hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhínség Afrikában
Politikai fegyver az élelmiszer

2002. 07. 28.
Lassan fogytán az idő ahhoz, hogy meg lehessen oldani az éhínség problémáját Afrika déli részén – figyelmeztetett az ENSZ élelmezésügyi szakértője, Judith Lewis, aki szerint hatalmas a szegénység, és egyre kisebb az esély arra, hogy a hatalmas humanitárius válságot meg lehessen oldani. 

Lewis szerint a helyzet napról napra súlyosabb: az élelmiszerhiány, amely mélypontját a következő pár hónapon belül éri el, közel tizenhárommillió embert fenyeget hat dél-afrikai országban. Lesotho, Szváziföld, Zambia, Malawi, Mozambik és Zimbabwe éhező lakosságának megsegítésére 507 millió dollárra lenne sürgősen szükség, hogy a válságot enyhíteni lehessen. Lewis szerint az élelmiszerhiány válság a válságban, hiszen tovább súlyosbítja a már amúgy is nagyarányú alultápláltságot és HIV-fertőzöttséget. Mint ismeretes, a világ 40 millió HIV-vírussal fertőzött lakosa közül 28 millió Afrikában, a Szaharától délre lakik. 

Az éhínség sújtotta országok többségében a rossz időjárás okozta a válságot, míg Malawiban a kormány hozott olyan döntést, amelynek értelmében a tavalyi gabonatartalékot eladták, kiszolgáltatva ezzel az embereket az időjárás szeszélyének.

Zimbabwéban a súlyos helyzethez hozzájárult, hogy Robert Mugabe elnök elkobozta a fehérek által birtokolt farmokat, hogy a föld nélküli fekete kormánypárti tisztviselők és a kormány támogatói között ossza szét. Számos földművest felszólítottak, hogy hagyja abba a munkát a földjén, még akkor is, ha a termés aratatlan marad a mezőkön. Zimbabwéban az élelmiszert politikai fegyverként használják: az uralmon lévő párt támogatói kapnak, míg az állítólagos ellenzéki területek éhen maradnak. Zimbabwéban a hírek szerint az embereknek fel kell mutatniuk a párttagsági könyvüket ahhoz, hogy élelmiszersegélyhez jussanak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!