad el az átlagnépesség körében mért aránytól, ugyanakkor e népesség körében az MSZP még az SZDSZ-szel együtt is jelentős hátrányban van a Fidesszel vagy akár egy olyan polgári koalícióval szemben, amelyben a MIÉP is szerepelhet.

Raktárról szállítanak

A közeljövőben várhatóan jelentős változásokon megy keresztül az európai, és ezzel együtt a magyarországi drogkereskedelem is. Az Afganisztán ellen indított háború ugyanis teljesen elszigeteli a külvilágtól Ázsia egyik legnagyobb drogtermelő vidékét, ahonnan az Európában fogyasztott heroin legnagyobb része érkezik. Ezzel az etnikai és vallási alapon szerveződő terrorszervezeteket is "csapás" éri, ugyanis ezeknek a csoportoknak egyik fő bevételi forrásuk a drogkereskedelem. 

Hit és értékek

A terrormilliárdos lelkivilága

Oszama bin Laden, a világ figyelmének középpontjába került terrorista 1996-ban terjedelmes levélben fejtette ki részletesen vallási, politikai és gazdasági felfogását, amely jelenlegi tevékenységének is alapja. Levelében megszólítja a muszlim világot éppúgy, mint a Nyugatot, és előre jelzi, milyen elszánt támadást fog indítani – aminek azóta tanúi lehettünk. Írása pontos, részletes és sokkoló betekintést ad mostani tevékenységének ideológiai és kulturális hátterébe, jellemébe és személyiségébe.

HÁTTÉR

Terrorizmus: az mi

Minél szélesebb a terror elleni koalíció, annál nagyobb annak esélye, hogy sikerrel vívhatják meg ezt a rendkívül bonyolult és sokrét? harcot. Az Egyesült Nemzetek Szervezete természetes keretként kínálkozna e harchoz, ezért határozott úgy a világszervezet, hogy nemzetközi konvenciót alkot a terrorizmus ellen. A Közgyűlés ebből a célból összehívott tagjai azonban sem a terrorizmus, sem a terroristák körének meghatározásában nem tudtak megegyezni. 

Rakéta végzett az utasszállítóval

Egy repülőgép-katasztrófa mindig feltűnést kelt, különösképp, ha más fontos eseményekkel függhet össze. A Sibir Légitársaság TU–154-esének zuhanása a Fekete-tenger felett, három héttel az Amerika elleni terrortámadás után, és néhány nappal az erre adott első válaszcsapás előtt, sokak számára egyértelm? kapcsolatot jelez. Az ügy részesei kulcsszereplők: a gép orosz volt, az utasok többsége és a felszállási pont izraeli. De lehet, hogy mindez csak véletlen egybeesés, az amerikaiak siettek állítani, hogy a balesetet egy elszabadult ukrán rakéta okozta.

Jönnek az afgánok

Nemsokára minden tizedik kalocsai lakosra jut egy afgán menekült, mivel a nemzetbiztonsági kabinet váratlan döntésének értelmében ideiglenes szállássá alakítják át a város centrumában található egykori kiképzőbázist. A miniszterelnök türelmet kér, a polgármester szervezi a helyi "ellenállást", a lakosság a paksi atomerőm? közelségét emlegeti…

Tragikus hiba Milánóban

A sűr? köd és emberi mulasztás idézte elő a tragédiát a Milánó melletti Linate repülőtéren – állítják a hivatalos nyilatkozatok a SAS skandináv légitársaság utasszállítója és egy Cessna típusú német kisgép hétfő reggeli öszszeütközéséről. 

A britek pénzelik az afgánokat

Mákjuk van az afgánoknak. Már úgy értve, hogy Afganisztán a világ egyik legnagyobb drogtermelője. A tálib kormány gyakorlatilag a herointermelésből és -kereskedelemből származó pénzből tartja fenn magát, ebből a bevételi forrásból fedezi a fegyvervásárlást. 

Megfontolt és óvatos befektetés

Óvatosságra intenek a befektetői tanácsadók. A háborús helyzet, az esetleges további terrortámadásoktól való félelem, sőt, annak az esélye, hogy a konfliktus a közel-keleti térségre is kiterjedhet, csak tovább fokozza a szeptember 11-e óta tartó bizonytalanságot a részvénypiacokon. Rövid és hosszú távra elsősorban az állampapírok vásárlását ajánlják az elemzők.

Légitársaságok zuhanórepülésben

A légitársaságok évek óta a kőkemény konkurenciaharc kötéltáncát járták, és fejlesztéseik során fokozatosan adósodtak el, így a szeptember 11-ei terrorakció okozta forgalomkiesés az egész iparág számára gazdasági vészhelyzetet eredményezett.

Terror és fegyverkezés

Ahogy ez várható is volt, felszálló ágba került a hadiipar. Ezt nemcsak a tőzsdén való jó szereplés mutatja, hanem az is, hogy egyre-másra érkeznek a hírek az újabb megrendelésekről. A biztonságtechnikai és a hadiipar minden bizonnyal szép jövő előtt áll, mivel Bush elnök elhúzódó háborút hirdetett meg. Míg a világ összes repüléssel kapcsolatos (mind szállító, mind gyártó vagy kiszolgáló) cége hatalmas veszteségeket kénytelen elkönyvelni a terrorháború hatására, úgy tűnik, hogy a katonai célú repülőgépgyártás lehet az egyetlen lehetőség a gyártók tetemes veszteségeinek csökkentésére.

Háborús bizonytalanság emelkedő indexek

Világszerte emelkedést mutattak a tőzsdeindexek az elmúlt héten. A Dow Jones mindössze egy százalékos erősödését messze felülmúlta a technológiai szektor ötszázalékos szárnyalása. A harmadik jelentős indexet, az S&P500-at alkotó részvények harmadik negyedéves profitja várhatóan 20 százalékos csökkenést mutat majd az elemzők előrejelzései szerint. A nyugat-európai piacok 3,5-4 százalékkal erősödtek, elsősorban a telekom cégek papírjainak jó teljesítménye miatt. A BUX 2,7 százalékos emelkedés után 6456 ponton zárta a hetet.

KÁVÉSZÜNET

Megérkezett a harmadik baba

Nagycsaládos papa lett a Dáridó népszerű műsorvezetője, Lajcsi. Augusztusban megszületett a harmadik Galambosbaba, Pistike. 

Phil Collins újra hall

Phil Collins nemrég egy Los Angeles-i üzleti tárgyalás közepén olyan rohamot kapott, amely azonnali, időszakos süketséget okozott neki. 

Egészség

"Szépek és gazdagok – mint egy szappanopera szereplői. Persze ettől még nem feltétlenül lesznek boldogok, de papírjuk lesz a hibátlanságról, és legfeljebb egymás között kell majd kicsit versenyezniük, aszerint, hogy annak idején kinek vett jobb génsebészt apu" – írja a Fitt Mama október–novemberi számában a babaegészség és génsebészet összefüggéseiről szóló cikk. A lapban olvashatunk emellett a várandósság alatti torna hasznáról, s az otthon született gyerekek találkozójáról, és egy interjút Cindy Crawforddal, a szupermamával. (Fitt Mama, 2001. október–november)

Világfutás

Október 14-én vasárnap mindenkit szeretettel várnak az Avon Női Világfutásra a Margitszigeten! A választék: 10 km-es, 3,6 km-es futás és 2 km-es gyaloglás. További információ:www.bpsportiroda.hu

Divat, színek, illatok

Sose szerettem az őszt. Persze, az iskola… meg az unalmas, tompa színek, hűvös, esős napok, alattam víz, fölöttem víz, felkelni sötétben, és ráadásul még ki is kell menni az utcára. Aztán egyszer – még nagyon zsenge koromban – azt mondták, kiköpött őszi típus vagyok. Még mit nem! A dolog azért mégis izgatott, utánajártam hát, ugyan mit tartogathat pont nekem az ősz.

18 csapat már továbbjutott

A világbajnoki selejtezők első körének vége. Az első helyen végzők biztosan továbbjutottak a most befejeződő európai csoportmérkőzésekből. Másodikoknak maradtak a pótselejtezők és a remény, hogy ezeken biztosíthatják csapataik helyét a 2002-es világtalálkozón.

Könyvsikerek

Shmuley Boteach: Kóser szex

Bora Milutinovics sikerei

A jugoszláv tréner nem akármilyen pályafutást tudhat maga mögött. Milutinovics nem hazájában érte el a legnagyobb sikereket. 

Romário: túl a 800. gólon

A brazil labdarúgásban nem ő a csúcstartó. Igaz, eddig két játékosnak sikerült átlépnie a bűvös ezres határt, Pelé 1281, Friedenreich pedig 1329 gólt szerzett pályafutása során. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!