hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 07. 26. (VI/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vége az aranyéletnek

Nem egészen két hónappal a választások előtt kellett távoznia Rudolf Scharping német honvédelmi miniszternek. Viharos gyorsaságú leváltására az 1998-ban nyitott bankszámláján talált hetvenezer euró kétes eredete miatt került sor.

A politika alkalmasnak találta

A szókimondó Rowan Williamst, az Egyesült Államok külpolitikájának vérmes kritikusát választották a világszerte mintegy hetvenmillió tagot számláló anglikán egyház új vezetőjévé. Az amerikai nagyvállalatok bírálójának az előlépése canterburyi érsekké, s egyben az anglikán közösségek spirituális irányítójává, várhatóan meg fogja növelni az Európa-szerte amúgy is erősödő Amerika-ellenes hangokat.

Éhínség Afrikában

Lassan fogytán az idő ahhoz, hogy meg lehessen oldani az éhínség problémáját Afrika déli részén – figyelmeztetett az ENSZ élelmezésügyi szakértője, Judith Lewis, aki szerint hatalmas a szegénység, és egyre kisebb az esély arra, hogy a hatalmas humanitárius válságot meg lehessen oldani. 

Betelt a pohár

Élénk arab és nemzetközi tiltakozást váltott ki Izrael legújabb katonai akciója, melynek során megölték a Hamasz katonai parancsnokát, Szaleh Sehadeh-t, és életét vesztette tizenhárom polgári személy is. Az elítélő nyilatkozatok, amelyek az Európai Uniótól az ENSZ-en és az Arab Ligán át egészen Kanadáig és Ausztráliáig visszhangoztak, nem említették, hogy a Hamasz és Sehadeh az izraeli polgári lakosság szándékos, módszeres irtására szakosodott, hogy Arafat szabad teret biztosított számára, és nem vonta felelősségre tömeggyilkos tettei miatt, valamint hogy Sehadeh polgári személyeket használt "élő pajzsul".

Jól kirágta magát

Leleményes módon szabadította ki magát egy hétéves amerikai kislány, akit hétfőn raboltak el Philadelphiában. Az Egyesült Államokban az utóbbi időben egyre több kiskorút rabolnak el, az esetek többségében szexuális indíttatással. 

A CNN-nek adott interjút a magyar külügyminiszter

Villáminterjút adott Kovács László magyar külügyminiszter amerikai látogatása során a CNN hírcsatornának. Kovács hangsúlyozta, hogy Magyarország is részt vesz a terror elleni harcban, például intézkedéseket tettek a pénzmosás ellen. Kovács megemlítette a budapesti FBI-akadémia szerepét és a honvédség Balkánon vállalt békefenntartói tevékenységét, valamint azt, hogy a tervek szerint Magyarország az új afgán hadseregnek is szállít katonai felszereléseket. 

Belföld

Mélyrepülés a felsőoktatásban

Sajnos az idei felsőoktatási felvételi eredmények összhangban vannak a tavasszal nyilvánosságra hozott, úgynevezett PISA-eredményekkel, melyek szerint a magyar diákok feladatmegoldó készsége, felkészültsége több tekintetben is az Európai Unió tagországainak átlaga alatt marad. 

Kell a dolgos kéz

Tavaly óta gyakorlatilag stagnál a foglalkoztatottak száma Magyarországon, és az év hátralevő hónapjaiban sem várható radikális változás – derül ki a munkaügyi tárcának a napokban nyilvánosságra hozott előrejelzéséből. A munkaképes lakosság – 6,3 millió fő – alig több mint ötven százaléka – 3,9 millió ember dolgozik. 

Beállítják a tévét

Mondvacsinált ügynek tartja a közszolgálati televízió vezető posztjai körül zajló állítólagos koalíciós feszültséget mind Horn Gábor szabaddemokrata képviselő, a koalíciós kapcsolattartásért felelős államtitkár, mind Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa. A kuratóriumi ülésen kialakulhatott vita, de pártok közötti konfliktusról nincs szó – erősítette meg lapunknak mindkét képviselő. A televízió elnökének kiválasztását mindkét koalíciós partner azért tartja fontosnak, hogy ne ismétlődhessen meg az elmúlt négy év gyakorlata. "Szeretnénk, ha nem politikai komisszárok ülnének a magyar televízió meghatározó funkcióiban" – hangsúlyozta lapunknak Horn Gábor, aki mind Baló György, mind Rudi Zoltán személyét elfogadhatónak tartja a hírszerkesztői posztra ebből a szempontból is. 

Emberkereskedők vagy életmentők?

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Czeizel-ügyként elhíresült béranyaper öt vádlottját, köztük Czeizel Endre orvos-genetikust, tudományos munkatársát, Merhala Zoltánt, valamint az elkövetésben kulcsszerepet játszó, de nem Magyarországon élő Gáti Mariann édesanyját, Rózsa Bélánét és Körmendy-Ékes Judit ügyvédet, az ORTT jelenlegi elnökét. Az eset ismét rávilágított arra a talán feloldhatatlan ellentétre, amely nem egy esetben húzódik a törvény betűje és a morális vagy lelkiismereti szempontok között.

Készül A Viktor 2

A Viktor cím? botránykönyve után Kende Péter szociológus újabb könyvet készül írni a volt miniszterelnökről.  Mint emlékezetes, Kende előző könyve, A Viktor meglehetősen nagy vihart kavart, ennek ellenére Orbán Viktor nem, csupán egyetlen mellékszereplő indított polgári peres eljárást a szerző ellen. Ebből a könyvből azonban – mint Kende lapunknak elmondta – idő hiányában több minden kimaradt, ezeket most a második részben szeretné megírni. 

Megalakultak az ügynökbizottságok

A D–209-es ügy nyomán megalakult mindkét parlamenti bizottság folytatta munkáját a héten. A rendszerváltás utáni kormánytagok titkosszolgálati múltjával foglalkozó testületben az MDF együtt szavazott a kormánypártokkal, így a Fidesz javaslatával ellentétben az Alkotmánybíróság határozata nélkül is elkezdődhet az érdemi munka. 

Hit és értékek

A megkerült Paradicsom

"Írtam egy történelemkönyvet a mennyről, kiadnák-e?" Erre a komolytalannak tűnő kérdésre a neves amerikai egyetem kiadója, a Yale University Press nemrég igennel felelt egy nemzetközi történész szerzőpáros megkeresésére. A könyv A menny – Történelem (Heaven. A History) címmel jelent meg, és egyik lelkes kritikusa szerint elolvasásánál "már csak a személyes helyszíni látogatás a jobb". A utahi egyetem professzora, Colleen McDannel és a németországi Paderborn Egyetem vallástörténésze, Bernhard Lang nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy feltérképezze: milyen hatással voltak az elmúlt kétezer év történelmére, kultúrájára és közgondolkodására a mennyről szóló zsidó–keresztény tanítások és hagyomány. Az eredmény egy tudományos alaposságú, mégis lebilincselő könyv, amelyből persze jóval többet lehet megtudni a túlvilágról gondolkodó emberekről, mint magáról a mennyről.

HÁTTÉR

Hősök a szomszédban

Ne hozzon magával semmit, fél óra múlva itt vagyunk! – mondta udvariasan a Securitate tisztje Pál Józsefnek. A fél órából négy év lett. Négy év börtön – semmiért. Pontosabban azért, mert Pál József nemet mondott a román titkosszolgálat hívására, és nem állt be ügynöknek. 

A semmittevés már a múlté

Tavaly 693 millió turista kelt útra világszerte, hogy szabadságát a legkülönfélébb programokkal színesítve külföldön töltse – derül ki a World Tourism Organisation jelentéséből. Az utazók között egyre nagyobb számban jelennek meg a globális gazdaságba bekapcsolódó ázsiai térség lakói is. A kalandtúrák, az ökoturizmus, a sportvakációk és a gyógyturizmus egyre jobban kiszorítják a hagyományos semmittevést, és egyre távolibb tájakra vezetnek, mint például Kína, a Maldív-szigetek, Botswana vagy Vanuatu – derül ki az amerikai Newsweek magazin nyár közepi összeállításából. 

Nehezen megy a közbeszerzés

Véget vetett a gazdasági minisztérium az Orbán-kormány kedvenc útépítő cége, a Vegyépszer Rt. monopóliumának – az Orbán-kormány módszerével. A gazdasági és közlekedési miniszter, Csillag István ugyanis időhiányra hivatkozva mellőzte a közbeszerzési eljárást, ehelyett a Nemzeti Autópálya Rt.-n (NA) keresztül zárt meghívásos pályázatot írt ki. Emiatt a közpénzek elköltésének ellenőrzéséért felelős államtitkár, Keller László többször is élesen bírálta kollégáit, mondván, hogy az MSZP homlokegyenest az ellenkezőjét csinálja annak, amit a választóinak ígért. A Vegyépszer Rt. pedig rezignált beletörődéssel veszi tudomásul, hogy ugyanaz a sors vár rá, mint az ő riválisaira az előző ciklusban. Mindebben csak egy jó van, most kivételesen nem fizetnünk kell a cégcseréért, hanem nyertünk rajta: 29 milliárdot. 

WorldCom-csőd, világcsúcs

Amikor az Enron nev? amerikai szolgáltató cég decemberben csődöt jelentett, majd könyvelési rendellenességre derült fény a vállalaton belül, még kevesen gondolták volna, hogy ennek olyan folytatása következik, amely kihat nemcsak az Egyesült Államok gazdasági életére, de világviszonylatban is jelentős károk okozója lesz. Pedig ez történt az elmúlt vasárnap, amikor az ugyancsak amerikai WorldCom távközlési és internetes vállalat csődöt jelentett, amely összegszerűleg a legnagyobb az Újvilág történetében. 

Botrány a környezetvédelmi tárcánál

Felelőtlenül és áttekinthetetlenül gazdálkodott a Környezetvédelmi Minisztérium az elmúlt négy év során – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az Orbán-kormány 100 milliárd forint környezetvédelmi pénzzel gazdálkodott, de a számvevők szerint áttekinthetetlen és követhetetlen a milliárdok odaítélése és mozgása. A döntéseket – az erre hivatott grémium helyett – gyakran közvetlenül a miniszter és államtitkárai hozták. A minisztérium sajtóosztályáról kapott információk szerint a milliárdokat legritkábban osztották szét szakmai alapon, előnyben részesültek azok a települések, ahol fideszes, kisgazda vagy éppen MIÉP-es vezetés volt, de még sérülékeny vízbázis védelmére vagy csatornaépítésre sem kaptak MSZP vezette önkormányzatok. 

A bankszektort is sújtja a botránysorozat

A héten is folytatódott az árfolyamok mélyrepülése a világ tőzsdéin. A főbb amerikai indexek 9–11 százalékos esést mutattak, elsősorban a bank- és a technológiai szektorok zuhanása miatt. 

Céljuk a végső megoldás

"Fokozzátok a gyáva zsidók elleni akciókat – késekkel, gránátokkal és fegyverekkel! Fordítsátok nappalukat éjszakára, tegyétek életüket elviselhetetlen pokollá! Minden zsidó letelepedő legyen olyan célpont, akinek vérét kell ontani, és pénzét el kell venni" – áll a Hamasz egyik szórólapján, amely gyakorlatilag a szélsőséges muzulmán szervezet hitvallásának, működési alapelvének is felfogható. 

Nagyvárosi labirintus

Budapest ember léptékű, élhető város, bár kissé sok benne a kutyapiszok – többek között ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutatóközpont végzett Budapesten élő külföldiek között. A külföldiek szerint a város kellemes és biztonságos lakóhely, jó a tömegközlekedés, bár a járatok egyre ritkulnak, és nem könny? jegyet venni, ha nincsen. Veszély nem a testi épséget, sokal inkább az emberek lakását és autóját fenyegeti. A magyarok azonban kedvesek, nyitottak és segítőkészek – kivéve, amikor hivatalnokként állnak szemben valakivel, ilyenkor kioktatóan és fölényesen viselkednek. A külföldiek negatív jelenségként emelték ki a rendőrségi korrupciót, és kifogásolták, hogy a város gazdag kulturális életéről nem jelennek meg idegen nyelv? előzetesek. Így látják Budapestet a legalább fél éve itt élő külföldi diákok, üzletemberek és hozzátartozóik. Abba, hogy mit gondol róla a Magyarországon élő számos orosz, munkatársunk, Vagyim Arisztov készülő új könyvének egy részlete ad némi betekintést.

A lex Lexa folytatódik

A szlovákiai uborkaszezont, a hőség és a szabadságolások miatt lanyhuló választási kampányt egy csapásra megváltoztatta a hír: Dél-Afrikában elfogták a két éve körözés alatt álló Ivan Lexát, a korábbi, Vladimir Meciar vezette kormány titkosszolgálatának (SIS) vezetőjét, parlamenti képviselőt, akit súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak, s akinek hollétéről 2000 júliusa óta csak találgatások folytak. Lexát villámgyorsan kiadták Szlovákiának, és döntés született vizsgálati fogságba helyezéséről is, így a volt SIS-igazgató röpke egy hét leforgása alatt dél-afrikai milliomosnegyedéről a pozsonyi igazságügyi palota cellájára cserélte tartózkodási helyét. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!