hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Raktárról szállítanak
Válság szele a drogpiacon

2001. 10. 14.
A közeljövőben várhatóan jelentős változásokon megy keresztül az európai, és ezzel együtt a magyarországi drogkereskedelem is. Az Afganisztán ellen indított háború ugyanis teljesen elszigeteli a külvilágtól Ázsia egyik legnagyobb drogtermelő vidékét, ahonnan az Európában fogyasztott heroin legnagyobb része érkezik. Ezzel az etnikai és vallási alapon szerveződő terrorszervezeteket is "csapás" éri, ugyanis ezeknek a csoportoknak egyik fő bevételi forrásuk a drogkereskedelem. 

Nyugat-Európa több tíz tonna heroint szippant fel évente – egyedül Németországban húsz tonna fogy belőle. Ennek a mennyiségnek a 80-90 százaléka Afganisztánból származik, és kétféle útvonalon, Irán és Törökország, illetve az észak-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok érintésével érkezik Európába. "A közvetítésben és az elosztásban nagy szerepük van a saját nemzetállammal nem rendelkező etnikumoknak (például a kurdoknak, vagy a palesztinoknak), és nemzetközi bűnügyi szakértők azt is tényként könyvelik el, hogy a drogtermelés, illetve kereskedelem az etnikai, illetve vallási alapon szerveződő terrorszervezetek monopóliuma" – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő rendőrségi szakértő. Így például az afgán ópiumtermelés és -feldolgozás egyik fő irányítója és haszonélvezője – feltételezések szerint – pont Oszama bin Laden, és az általa vezetett al-Kaida nev? terrorszervezet. Ehhez hasonlóan a kereskedelemből befolyt dollármilliárdok jelentős része is a kurd, a palesztin, vagy az albán terrorszervezetekhez folyik be, és ez akkor is így van, ha maguk a kereskedők nem terroristák, nem tagjai ezeknek a szervezeteknek. A szakértő elmondta: Magyarországon például a heroinkereskedelem a koszovói albánok kezében van, akik a bevételeikből forradalmi adót fizetnek az albán Nemzeti Felszabadítási Szervezetnek (UCK).

Az Afganisztán ellen indított háború gyakorlatilag elszigetelte az országot és ezzel együtt a drogtermelőket is a külvilágtól. Ennek hatására Európában a közeljövőben a heroin ára várhatóan drasztikusan emelkedni, minősége pedig romlani fog. Ezek a változások jelenleg még nem érzékelhetőek, valószínűleg azért, mert a tranzitországokban – az úgynevezett depótelepeken – jelentős mennyiség? heroin van még "raktáron" – véli a lapunk által megkérdezett rendőrségi szakértő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!