hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politika alkalmasnak találta
Liberális püspök az anglikán egyház élén.

2002. 07. 28.
A szókimondó Rowan Williamst, az Egyesült Államok külpolitikájának vérmes kritikusát választották a világszerte mintegy hetvenmillió tagot számláló anglikán egyház új vezetőjévé. Az amerikai nagyvállalatok bírálójának az előlépése canterburyi érsekké, s egyben az anglikán közösségek spirituális irányítójává, várhatóan meg fogja növelni az Európa-szerte amúgy is erősödő Amerika-ellenes hangokat.



Rowan Williams, az új canterburyi érsek. Megvan a véleménye Fotó: Reuters

Williams Amerika terrorizmus ellen vívott háborúját "erkölcsileg romlottnak" nevezi, azt állítva, hogy az amerikai erők katonai politikájuk részének tekintik az afgán civilek "véletlenszer? gyilkolását". Az újdonsült püspök szerint az Irak ellen tervezett amerikai támadás "erkölcstelen és törvénytelen" lenne, ha az Egyesült Nemzetek Szervezete előzőleg nem hagyná jóvá. 

Williams doktrinális nézetei is vihart kavarhatnak az anglikán egyházon belül, mivel támogatja a homoszexuálisok felszentelését és a női papságot. Különösen a gyorsan növekvő és konzervatív afrikai gyülekezetek körében kelthetnek visszatetszést ezek a nézetek. Az új anglikán egyházi vezető szerint meg kellene engedni, hogy az elváltak is az egyház áldásával tudjanak újraházasodni. Ennek a nézetnek politikai felhangjai is vannak, mivel Károly herceg, Erzsébet királynő trónörökös fia feleségül vehetné élettársát, Camilla Parker Bowlest, akivel már amúgy is régóta együtt él. Az anglikán a hivatalos nemzeti egyház Angliában: Williams kinevezését meg kellett erősítenie a királynőnek is, aki az egyház legfőbb irányítója. Az új érsek szeretné, ha az anglikán egyház elvesztené hivatalos nemzeti egyházi rangját. 

A politika közvetlenebb módon is beleszólt az érsek megválasztásába: Tony Blair brit miniszterelnök idén nyáron jelölte ki Williamst, miután egy bizottság két nevet javasolt neki. A brit miniszterelnök a politikai szempontból lehető legliberálisabb jelöltet választotta, amivel alighanem a Munkáspárt szabadelv? szárnyát igyekezett kiengesztelni, melynek tagjai már meglehetősen elégedetlenek Blair politikai nézeteinek enyhülésével.

Az "elragadó személyiség?" Williamst, ahogy egy püspöktársa nevezte, a vietnami háború idején háborúellenes tüntetésért tartóztatták le, majd az oxfordi egyetemen tanított az "igazságos háborús doktrínáról", arról a filozófiai kérdésről, hogy mikor lehet egy háború igazságos. Williams ugyancsak élesen bírálja a fogyasztás-központúságot, amit különösen a gyermekeket célzó reklámok képviselnek. Hamarosan megjelenő könyvében az új egyházi vezető hangsúlyozza, hogy a nagy cégek, így például a Walt Disney Co., kizsákmányolja a gyermekeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!