hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragikus hiba Milánóban

2001. 10. 14.
A sűr? köd és emberi mulasztás idézte elő a tragédiát a Milánó melletti Linate repülőtéren – állítják a hivatalos nyilatkozatok a SAS skandináv légitársaság utasszállítója és egy Cessna típusú német kisgép hétfő reggeli öszszeütközéséről. 



A skandináv légitársaság szerencsétlenül járt milánói járatának maradványai Fotó: Reuters

A fedélzetén több mint száz utast – köztük mintegy ötven olaszt – szállító repülőgép a felszálláshoz szükséges legnagyobb tolóerővel készült a magasba emelkedni, amikor összeütközött az egyik bekötőúton gördülő Cessnával. Az ütközés után a svéd gép letért a kifutópályáról, hosszan "felszántotta" a földet, majd nekicsapódott egy melléképületnek. A csomagmegőrzést szolgáló hangárban ekkor több ember is dolgozott, a baleset így közülük is szedett áldozatokat. A két gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a tragédiát. 

A hatóságok kizárták a merénylet lehetőségét: a katasztrófa ez alkalommal a rossz látási viszonyokból eredő emberi hiba következménye. Az elmúlt hetek csapásai előtt értetlenül álló hírmagyarázók mégis hasonlóságot éreznek a gyászesetek között. "Szeptember 11-ével a biztonságunkat elsöpörte az új barbárság hulláma – ad hangot az Olaszországot eluraló megdöbbenésnek a Corriere della Sera vezércikke a katasztrófát követő napon. – Egy láthatatlan ellenség mindenhová követ, minden lépésünket lesi… A véletlen mostani mártírjai végeredményben nem különböznek azoktól, akik a New York-i ikertornyokban vagy az eltérített gépeken voltak. Most nincs szó terrorcselekményről, de akik Milánóban öszszeégtek, még a felszálláskor ösztönszerűen méregették a társaikat: ki lesz a mi gépeltérítőnk? Magukon érezték a terrorizmus súlyát. Ahogy mi mindannyian."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!