hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divat, színek, illatok

2001. 10. 14.
Sose szerettem az őszt. Persze, az iskola… meg az unalmas, tompa színek, hűvös, esős napok, alattam víz, fölöttem víz, felkelni sötétben, és ráadásul még ki is kell menni az utcára. Aztán egyszer – még nagyon zsenge koromban – azt mondták, kiköpött őszi típus vagyok. Még mit nem! A dolog azért mégis izgatott, utánajártam hát, ugyan mit tartogathat pont nekem az ősz.

A stílustanácsadó szerint – márpedig ez izgalmas tudomány – az ősz típusú nők és férfiak leginkább az ősz természetes színeiben mutatnak jól. Ez már jó hír, hiszen az idei ősz divatja éppen ezekre épít: elég kimenni a közeli hegyekbe, és beállni egy csinos bokor alá. Ha jól áll nekünk, máris indulhat a vadászat a boltokban. Komolyra fordítva a szót: divatosak a meleg, természetes árnyalatok: a barnák, bézsek, zöldek, az őszi falevél és a föld színei. De hogy senkit se rekesszünk ki az ősz élvezetéből, elárulom, hogy idén mindenkinek kedvez a "trend", hiszen a fekete-fehér is nagy divat, és a piros minden árnyalata, a narancstól a tűzvörösön át a bordóig. Vége a bordó-szürke egyendivatnak, lehet már különbözni, hiszen van választék bőven. Azaz: idén ősszel nem csak az ősz típusúaké a világ. 

A színek kavalkádját követi a fazonok változatossága is: minden ruha egy-egy m?alkotás az idei kifutókon, és ez a hétköznapi, hordható ruhák szintjén is érvényesül, gazdag lehetőségeket kínálva az egyéni stílus megteremtésére. Híre sincs már a kilencvenes évek minimalizmusának, a hordhatatlan, csak divatbemutatókon szereplő "űrruháknak", és a hozzájuk tartozó, fémesen természetellenes (zombi-)sminknek. Idén a romantikustól a nagyon sportosig mindent fel lehet venni, eredetiek lehetünk a katonás fazonokban éppen úgy, mint a kislányos kabátban (feltéve, hogy az alkatunk még őriz némi kislányos jelleget…). Aki megengedheti magának, az bátran viseljen kockásat, mert az bizony még mindig tartja magát. 

A smink hasonlóképpen követi a viseletben érvényes trendeket: itt is divat szinte minden, ami jól áll, különösen a természetesség. A színekben éppen úgy divatosak a halvány, bézses árnyalatok, mint a hidegebb rózsaszínek, ám mindez finom árnyalatokban, lágy kontúrokkal teszi természetessé viselője arcát. Érdemes körülnézni az illatpiacon is, hiszen a legtöbb cég általában kihozza a maga új illatait az új szezonra. A nyári könnyű, légies illatokat ilyenkor felváltják a mélyebb, fűszeres illatok. Érdemes kipróbálni Nina Ricci Premier Jour-ját, amely ajánlása szerint "felvidítja a borongós őszi napokat", vagy a frissebb illatot kedvelőknek Coco Chanel Madmoiselle-jét. Az uraktól elnézést kérünk, róluk ezúttal megfeledkezünk.


Öt perc aroma



A divatolás persze nem- csak drága, a zsúfolt plázákban meglehetősen fárasztó is, ezért pihenésül egy igazi különleges teát ajánlunk, nem csak a hölgyek figyelmébe. A világ legegyszer?bb feketeteájából főzetet készítünk (lehet teát is), majd egy kannányi adagba – mivel egy csészényi egészen biztosan nem lesz elég – beleteszünk két kisebb darab fahéjat, négy-öt szem szegfűszeget, és egy kevés – esetleg jó sok – apróra szeletelt birsalmát, ez utóbbit a karácsonyhoz közeledve narancshéjjal is helyettesíthetjük, a hangulat kedvéért. Öt-hat perc áztatás után édesíthetjük a teát. Amíg ázik, érdemes egy jó könyvet odakészíteni a fotel mellé, hogy teljes legyen a kényelem. Ajánlatunk mondjuk egy családregény, az néhány kanna teával eltart tavaszig. És ha mégsem elég izgalmas, akkor észrevétlen téli álomba szenderedhetünk. Így biztosan eltelik az ősz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!