hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nagy politikai játék
Mikola új alapokra helyezné az egészségügyet

2001. 10. 14.
A napokban került az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága elé az egészségügyi minisztérium által kidolgozott kórháztörvény-tervezet, amely szabályozná az egészségügyi intézmények közhasznúvá alakítását. A miniszter egy ilyen törvény megszületését tartja az egyetlen járható útnak az egészségügy talpra állításához, a tervezet visszautasítását nem tartja véglegesnek, tovább tárgyal mind a szakmai fórumokkal, mind a politikai pártok képviselőivel, és bízik abban, hogy végül a parlament elé kerül a törvényjavaslat, és meg is fogják szavazni.

"Az zajlik most az egészségügyben, ami 1988–90-ben a privatizációs hullám alatt zajlott az országban" – jellemezte Mikola István egészségügy-miniszter a kórházi intézményi törvénytervezet kapcsán kialakult politikai vitát. "Most is hasonló a tét: vagy anarchiába visznek a nagy privatizációk, vagy sikerül leszabályozni ezeket az ambíciókat, és korszer? piacgazdaságot építeni köré. Ezt szolgálná a most benyújtott törvénytervezet: megadjuk azokat a piaci formációkat és gazdasági mozgástereket, amelyben az egészségügy működhet. Emellett megfogalmazunk egy új orvosi jogállást, a szabad szellemi foglalkozást, ami természetesen alternatívaként jelenik meg." 

Arra a kérdésre, hogy minek tulajdonítja a szakma ellenállását, amely elsősorban a Magyar Orvosi Kamarán keresztül jelenik meg, a szakminiszter elmondta: tapasztalatai szerint a szakma megosztott, hiszen a fiatal orvosok várják, hogy változzon valami, a szakma többi szereplőjével, ápolókkal, műtőasszisztensekkel együtt. "Ez a valami azonban nem az, hogy a tárca kap majd százmilliárdot, hiszen van költségvetés, ennek keretében kell mozognunk – fejtette ki Mikola. – Jelenleg arra van lehetőség, hogy a kormány által a tárcának juttatott plusz forrásokat eljuttassuk oda, ahol a legfeszítőbbek a gondok. Az ápolónők, szülésznők, műtőssegédek bérfejlesztésére kerülhet sor, sőt végül sikerült intenzív terápiás osztályokon foglalkoztatott orvosoknak, szakaszszisztenseknek, ápolóknak és műtőasszisztenseknek – valamivel több mint ötvenezer alkalmazottnak – is juttatni ebből a keretből." 

Mikola ugyanakkor elismerte, hogy a plusz források nem váltják meg az ágazatot. "Az ágazatnak új közgazdasági megalapozásra van szüksége" – fejtette ki a miniszter. A kialakult vitákat azzal magyarázza, hogy nem lehet úgy változtatni, hogy ne okozzon érdeksérelmet, különösen egy olyan bonyolult érdekviszonyokkal terhelt ágazatban, mint amilyen a magyar egészségügy. Tapasztalata szerint le lehet ülni a politikai pártokkal egyeztetni, hiszen az inkriminált pontok benne vannak az MSZP és az SZDSZ programjában is, és az Orvosi Kamara módosító indítványait is átvezetik a tervezetbe. Azt, hogy első körben mégis leszavazták a képviselők, Mikola István így kommentálta: ez egy nagy politikai játék, és továbbra is bízik abban, hogy át fog végül jutni a döntéshozók rostáján. "Csak ebben az esetben lesz arra lehetőség, hogy a 2003-as költségvetésben új forrásigényekkel állhasson elő az ágazat, amely elvezet majd ahhoz, hogy a béreket is megfelelően lehessen rendezni. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a törvény megszülessen, mert ha nem változtatunk, az egészségügy elveszíti azt az esélyt, hogy a következő költségvetési törvényben valóban forrásváltozás történjen."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!