hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beállítják a tévét
Nem követik a korábbi gyakorlatot.

2002. 07. 28.
Mondvacsinált ügynek tartja a közszolgálati televízió vezető posztjai körül zajló állítólagos koalíciós feszültséget mind Horn Gábor szabaddemokrata képviselő, a koalíciós kapcsolattartásért felelős államtitkár, mind Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa. A kuratóriumi ülésen kialakulhatott vita, de pártok közötti konfliktusról nincs szó – erősítette meg lapunknak mindkét képviselő. A televízió elnökének kiválasztását mindkét koalíciós partner azért tartja fontosnak, hogy ne ismétlődhessen meg az elmúlt négy év gyakorlata. "Szeretnénk, ha nem politikai komisszárok ülnének a magyar televízió meghatározó funkcióiban" – hangsúlyozta lapunknak Horn Gábor, aki mind Baló György, mind Rudi Zoltán személyét elfogadhatónak tartja a hírszerkesztői posztra ebből a szempontból is. 



MTV-székház. Mondvacsinált ügyek Fotó: MTI

"Nincsenek személyi kérdések az asztalunkon, amin össze lehetne veszni – szögezte le a Heteknek Újhelyi István –, egy szakmai és gazdasági szempontból mélyponton lévő televízión nem lehet marakodni." 

A szocialista politikus véleménye szerint a politika egyet tehet: bizonyos játékszabályokat feltételül szab, például hogy a gazdálkodásában legyen törvényes és racionális az MTV, valamint hogy a közszolgálatiságot és a pártatlanságot tartsa be. Minden egyéb a kuratórium és a menedzsment feladata. Újhelyi kifejezte: nem áll szándékukban létrehozni a szocialista változatát az előző kormányzati ciklus alatt kialakított gyakorlatnak, ami a jelenlegi szakmai, gazdasági válsághoz vezetett. Az átalakítás egyik előfeltételeként már távozott a televízió éléről a Fidesz-MPP által kinevezett Mendreczky Károly, a szintén kulcspozíciónak tekinthető hírszerkesztői állástól Csermely Péter vált meg, és távozott az MTV-től a közismerten elfogult HÉT cím? műsor szerkesztője, Siklósi Beatrix is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!