hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A borzalom percei
Terror: amit a CNN nem mutat meg

2001. 08. 27.
Egy szemtanú megdöbbentő beszámolóját közölte a héten a USA Today cím? amerikai napilap az augusztus közepén történt jeruzsálemi öngyilkos terrorakcióról. A televízófelvételeken az ilyen pusztítás képeit többnyire akkor mutatják, miután a mentők és a rendőrök már részben megtisztították a merénylet helyszínét. A valóság azonban ennél szörny?bb: az első percek borzalmát gyakran a legedzettebb katonák sem képesek elviselni.

A Jaffa utca tele volt buszokkal, autókkal és vásárlókkal ezen a napsütéses napon. A hőmérséklet 37 fok körül lebegett. Legalább egy tucat ember volt a Sbarro étteremben, ami a környék egyik legforgalmasabb sarkán áll. Sok más ember is ácsorgott a közelben, átkelésre várva.

Az öngyilkos merényletre készülő terrorista fehér pólót és a forró hőség ellenére sötét dzsekit viselt. Nyugodtnak tűnt, amint délután kettőkor belépett az étterembe. Nagy szövet övtáska volt a derekához kötve. Mint sokan másoknak, akik be akartak jutni az étterembe, neki is át kellett ügyeskednie magát három anya között, akik gyermekeik babakocsijával elállták a járdát.

A terrorista legalább két percig várt, miután beállt a sorba. Az egyik sérült áldozat elmondása szerint a merénylő megkérdezte az eladót, hogy mennyi ideig tart, amíg elkészítenek egy tányér spagettit elvitelre. Másodpercekkel később benyúlt a táskába, és begyújtotta a robbanóanyagot.

A robbanás kilökte az étterem elejét, 50 méternyire is földre lökte az embereket, és egy utcával odébb is húsdarabokat repített az erkélyekre.

Három férfit 10 méternyire repített, miközben a fejüket a robbanás leszakította a testükről, és végiggurította az üvegszilánkok lepte utcán. Emberek tucatjai, legtöbbjük végtagok nélkül, estek a járdára ordítva. A testüket szögek szurkálták össze, amelyeket a bombába tömtek. Az egyik nőnek legalább hat szög fúródott a nyakába, egy másiknak pedig a bal szemébe állt a fémdarab. 

Két férfi, akik közül az egyiknek egy 12 centis üveg állt ki a jobb halántékából, a másiknak pedig egy üvegdarab volt a vádlijában, megpróbáltak elmenekülni, azonban erősen vérezve a földre estek. Egy járókelő próbálta vigasztalni őket, de zokogni kezdett és elment. Menet közben megbotlott egy lefejezett testben, és ő is a földre zuhant. 

Hirtelen egy férfi hörögni kezdett: Segítség! Segítség! Haldoklom! A lábai hiányoztak. Vér ömlött sugárban a torzójából. Egy izraeli katona ezt látva, elkiáltotta magát: Istenem! Eldobta a fegyverét, és hányni kezdett. A férfi egy percen belül meghalt. 

Izraeli rendőrök tucatjai érkeztek, és távozásra utasították azokat, akik képesek voltak mozdulni, mert attól féltek, hogy egy másik bomba van a közelben. Senki nem mozdult. A távolban szirénák hallatszottak. 

Méterekkel odébb egy hároméves kislány, akinek az arcát üvegdarabok borították, a testek között sétálgatott az anyja nevét kiabálva. Az anya nem válaszolt. Másodpercekkel később rábukkant. Halott volt. A kislányt, aki még mindig nem értette, mi történt, elvezette egy izraeli rendőrnő. 

Újabb rendőrök érkeztek. Az egyikük rámutatott arra a valamire, amit az öngyilkos terrorista fejének gondolt. Az orr és a száj hiányoztak. 

"Te öltél meg mindannyiunkat, te szemét!" – mondta a rendőr. Megpróbált belerúgni, de megállította egy másik rendőr, aki azután elvezette a helyszínről. A következő 30 percben több tucat mentő érkezett, hogy összegyűjtse a halottakat, és a túlélőket kórházba szállítsa. Rokonok érkeztek, hogy hozzátartozóikat keressék, akikről tudták, hogy a környéken lehettek. Rabbik fehér keszty?ben futkostak az utcán, hogy összeszedjék a testdarabokat a temetéshez. A zsidó szokások szerint ugyanis a halottak teljes testét el kell temetni.

Az egyik rabbi egy kis kezet talált egy az étterem előtt parkoló fehér Subarun. "Egy kislányé – mondta Móze Áron rabbi. – Valószínűleg öt- vagy hatéves lehetett, mint a kislányom." A kezet gyengéden egy zacskóba tette, és folytatta a keresést további maradványok után.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!