hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A megkerült Paradicsom
Láthatatlan történelem

2002. 07. 28.
"Írtam egy történelemkönyvet a mennyről, kiadnák-e?" Erre a komolytalannak tűnő kérdésre a neves amerikai egyetem kiadója, a Yale University Press nemrég igennel felelt egy nemzetközi történész szerzőpáros megkeresésére. A könyv A menny – Történelem (Heaven. A History) címmel jelent meg, és egyik lelkes kritikusa szerint elolvasásánál "már csak a személyes helyszíni látogatás a jobb". A utahi egyetem professzora, Colleen McDannel és a németországi Paderborn Egyetem vallástörténésze, Bernhard Lang nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy feltérképezze: milyen hatással voltak az elmúlt kétezer év történelmére, kultúrájára és közgondolkodására a mennyről szóló zsidó–keresztény tanítások és hagyomány. Az eredmény egy tudományos alaposságú, mégis lebilincselő könyv, amelyből persze jóval többet lehet megtudni a túlvilágról gondolkodó emberekről, mint magáról a mennyről.



Földfelkelte a Holdról (Apollo 11, 1969). Más perspektíva Fotó: NASA

A középkor óta soha nem hittek annyian a menny létezésében, mint ma. A Gallup cég 1994-ben készített közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 93 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy "hisz-e ön a mennyben?". Erre a még a vallási kérdések iránt hagyományosan fogékony amerikai népesség körében is meglepően magas arányra némi magyarázatot ad egy másik felmérés, amely szerint az emberek több mint fele egyetért azzal a megállapítással, hogy a "jó emberek, függetlenül attól, hogy elfogadják-e Jézus Krisztust megváltójuknak, a földi halálukat követően a mennyben élnek majd tovább". Az emberek nagy része tehát a "maga módján", és nem feltétlenül abban az értelemben hisz a túlvilági létezésben, mint ahogy arról a Biblia szerzői beszéltek. A menny azonban a maga láthatatlan, ám mégis provokatív valóságában jelen van, és erőteljesen hat a teológusok, de még inkább a hétköznapi emberek gondolkodására – állítja a német–amerikai szerzőpáros. A földön kívüli valóság megtermékenyítette filozófusok, teológusok, költők gondolatait éppúgy, mint ahogy reménységet adott sok millió hétköznapi embernek, akiket szeretteik elvesztése miatt ért szomorúság, vagy a földi lét küzdelmei tettek próbára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!