hetilap

Hetek hetilap vásárlás
WorldCom-csőd, világcsúcs

2002. 07. 28.
Amikor az Enron nev? amerikai szolgáltató cég decemberben csődöt jelentett, majd könyvelési rendellenességre derült fény a vállalaton belül, még kevesen gondolták volna, hogy ennek olyan folytatása következik, amely kihat nemcsak az Egyesült Államok gazdasági életére, de világviszonylatban is jelentős károk okozója lesz. Pedig ez történt az elmúlt vasárnap, amikor az ugyancsak amerikai WorldCom távközlési és internetes vállalat csődöt jelentett, amely összegszerűleg a legnagyobb az Újvilág történetében. 



John Sidgmore, a WorldCom elnök-vezérigazgatója Fotó: Reuters

A számos leányvállalatot magában foglaló konglomerátum igazgatósága június 25-én elismerte, hogy hamisan számolt el 3,85 milliárd dollár kiadást, így emelvén meg kimutatott hasznát. Ugyanaznap felmondást kapott Scott Sullivan pénzügyi vezérigazgató. A vállalat hites könyvvizsgálója, Arthur Andersen – aki egyébként ugyanezt a tisztséget töltötte be az Enron cégnél is – azt a vádat emelte ellene, hogy létfontosságú adatokat titkolt el. A WorldCom bejelentette továbbá, hogy elbocsát 17 ezer alkalmazottat, azaz dolgozóinak 20 százalékát. A távközlési óriás persze már súlyos anyagi nehézségekkel küszködött, mielőtt nyilvánosságra hozta az elrejtett kiadásokat. 1999 júniusában részvényeinek ára meghaladta a 64 dollárt, de amikor az internetes turpisságok lyukat ütöttek a léggömbön, mind a WorldCom, mind az iparág többi vállalata érzékeny veszteségeket szenvedett a tőzsdén. A WorldCom részvényei a Nasdaq börzén a múlt pénteki záráskor 9 centet értek. "Ez bizony nem lesz valami kis fodrozás a pocsolya vizén, hanem inkább szökőár a javából" – mondotta egy távközlési elemző. "Olyan ez, mint a vírus, amely megfertőz mindenkit. Megrövidülnek mind az ellátók, mind az üzletfelek, és egy csomó adósság kifizetetlen marad" – nyilatkozta egy kutató cég szakértője. "A WorldCom vezetői bűnözők, csakúgy, mint az Enron csapata. Én megkérdőjelezném a WorldCom életképességét a fennálló adósságok nélkül is" – jelentette ki egy másik. 

Látván a bűnös mesterkedéseket, a befektetők bizalma megrendült, és a tőzsde hétfőn négy év óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A Dow Jones-mutató 7785 dollárra zuhant le, és a többi index is hasonló hanyatlást mutatott. Jóllehet Bush elnök hétfőn kijelentette: "A tőzsdén van érték. Az emberek vissza fognak térni a börzéhez. Értéket fognak vásárolni, és nem valami buborékba fektetik a pénzüket" – szögezte le, hozzátéve, hogy ő nem valami jó részvénytippelő. Washington elsődleges szerepe persze most olyan törvényeket hozni, amelyek biztosítják a becsületes könyvvitelt mind a cégek, mind pedig a hites vizsgálók részéről. A kongresszus jelenleg közel áll ahhoz a ponthoz, hogy jóváhagyjon egy ilyen rendelkezést. A kérdés az, vajon a befektetők meghallják-e ezt az üzenetet, és visszatérnek-e ismét a részvényvásárláshoz. Az amerikai értékpapírok külföldi forgalma ebben az évben szintén alaposan visszaesett, ezáltal a dollár értéke jelentősen csökkent. A felmérések azt mutatják, hogy a beruházók derűlátása ebben a hónapban elérte a legalacsonyabb szintet 1996 óta. A kisemberek közül egyre többen nyergelnek át a tőzsdéről az ingatlanberuházásokra. "Nem emlékszem ilyen mérv? borúlátásra mind a rövid-, mind a hosszú távú részvényvásárlások terén" – jelentette ki egy tőzsdeszakértő, akinek becslése szerint a részvényeket jelenleg 27 százalékkal aláértékelik. Egy másik hozzáértő úgy vélte, hogy az esésnek nincs vége, sőt csak most kezdődik, és a múlt nagy nyertesei – mind például a Coca-Cola – napjainkban kezdik csak igazán érezni a részvények áresését.

Az Egyesült Államokban állítólag még néhány másik "nagy játékos", mint a Xerox is súlyos nehézségekkel néz szembe. A legtöbb esetben könyvelési visszaélések tapasztalhatók. Nem csoda tehát, ha a kisbefektetők félnek, és igyekeznek megszabadulni részvényeiktől. Minden bizonnyal ez a fő oka annak, hogy az amerikai gazdaság nehéz időket él, és az euró már lekörözte a dollárt. Az is lehetséges persze, hogy Amerika ezúton kívánja olcsóbbá tenni termékeit a világpiacon, remélvén kivitelének növelését. A közeljövő fejleményei majd megmutatják, milyen kiút kínálkozik ebből a kátyúból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!