hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Unokáink talán tudni fogják
85 évre titkosították Papa dossziéját

2001. 08. 27.
Nagy vihart kavart Sándor István tavalyi letartóztatása, valamint az a tény, hogy a – közvélemény által Papa néven megismert – fedett nyomozó őrizetbe vételére egy nappal azelőtt került sor, hogy vallomást tehetett volna a parlament olajbizottsága előtt. Később ugyan az ügyészség épületében több politikaközeli "olajos" személyről is nyilatkozott az azóta már megszüntetett bizottságnak, ám mint kijelentette, biztonsága érdekében közel sem azt és annyit, amennyit szabadlábon mondott volna. Az ügy legújabb fejleménye, hogy a héten 85 évre titkosították aktáját. 

Hegedűs László, az egykori rendőrtiszt védője számára mindez óriási meglepetést jelentett. Mint a Heteknek elmondta: eleve is titkosítva voltak ezek a dokumentumok, de "csak" 2003-ig, egyes részei pedig 2008-ig. Egyébként arra számított, hogy ezt is feloldják, ehelyett azt közölték vele, hogy 85 évre tovább titkosították az ügyet. Ezekbe a dokumentumokba csak akkor tekinthetett volna be, ha aláírja, hogy nem beszél azok tartalmáról. Az ügyvéd – mint hangsúlyozta – ilyen áron nem akar információkhoz jutni, inkább megvárja a bírósági tárgyalást, ahol a közvetlenség elvéből fakadóan ezeket az iratokat – ha felhasználják a tárgyalás során – be kell mutatni. "A büntetőeljárási törvény azt mondja ki, hogy a bíróság épületén belül, majd a bíróságnál megtekinthetem az iratokat, viszont nem hozhatok ki arról másolatot, és jegyzeteket sem készíthetek. Mindenesetre így mindenfajta titoktartási nyilatkozat nélkül megnézhetjük ezeket az iratokat, tehát azt használunk fel, amit az ügyfelem enged" – tette hozzá Hegedűs László.

Az ügyvéd szerint az is szomorú, hogy még vádirat sincsen. Ez azért lenne fontos, mert a büntetőeljárási törvény szerint 30 napon belül meg kell írni a vádiratot, s ez az időhatár csak 30 nappal tovább hosszabbítható. Sándor István ügyében pedig több mint 100 nap telt el. 

"Nem különös, hogy egy nappal a bizottsági meghallgatás előtt tartóztatták le ügyfelét, most pedig 85 évre titkosítanak adatokat? Az átlagembernek nem juthat-e eszébe, hogy a hatalmon levők valami olyan információt zárnak el, ami rájuk nézve kellemetlen lehet?" – kérdeztük az ügyvédet, aki erre csak a következőt válaszolta: "Ezt Ön mondja, Szerkesztő úr, én ezt nem tudom megcáfolni, sűrűn és némán bólogatok."

"A gengszterizmus magas foka" – mondta a titkosítás hírére lapunknak Pallag László, az olajbizottság egykori elnöke, és felháborodását nem rejtve véka alá hozzátette: "Ennyire nem lehet hülyének nézni egy egész országot." Kérdésünkre, hogy mit ért a gengszterizmus magas fokán, a kisgazda politikus kijelentette: mindenki tudja, hogy a Papa tanúvallomásában "nagyon magas szint? politikusok" is érintettek.


Részlet az olajbizottság jegyzőkönyvéből

PAPA: "A felderítések során egy csomó olajos mellett bizonyos politikai tényezők is felszínre kerültek. Nem lehet elhallgatni, akármennyire is fáj a kormánynak, kérem szépen, volt egy úgynevezett Monon Kft., amely nagyon nagy és ráadásul törvénytelen olajforgalmat bonyolított le, amelynek a tulajdonosa egy Tóth Béla nevezet? személy volt, aki akkor is és jelenleg is a Fidesznek bizonyos fontos embereként jelenült meg. Ugyan ezt ő maga sem titkolta, tehát többször megfenyegetett bennünket azzal, hogy ha a Fidesz győz, akkor el leszünk taposva. Megtörtént. Tehát nem tévedett az illető."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!