hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kell a dolgos kéz
Otthoni munka és folyamatos tanulás.

2002. 07. 28.
Tavaly óta gyakorlatilag stagnál a foglalkoztatottak száma Magyarországon, és az év hátralevő hónapjaiban sem várható radikális változás – derül ki a munkaügyi tárcának a napokban nyilvánosságra hozott előrejelzéséből. A munkaképes lakosság – 6,3 millió fő – alig több mint ötven százaléka – 3,9 millió ember dolgozik. 

A 2001-es évtől már csak stagnálást mutatnak, azaz nem javulnak a munkaügyi adatok, bár az idei év első felében minimális mértékben – 31 ezerrel – csökkent a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta továbbra is Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön (Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében) a legmagasabb, 10–15 százalékos szinttel. Ezzel szemben Budapesten alig 2,3 százalék, Győr-Moson-Sopronban 4 százalék, Vas megyében 4,3 százalék ugyanez az adat. 

Kiss Péter munkaügyi miniszter bejelentette: a minisztérium "második" száznapos programjának az alapelemei: a távmunkavégzés elterjesztése, fejlesztések az élethoszszig tartó tanulás megteremtésének elindításához, a hátrányos helyzet? régiók felzárkóztatása és a nyílt jogalkotás biztosítása. Magyarországon ugyanis egy százalék alatt van azok aránya, akik otthon dolgoznak, míg az Európai Unióban a lakosság 6–8 százaléka, egyes észak-európai országban 15 százaléka dolgozik otthon. A munkaügyi tárca ezért olyan intézkedéscsomagot készít, amely a tervek szerint a magyar helyzeten változtat. Az élethosszig tartó tanulás lehetőségét a felnőttképzés fejlesztésével kívánja előmozdítani a tárca. Kiss Péter elmondta, hogy Nyugat-Európában a munkavállalóknak 4-5 évente van lehetőségük a szakmájuk legújabb eredményeit megismerniük, és képezniük magukat. A tárca ennek érdekében az évi 250 ezres számról 800 ezer–egymillió főre kívánja emelni a felnőttképzésben résztvevők számát, többek között adókedvezmények bevezetésével. Az ötszáz leghátrányosabb helyzet? kistelepüléseken azt igyekeznek felmérni, hogy milyen foglakoztatási modellek és támogatási formák segíthetnek leginkább.

A tárca hosszú távú terve az, hogy – 2010-ig – 70 százalékra emelkedjen a foglakoztatási szint. Mivel jelenleg a munkaképes lakosság alig több mint ötven százaléka dolgozik, ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő tíz évben egymillió fővel kellene emelkednie az alkalmazásban állóknak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!