hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A semmittevés már a múlté
Ökotúra, gyógytúra, tortúra.

2002. 07. 28.
Tavaly 693 millió turista kelt útra világszerte, hogy szabadságát a legkülönfélébb programokkal színesítve külföldön töltse – derül ki a World Tourism Organisation jelentéséből. Az utazók között egyre nagyobb számban jelennek meg a globális gazdaságba bekapcsolódó ázsiai térség lakói is. A kalandtúrák, az ökoturizmus, a sportvakációk és a gyógyturizmus egyre jobban kiszorítják a hagyományos semmittevést, és egyre távolibb tájakra vezetnek, mint például Kína, a Maldív-szigetek, Botswana vagy Vanuatu – derül ki az amerikai Newsweek magazin nyár közepi összeállításából. 



Ökoturista a bolgár tengerparton. Felértékelődik az aktív pihenés Fotó: MTI

Az igazi turista – ha külföldre utazik – ma már egyre kevésbé vágyik arra, hogy szabadsága alatt is úgy érezze magát, mintha otthon lenne. A dörzsöltek tudják, hogy mostanában a legdivatosabb dolog szafarira menni vagy egzotikus növények között utat vágni magunknak a trópusi erdőben, aztán este fáradtan ücsörögve hallgatni egy bennszülött törzs történeteit, miközben soha nem kóstolt, a tradicionális ízlésen nevelkedett gyomrokat alaposan próbára tevő ételekkel igyekszünk megbarátkozni. A korral lépést tartó turisták közül egyre kevesebben vágynak arra a világ másik végére utazva, hogy egy kis Európa vegye körül őket a luxusszállodában – hajlandók nemcsak pénzt, de fáradságot és némi kényelmet is áldozni a különleges élményekért. 

A kitaposott ösvények elhagyása fogja jellemezni a jövő globális turizmusát – állapítja meg a Newsweek igazi uborkaszezonbeli összeállítása. 

A World Tourism Organisation (WTO) előrejelzése szerint a turizmus mint iparág az egész világon hatalmas növekedés előtt áll. A turisták utazási kedvét még olyan tragikus események sem voltak képesek tartósan befolyásolni, mint a tavaly szeptemberi amerikai terrortámadások. 



A pakisztáni hegyekben ritka vendég a külföldi turista. Extrém túra extrém kockázatokkal Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!