hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem halok meg, hanem élek
Vezető klinikák tesztelik, hogy segít-e a hit a gyógyulásban

2001. 08. 27.
Meggyógyulhatnak-e a betegek az ima hatására? Van-e gyógyító ereje a hitnek? Egy 24 éves fiatalember balesete kapcsán ilyen és ehhez hasonló kérdések kerültek terítékre Larry King egyik legutóbbi televíziós talkshow-jában. Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta folynak olyan kutatások, melyek számszerűsíthető tényekkel igazolják: a betegek akkor is meggyógyulnak, ha nem tudják, hogy imádkoznak értük. Tudományos körökben manapság már nem hat az újdonság erejével az a tény, hogy az ima, illetve a hit jótékony hatással van az ember fizikai állapotára. 



A Minnesota államban fekvő világhír? Mayo Klinika, ahol többek között Husszein jordán királyt is kezelték. Hogyan hat a sugárzó hit? Fotó: Reuters

Június 19-én egy 24 éves fiatalember betonjárdára zuhant egy háromemeletes épület tetejéről. Esés közben kétszer az épület oldalán levő vaslépcsőhöz csapódott. A helyszínre érkező mentők életfunkciót már nem tapasztaltak, ezért gyakorlatilag semmit nem tettek a beteg megmentése érdekében. A kórházba szállítást követően mégis megpróbálták újraéleszteni – sikerrel ugyan, ám a páciens mély kómába esett. A baleset során szinte valamennyi belső szerve megsérült: a koponyája beszakadt és a tüdősérülések miatt az agya sem kapott elegendő mennyiség? oxigént. Szerencse a szerencsétlenségben: a gerince ép maradt. 



Ryan megmentése 



Ryan Corbin balesete óta hat hét telt el. Az orvosok soha nem gondolták volna, hogy valaha is lekerülhet a lélegeztetőgépről. Mégis lekerült. Állkapcsát rögzítették, valamennyi életfunkciójú szerv működése helyreállt. Kinyitotta a szemét és pislog is.

Ryan ugyan egyelőre még mindig kómában van, a család azonban bizakodó: az eddigi gyors javulást egyértelműen Isten gyógyító erejének, az imáikra adott válaszának tudja be. Ryan ugyanis pünkösdi-karizmatikus keresztény családban született, s négyévesen fogadta el Jézust személyes megváltójának. Nagyapja az a Pat Boone, akit az ötvenes-hatvanas években zenészként, színészként ismerhetett meg a közönség. Az ötvenes években a lemezeladási listán Elvis Presley-t kivéve minden más zenészt lekörözött. Boone azonban mindig is "különc" sztár volt. Nem volt lázadó, mint Elvis; éppen ellenkezőleg: családos, hívő emberként élt. Egyszer például azért utasította vissza egy film szerepét, amelyben Marilyn Monroe-val játszhatott volna, mert nem volt hajlandó megcsókolni egy olyan nőt, aki nem a felesége. 1997-ben aztán kiadott egy nagylemezt, amely egészen más miatt kavart nagy port: a lemezborítón ugyanis fülbevalóval, fekete bőrmellényben és tetoválással a karján volt látható. Sokan azzal vádolták, hogy eladta a lelkét az ördögnek. 



Pat Boone. A reménykedő sztár Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!