hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 08. 25. (V/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Viharos múltú hercegnő

Királyi esküvőre került sor szombaton az északi Norvégia fővárosában, ahol Haakon koronaherceg vezette oltár elé menyasszonyát, aki három nappal az esküvő előtt újságírók előtt könnyek között számolt be "vad" múltjáról.

Államellenes légzőgyakorlatok

Egy kínai bíróság hét évtől életfogytig terjedő börtönnel sújtott négy vádlottat, akiket felelősnek ítélt a Falun Kung kultusz hívei által januárban Pekingben elkövetett kollektív öngyilkosságért. A vádlottakat bűnösnek találták abban, hogy felbujtották a Falun Kung híveit önmaguk felgyújtására, illetve amiért megszervezték és segítették a kollektív öngyilkosságot. Az idén januárban történt incidens során a pekingi Tienamnen téren egy anya és tizenkétéves kislánya halt meg, két másik nő súlyos égési sérüléseket szenvedett. A betiltott vallási közösség kijelentette, hogy semmi köze az öngyilkosságot elkövetőkhöz.

Sötét turnén a zongorista

A világ legkeresettebb pedofiljának kiadatását kéri a thaiföldi hatóságoktól az Egyesült Államok. A világhír? zongoristát Thaiföldön, a szexturizmus egyik kedvelt célállomásán tartóztatta le a rendőrség – áll a BBC híradásában. 

Sorozatgyilkos ukrán áldozatokkal

Lapzártakor még mindig szabadlábon van az az ukrán férfi, akit várandós felesége, fia és négy további rokona meggyilkolásával vádol a kaliforniai rendőrség – jelentette a CNN hírtelevízió.

Plakátvita Berlinben

A berlini ügyészség – az AP hírügynökség tudósítása szerint – megtagadta a nyomozást a nagy vihart kavart "holokauszttagadó" óriásplakát ügyében. A hirdetés július elején tűnt fel Berlin utcáin. Az idilli hangulatot árasztó képen egy magas alpesi hegy és egy tó látható, a táj nyugalmat, csöndet áraszt. Nem úgy a kísérőszöveg. Óriásbetűkkel a holokauszttagadók jól ismert mondata olvasható: "Holokauszt sohasem volt." Alatta egészen apró szedéssel: "Még mindig sokan állítják ezt. Húsz év múlva talán még többen lesznek. Adakozzon Európa meggyilkolt zsidóinak emlékművére!" 

Tíz évvel a puccs után

"A múltat végképp eltörölni  Rabszolgahad indulj velünk!  A Föld fog sarkából kidőlni,  Semmik vagyunk, s minden  leszünk!"Az Internacionálé strófáját a Szovjetunióban mindenki jól ismerte már gyermekkora óta. Ez a dal kísérte végig az 1917-es bolsevik forradalmat, sőt 1944-ig hivatalos himnusz is volt. A kommunista párt hatalmának utolsó évében már nem volt túl népszerű, de 1991. augusztus 19–21-én a régi kommunista rendszer viszszaállításának megakadályozásáért felkelő szovjet emberek tömegei mégis sajátjukénak érezték. A demokraták élén Borisz Jelcin lépett fel – szó szerint is –, egy tankon állva buzdította ugyanis az embereket épp úgy, ahogy annak idején Lenin.

Belföld

Ünnepi magyarságtudat

Jelentős különbség alakult ki Magyarország megítélésében a jövő két lehetséges szövetségese, a Fidesz és a MIÉP között. Az ünnepi beszédeket hallva úgy tűnik, Orbán Viktor egyre inkább valamiféle álomvilágban él, ahol a polgárok életénél talán már csak az állam és a legnagyobb történelmi egyház kapcsolata harmonikusabb. Bár Csurka István ismét az idegenek bírálatával próbált a körmenetről az "Úttörő stadionba" átcsalogatott közönségére hatni, beszédében határozottan új elem volt, hogy augusztus 20-án az annak idején Szent István által Magyarországra hívott katolikus papokat is az idegen kategóriába sorolta. 

Köd előtte, köd utána

Szerdán lezajlott a Nemzetbiztonsági Bizottság első – lapzártánk után pedig a második – ülése a MIG vadászfelújítási tender körüli korrupciós gyanúsítgatások ügyében. A szerdai "állás" szerint a Fidesz politikusai a szocialistákat gyanítják a korrupció mögött, az MSZP-sek viszont Fidesz-kiszivárogtatást sejtenek az ügy hátterében. 

Unokáink talán tudni fogják

Nagy vihart kavart Sándor István tavalyi letartóztatása, valamint az a tény, hogy a – közvélemény által Papa néven megismert – fedett nyomozó őrizetbe vételére egy nappal azelőtt került sor, hogy vallomást tehetett volna a parlament olajbizottsága előtt. Később ugyan az ügyészség épületében több politikaközeli "olajos" személyről is nyilatkozott az azóta már megszüntetett bizottságnak, ám mint kijelentette, biztonsága érdekében közel sem azt és annyit, amennyit szabadlábon mondott volna. Az ügy legújabb fejleménye, hogy a héten 85 évre titkosították aktáját. 

Feladat: a valóság értelmezése

A Soros Alapítvány kuratóriuma Halmai Gábor alkotmányjogászt választotta meg a Vásárhelyi Miklós halála miatt megüresedett elnöki posztra. A 2010-ig évente ötmillió dolláros költségvetéssel rendelkező szervezet – mint azt az új elnöktől megtudtuk – tovább folytatja eddig megkezdett programjait, és az aktuális helyzethez igazodva új programokon is dolgozik a demokratikus intézményrendszer hatékonyabb működése, az alkotmányos berendezkedés diszfunkcionális elemeinek a feltárása érdekében.

Hit és értékek

Nem halok meg, hanem élek

Meggyógyulhatnak-e a betegek az ima hatására? Van-e gyógyító ereje a hitnek? Egy 24 éves fiatalember balesete kapcsán ilyen és ehhez hasonló kérdések kerültek terítékre Larry King egyik legutóbbi televíziós talkshow-jában. Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta folynak olyan kutatások, melyek számszerűsíthető tényekkel igazolják: a betegek akkor is meggyógyulnak, ha nem tudják, hogy imádkoznak értük. Tudományos körökben manapság már nem hat az újdonság erejével az a tény, hogy az ima, illetve a hit jótékony hatással van az ember fizikai állapotára. 

A békefolyamat Achilles-sarka

Nagy feltűnést keltett az elmúlt héten Izraelben Danny Yatom tábornok nyilatkozata. Yatom a Jerusalem Post cím? lap nemzetközi kiadásának adott nyilatkozatában (Rewriting history is hard to do, The International Jerusalem Post, 2001. augusztus 17.) elsőként mondja el a 2000 nyarán lezajlott Camp David-i csúcstalálkozó kudarca mögötti kulisszatitkokat. A tábornok – aki Ehud Barak miniszterelnök főtanácsadójaként az első perctől az utolsóig részt vett a megbeszéléseken – azt állítja: a megegyezés a jeruzsálemi Templom-hegy jövője kapcsán Jasszer Arafat palesztin vezető és Bill Clinton amerikai elnök között kirobbant indulatos veszekedés után feneklett meg. 

HÁTTÉR

Népfrontot a Felsőházba

Most már jól látható, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjének nyári ötlete a kétkamarás parlamentről nem volt más, mint egyszer? – hogy finoman fogalmazzunk – kampányfogás. Az ötlet megvalósítására egyelőre semmi esély, mivel azonban a történelmi egyházakat, nemzeti kisebbségeket, szakszervezeteket tömörítő felsőház ötlete immár több mint egy évtizede fel-felbukkan, érdemes áttekintenünk a kérdést. Annál is inkább, mert aligha hihetjük, hogy a jövőben nem fog újra meg újra felszínre kerülni ez a gondolat.

A jövő megnyerésére készülünk

"A palesztinok két nagy hibát követtek el az elmúlt évtizedekben. Először, amikor 1947-ben elutasították az ENSZ felosztási tervét, a másodikat pedig tavaly Camp Davidben, ahol visszautasították az izraeli ajánlatot a megegyezésre. Kétszer is hibáztak, magam sem tudom, hogy miért"– mondta Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában. Peresz a közel-keleti béke esélyei mellett a 21. század első felének új kihívásairól is beszélt.

A borzalom percei

Egy szemtanú megdöbbentő beszámolóját közölte a héten a USA Today cím? amerikai napilap az augusztus közepén történt jeruzsálemi öngyilkos terrorakcióról. A televízófelvételeken az ilyen pusztítás képeit többnyire akkor mutatják, miután a mentők és a rendőrök már részben megtisztították a merénylet helyszínét. A valóság azonban ennél szörny?bb: az első percek borzalmát gyakran a legedzettebb katonák sem képesek elviselni.

Mr. Sony egy japán, aki mert lépni

Ki ne hallotta volna a Sony márkanevet? Ki ne ismerné a videolejátszót, vagy akár a walkmant, magyarul a sétálómagnót? A japán cég néhány évtized alatt a világ egyik legnagyobb audio-, video-, telekommunikációs és informatikai termék gyártójává nőtte ki magát, 182 ezer embert alkalmaz, és a múlt évben nem kevesebb mint 58,5 milliárd dollár volt a forgalma (ez egyébként 15 milliárd dollárral több, mint a tavalyi egész évi magyar GDP!). Cikkünk a Sony, és elsősorban Akio Morita, a cég egyik alapítójának és vezetőjének a történetét mutatja be. 

Gazdasági összeomlást okozhat az AIDS Afrikában

A 14. és a 18. század között Európa és Ázsia lakossága összesen mintegy huszonötmillió főt veszített a pestisjárványok következtében. Körülbelül ugyanennyire, 20-25 millióra becsülik a szakemberek azoknak az AIDS-fertőzött afrikaiaknak a számát, akiknek a halála a legközelebbi tíz évben várható. A kór nemcsak tömegeket visz a halálba, családokat rombol szét, hanem egyes országokban a társadalom működését teszi lehetetlenné a munkaerőhiány és a rendkívül magas egészségügyi kiadások miatt. 

Ismét kamatot csökkentett a Fed

Kedden újra – ebben az évben immár hetedik alkalommal – kamatot csökkentett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatcsökkentést azonban ellensúlyozta Greenspan jegybankelnök kommentárja, aki a makrogazdaság további gyengülését valószínűsíti, így a tőzsdeindexek csökkenéssel reagáltak: a Dow Jones 0,7, a Nasdaq három százalékos gyengüléssel zárta a hetet. Ázsiában ennél is meredekebb esést könyvelhettek el a vezető indexek, a hongkongi index közel 8, a japán 3 százalékkal gyengült, mivel az újra erősödésnek indult jen az exportáló cégek papírjaitól való szabadulásra sarkallta a befektetőket. 

Vihar egy lavórban

Kísért a múlt. Talán így is összegezhetnénk azt a purparlét, ami az 1995 tavaszán bevezetett Bokros-csomag kapcsán lángol fel időről időre. Vihar a lavórban – mondhatnánk ezt is, hiszen kis hazánk rövid demokratikus történetének kis epizódja újra és újra heves indulatokat kavar. De leginkább talán politikai adok-kapokról beszélhetünk, amely ideális lehetőséget nyújt arra, hogy eljussanak a sommás üzenetek az illető pártok célközönségeihez. Ez történt a héten újra, sokadszor, amikor a kormány részéről Orbán Viktor, az MSZP részéről pedig Burány Sándor emelt szót az "ügy" érdekében. 

Mégis kinek a pályája

Bár a közvélemény kénytelen volt tudomásul venni a tenderkiírás nélküli lapleosztást, csak nem ül el az autópálya-építés körüli vita. A polémia életben tartását Keller László szocialista képviselő vállalta újfent magára, aki feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az M3-as újonnan épülő szakaszának silány minősége miatt. A képviselő információi szerint 4000 köbméter anyag tűnt el minden kilométer megépítése közben, és egy Emőd környéki illegálisan működő bányából szállítanak anyagot az építkezéshez. A már eddig elkészült néhány kilométeres szakaszon repedezett a beton, állítása szerint egy munkagépet sem bír el az autópálya. A kelleténél lazább töltést is kifogásolta. 

Új repiszabály

Augusztus 17-étől kedvező irányban változtak a reprezentációra és az üzleti ajándékra vonatkozó korábbi szabályok. Némi könnyebbséget jelent a vállalkozóknak, hogy ezentúl nem kell minden hónapban fizetni ezekre az adót, hanem elég évente egyszer. Lehetőség lesz arra is, hogy az új szabályokat visszamenőlegesen is alkalmazzák. Ezek után ismét érdemes cégköltségen megvendégelni az üzleti partnereket, illetve többet költhetnek a vállalkozások adómentesen ajándékozásra. Az új repiszabályok elsősorban a közepes és kisebb vállalkozásoknak kedveznek, ugyanis évi maximum 500 millió forint árbevételig nem kell semmilyen adót fizetniük ilyen célú kiadásaik után. Azonban az üzleti ajándékozásra vonatkozó előírások inkább a nagyobb létszámú társaságoknak kedveznek az adófizetés szempontjából: másfél millió forintig költhetnek adómentesen. (G. É.)

KÁVÉSZÜNET

DUMA PLÁZA

Én nem faragok vicceket. Elég nézni, hogy mit csinál a kormány, és tudósítani róla. (Will Rogers, amerikai író)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!