hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Postán érkezhetett a kór
Terrorgyanús anthraxfertőzés Floridában

2001. 10. 14.
A lépfene "tüdőváltozata" okozta egy hatvanhárom éves férfi halálát az Egyesült Államokban, és fertőzött meg legalább két további embert. Egy esetleges biológiai támadástól tartva a szövetségi nyomozók a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel járnak el. Az FBI már a korai vizsgálatokat követően úgy vélte: a fertőzést csak emberi beavatkozás okozhatta. 



FBI-ügynökök vegyvédelmi öltözetben a floridai Boca Ratonban. Gyilkos spórák nyomában Fotó: Reuters

Robert Stevens, az American Media Inc. (AMI) kiadó tulajdonában lévő The Sun cím? újság képszerkesztője múlt héten pénteken vesztette életét anthraxfertőzésben. A vizsgálatok során a hatóságok a hatvanhárom éves férfi irodájában, a számítógép billentyűzetén is találtak anthraxspórákat. 

A Szövetségi Nyomozó hivatal az egészségügyi szervezetekkel közösen vizsgálja, miként kerülhetett a fertőző baktérium az AMI épületébe. Az FBI jelenleg annak esélyét vizsgálja, hogy az anthraxspóra esetleg postai úton érkezett. A nyomozók elmondták: a floridai esettel párhuzamosan vizsgálják a szeptember 11-ei támadások után talált bizonyítékokat, különösen azokat, amelyek a gépeltérítők személyes tárgyai – csomagok, iratok – voltak, hogy megállapíthassák: azok is tartalmaznak-e anthraxspórákat. 

"Egyre több bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy nem a környezetből származó baktériumról van szó – nyilatkozta Dr. Jeffrey Koplan, az amerikai Betegségmegelőzési és Felügyelő Központ atlantai igazgatója. – Gyakorlatilag nulla annak az esélye, hogy emberi beavatkozás nélkül történt az eset." 

Stevens családtagjainak az egészségügyi hatóságok azonnal antibiotikumokat adtak, ezek szedését azonban már abbahagyhatták, mert nem találták a fertőzés nyomait a szervezetükben. 

Közben még mindig kórházban van Stevens egyik kollégája, a hetvenhárom éves Ernesto Blanco, aki a kiadóvállalat postai részlegénél dolgozott. Őt szintén a múlt héten szállították be a miami kórházba, influenza jelleg? tünetekkel. Blanco állítólag annyira rosszul érezte magát, hogy a munkatársai vitték haza. A férfit jelenleg tüdőgyulladással kezelik. Jóllehet az orvosok az ő orrában is találtak anthraxspórákat, nála nem lépett fel a lépfene tüdőváltozata. 

Az orvosok szerint Stevenset és Blancót, valamint a lap egy 35 éves újságírónőjét ugyanaz a típusú baktérium fertőzte meg. "Annyit sikerült megállapítanunk, hogy az anthraxot az épületen belül lélegezték be, és azt is biztosan tudjuk mondani, hogy ugyanarról a típusú baktériumról van szó" – nyilatkozta Tommy Thompson, az amerikai egészségügyi miniszter. A talált anthraxspórát mindenesetre nem sikerült a múltbeli megbetegedések alapján nyilvántartásba vett mintákkal azonosítani.

Az egészségügyi alkalmazottak mintegy 770 embert vizsgáltak meg, akik vagy az AMI épületében dolgoznak, vagy valamilyen módon kapcsolatba kerültek az ott dolgozókkal. Mintegy ötven egészségügyi alkalmazott anthraxspórák után kutatva minden olyan helyet végigjár, ahol Stevens az utóbbi időben megfordult. 

Stevens mindössze másfél kilométerre lakott attól a repülőtértől, ahol Mohamed Atta, az egyik gép eltérítésével gyanúsított férfi gépet bérelt. Az AMI épülete azonban ennél jóval távolabb fekszik.


A legsúlyosabb változat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!