hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 09. 15. (V/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hajsza a milliárdos rém után

A New York-i és washingtoni terrortámadások első számú gyanúsítottja Oszama bin Laden, egy szaúd-arábiai milliárdos fia. Al-Qaida nev? szervezetéről az amerikai hatóságok azt feltételezik, hogy a kilencvenes évek eleje óta tervez támadásokat egyesült államokbeli célpontok ellen. A világot behálózó szervezet számlájára több sikeres és sikertelen terrortámadást írnak, többek között az 1998-ban szinte egy időben elkövetett robbantásos merényleteket a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek ellen, valamint a USS Cole hadihajó felrobbantását Jemenben. 

Az ikertornyok

A Világkereskedelmi Központ épületeit öt kontinens 97 országában lehet megtalálni. A világbékét a nemzetközi kereskedelem révén előmozdítani szándékozó, a gazdasági növekedést célul kitűző szervezet alapgondolata David Rockefellertől származik, aki még a hatvanas években álmodta meg a központ felépítését. Az akkoriban a Chase Manhattan Bank elnöki székében ülő Rockefellert Manhattan helyzete motiválta a terv szorgalmazásában. Manhattan ugyanis az ötvenes-hatvanas években jelentős hanyatlásnak indult: az üzleti vállalkozások sorra máshová költöztek. A térség revitalizálásához Rockefeller egy világkereskedelmi központ felépítését tartotta a legalkalmasabbnak. Úgy gondolta, ez olyan hely lehetne, ahol a világkereskedelemben tevékenykedő magánszemélyek és hivatalos személyek találkozhatnak egymással, illetve a sikeres működésükhöz szükséges segítségben részesülhetnek. 

Kislányom, éltek

Egy New York-i magyar házaspár, Honis Elemér és Andrea küldte lapunknak az alábbi levelet 24 órával a terrortámadás után:

Belföld

Terrorra szigor

A World Trade Center és a Pentagon elleni merénylet eddigi gyakorlatuk átgondolására készteti a biztonságpolitikai szakértőket az egész világon, főleg, ami az iszlám terrorizmus elleni küzdelmet illeti – állítják egybehangzóan a lapunknak nyilatkozó biztonságtechnikai szakértők. Szerintük akár – annak ellenére, hogy ez eddig elkerülte – Budapesten is történhetnek brutális terrorakciók. 

Csurka, a terrortámadás magyar ideológusa

A világon mindenütt az emberi kultúra, életek és a demokrácia elleni támadásként értékelik az emberi történelem eddigi legnagyobb terrortámadását. Miközben a téboly a filmvásznakról belépett a történelembe, Csurka a "világ elnyomott népeinek a globalizmus elleni válaszcsapásaként" üdvözli a New Yorkra zúdult pusztító halált.

Nácinak minősített magyar pártvezető

Több magyar politikus gyakorlatilag újnácinak minősítette Csurka Istvánt, a MIÉP elnökét, aki az elmúlt napokban egy tanulmányt jelentetett meg a zsidósággal kapcsolatban, valamint az Egyesült Államokat tette felelőssé a keddi tragédiáért. 

Hit nélküli nemzedék

"Nem segíti a gyerekek erkölcsi fejlődését, ha azt látják, mindent és mindenkit sárba kell és lehet rángatni. Hiába beszélünk erkölcsi tisztaságról, ha korrupciót, megvesztegetést, igazságtalanságot, jogtalan előnyöket, jog felett állást látnak maguk körül" – fejtette ki kutatásait összegző előadásában Tóth Istvánné, a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karának oktatója.

Egyházfinanszírozási trükkök

Az idei egyszázalékos felajánlások végeredményének két tanulsága van. A legfontosabb az, hogy a kormány egyházpolitikája és az adófizetők egyházak irányába tanúsított adakozó kedve nagymértékben eltér egymástól, a másik pedig az, hogy előbbi mindezt nem hajlandó tudomásul venni. 

Jelzések a halál előtt

Az öngyilkosságot elkövetők jelentős része élete utolsó hat-nyolc hetében fejfájásra, általános gyengeségre, rossz közérzetre panaszkodva felkeresi háziorvosát vagy valamelyik kórházi szakrendelőt. Orvosaik azonban általában nem ismerik fel, hogy a tünetek mögött valójában a depresszió áll, amely egyébként a befejezett öngyilkosságok kétharmadáért felelős. Ilyen és ehhez hasonló megdöbbentő eredményekre jutott az a dél-alföldi orvoscsoport, amely egy éve indította öngyilkosság-megelőzési kísérleti programját, és elképzelhető, hogy jelentős áttörést ér majd el az önpusztítás elleni hazai küzdelemben. 

Hit és értékek

A büszke tornyok

A Pentagont és New York városát ért terrorista támadás számos súlyos kérdést vet fel. Például azt, hogy vajon a világ jövőjét mennyire fogja meghatározni bizonyos iszlám irányzatok fokozódó Nyugat-ellenessége? Lehetséges-e a judeo-keresztény kultúra és az iszlám közötti ősi ellenségeskedés fölszámolása a 21. században?

HÁTTÉR

Újrakezdés előtt

Tűzoltók és mentőalakulatok a Világkereskedelmi Központ romjainál. Valóra vált a hollywoodi horror Fotó: Reuters

Szárnyas bombák utasokkal

A megdöbbentő képek a repüléshez közel állók számára megrázó apró részletekkel is szolgálnak. A nézők többsége csak annyit lát, hogy egy repülőgép csapódik be a felhőkarcolóba. A közeli felvételeken viszont az is látszik, hogy a gép szárnya "tiszta", vagyis a futó bent, a fékszárnyak zárva – tehát akik a gépet vezetik, nem akarnak, nem is próbálnak lassan repülni. Ehhez ugyanis a szárnymechanizáció működtetésére is szükség lenne. Ha bárkiben kétely merült volna fel, a mintegy kétszáz méteren repülő gépek tiszta szárnya egyértelm? jele a pusztítás szándékosságának. Csak a szörnyűség első fél órájában merült fel, hogy a két gép becsapódása a World Trade Center iker-felhőkarcolóiba, majd a harmadik zuhanása a Pentagonra akár véletlen műve is lehet. Később azonban, amikor Amerika elkezdett felocsúdni a sokkból, a legfőbb kérdések az akció végrehajtásával kapcsolatban már így hangoztak: Hogy lehetett négy gépet egyszerre elrabolni? Hogyan lehetett arra kényszeríteni a pilótákat, hogy ilyen pusztítást idézzenek elő? Egyáltalán, ki vezette valójában az utasszállítókat a szándékos katasztrófák pillanataiban? 

A globális terror üzenete

Kertész Ákos "Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt,  nemcsak parancsra, s míg balhitekben hitt  s tajtékzott téveteg,  befonták életét vad  kényszerképzetek." (Radnóti Miklós)Nem véletlenül választottam mottóul Radnóti-idézetet, egy jajkiáltást a huszadik század közepe tájáról. Az Egyesült Államok történelmének "fekete keddje" óta az egész világ új korszakról beszél. Egyenlőtlen hadviselés, láthatatlan ellenség, a terrorizmus globalizációja; mától kezdve a civilizált világ a fenyegetettség börtönében lesz kénytelen élni, föl kell adnia a társadalom nyitottságát, részlegesen, a demokrácia védelmében, magát a demokráciát is. Nekem más a véleményem. Nem kezdődik új korszak, folytatódik a régi, a kapitalizmus kora, a tőkés piaci társadalmi rend halad előre a maga útján a kétesélyes végkifejlet felé: a világméretű pusztulás vagy a világméretű jólét felé. (Természetesen nem abszolútumokról, hanem arányokról beszélek. Az egyik esély a pusztulás dominanciáját, a másik a jólét dominanciáját jelenti: tiszta forma a természetben nincs.)

A sötétség napja

2001. szeptember 11. úgy vonul be az Egyesült Államok történetébe, mint az embertelen erőszak legaljasabb megnyilvánulásának napja. New York népe mit sem sejtve indult munkába, illetve ügyes-bajos dolgainak intézésére aznap reggel, miközben egy világot behálózó terrorszervezet minden ésszerűséget nélkülöző bosszúhadjáratra készült. A vallási megszállottság szörnyszülöttjei sikerrel jártak azon egyszer? okból, hogy egy teljesen nyitott, demokratikus társadalom ellen követték el minősíthetetlen cselekedetüket: elrabolták két légiforgalmi társaság négy repülőgépét, hogy utasaikkal és személyzetükkel együtt élő rakétának használják fel valamennyit. Kettőt belerepítettek a New York-i Világkereskedelmi Központ két felhőkarcolójába, a harmadikat az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületébe, míg a negyedik gép hős pilótái – tudván, hogy nincs menekvés – inkább a földbe fúródást választották, mintsem teljesítsék a légi kalózok esztelen parancsait.

A mítosz vége

"Ez nem lehet igaz! Repülők lerombolták a New York-i Világkereskedelmi Központ épületét, sőt még a Pentagont is Washingtonban? És te ezt el is hiszed?" "Hát, nem igazán. Azért kérdezem tőled: hallottál már erről valamit?" Ez a párbeszéd egy budapesti barátom irodájának küszöbén hangzott el. Útban hozzá még nem láttam a tévét, nem hallgattam rádiót, így nem is tudtam a szeptember 11-i hírekről.

Lejtőről a szakadék szélére

Fekete János. Pesszimista prognózis Fotó: Somorjai László

Szép új világ

Tihanyi Péter interjúi

Leállt a pénzügyi világ szívverése

A keddi példátlan terrortámadás nemcsak a tudósításokból ismertté vált épületekben, intézményekben és emberéletekben tett jóvátehetetlen károkat, hanem ezzel célponttá vált az USA és a világ globális pénzügyi rendszere is. A terroristák egyszerre két fronton támadtak: az egyik az amerikai kormányzati hivatalok, másrészről viszont az üzleti élet, a globális pénzügyi rendszer szimbólumának számító World Trade Center ellen. A több mint 400 méteres épületegyüttesben 26 ország 400-nál is több vállalata bérelt irodahelyiségeket, naponta ötvenezer dolgozót foglalkoztatva. Az ezrekben mérhető halálos áldozatok mellett több 10 milliárd dolláros káresetről beszélhetünk. A pénzügyi szektoron kívül a biztosító- és a légitársaságoknak kell jelentős veszteségeket elkönyvelniük. A terror világgazdaságra gyakorolt hatásáról egyelőre megoszlanak a vélemények. A jövőbe senki sem lát.

Közkedveltek a plazák

Magyarország regionális nagyhatalommá válhat a bevásárlóközpont-szektorban – hangzott el a héten egy budapesti kereskedelmi konferencián, ahol felhívták a figyelmet, hogy a rendkívüli fejlődés egyben túlkínálattal is fenyeget. Az országban jelenleg 52 bevásárlóközpont és 40 hipermarket működik, 8 üzletközpont jelenleg épül, 19 nyitását pedig jövőre tervezik. Mindazonáltal a Gfk. Piackutató Intézet kutatásaiból kiderül, hogy az üzletközpontok egyre közkedveltebbek a lakosság körében. 

KÁVÉSZÜNET

Verhető-e a Real Madrid

Még egyetlen európai futballcsapatnak sem sikerült a címvédés a labdarúgó Bajnokok Ligája tízéves története során. A 2001-2002-es kiírás első körében hihetetlen erős a mezőny, valószínűleg a legutóbbi győztes Bayern Münchennek sem lesz könnyebb a feladata, mint elődeinek.

Jordan Washingtonban folytatja

Másodszor is visszatér a kosárlabdasport valaha élt legnagyobb játékosa, Michael Jordan. A hatszoros bajnok, a Chicago Bulls legendás hátvédje a "szeles város"-ban üzemelő éttermében tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy akár évekig képes az NBA-ben játszani.

Vuelta 2001.

Szombaton vette kezdetét az idén 56. alkalommal megrendezett háromhetes spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta a Espana, mely az elmúlt években a Tour de France után a második legrangosabb országúti körversennyé vált. Rangját talán egyedül az csökkenti, hogy nem indult a versenyen az idei Tour de France első két helyezettje, az amerikai Lance Armstrong, valamint Jan Ulrich, a Telekom Team kapitánya. Rajtuk kívül jelen van azonban az idei tourról hiányzó 98-as Tour de France-nyertes, a közönségkedvenc Marco Pantani, Alex Zülle és az olasz Casagrande.

Beérett a fiatal teniszgeneráció

Férfiaknál ausztrál meglepetéssel, a nőknél pedig az idősebb Williams nővér duplázásával zárult a csaknem 16 millió dollár összdíjazású US-Open, melynek helyszíne a hét végén még békés New York volt.

A dc Talk szólóban

Amikor kitudódott, hogy a dc Talk mindhárom tagja saját szólólemezén munkálkodik, nagy volt a riadalom az együttest kedvelők körében. A hír először olyan sokkolónak tűnt, mintha Madonna azt közölte volna: mostantól csak gospelt énekel.

Egy magyar festőfejedelem

Benczúr Gyulát talán senkinek sem kell bemutatni, mégis: Budapesten 1958 óta nem volt kiállítása, 1970 óta nem jelent meg könyv róla, és tanítványainak életrajzaiból is kimaradt a nagy festő mesteriskolájában töltött évek említése – hívják föl a figyelmünket a tárlat szervezői.

Muskátlik télen

Végére értünk a nyárnak: bár a nappalok enyhék, az éjszakák már igencsak hűvösek. Az erkélyeken vagy a kiskertben virágaink még nagyon szépen díszlenek, de a hűvös éjszakákat szobanövényeink nem kedvelik, tehát szokásos őszi beköltöztetésükről gondoskodni kell. Azonban nem minden növény, így a muskátlik sem bírják a szobai körülményeket. A muskátlik talán most a legszebbek, de már a nulla fokot sem viselik el, leveleik megbarnulnak és a növény elpusztul. Ezek a színpompás virágok sajnos a meleg és száraz szobalevegőt nem kedvelik, az ő igényeiknek a legmegfelelőbb hőmérséklet 10-12 °C, világos és aránylag párás levegő. Ilyen helyük általában nincs. 

Erdőben van a vitamin

A szezonális gyümölcsök téli tartósítása a háziasszonyi teendők fontos része. Téli eltevésre azonban nemcsak a zöldségek, gyümölcsök alkalmasak, hanem felhasználhatók az erdei és vadon termő növények termései is. Nem is gondolnánk, hogy ezek milyen egészségesek, ezért többet kellene begyűjtenünk belőlük. A termés begyűjtését a szabadban, az erdőben, aktív pihenésként, akár egy jó túrával is – családi vállalkozásban, melyet mindenki élvez – összeköthetjük. Ez a nyersanyag olcsó és könnyen hozzáférhető. Célszer? a gyümölcsöket az optimális érettségi fokon szedni, mivel az egészséges, friss, jó minőség? nyersanyagnak ekkor nagy a vitamin- és ásványianyag tartalma.

Körbemotorozza Magyarországot és Afrikát

Körbemotorozza Magyarországot, majd Afrikát is a pécsi származású Tóth Tibor, aki ezzel a teljesítménnyel akar bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. A harminchét éves férfi hétfőn reggel ült motorkerékpárja nyergébe, s vágott neki Magyarország határ menti útjainak, hogy több mint ezerötszáz kilométert tegyen meg. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!