hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdőben van a vitamin

2001. 09. 17.
A szezonális gyümölcsök téli tartósítása a háziasszonyi teendők fontos része. Téli eltevésre azonban nemcsak a zöldségek, gyümölcsök alkalmasak, hanem felhasználhatók az erdei és vadon termő növények termései is. Nem is gondolnánk, hogy ezek milyen egészségesek, ezért többet kellene begyűjtenünk belőlük. A termés begyűjtését a szabadban, az erdőben, aktív pihenésként, akár egy jó túrával is – családi vállalkozásban, melyet mindenki élvez – összeköthetjük. Ez a nyersanyag olcsó és könnyen hozzáférhető. Célszer? a gyümölcsöket az optimális érettségi fokon szedni, mivel az egészséges, friss, jó minőség? nyersanyagnak ekkor nagy a vitamin- és ásványianyag tartalma.

Tölgyerdők aljnövényzetébe tartozik a húsos som, amiből még biztosan találhatunk kirándulásaink alkalmával. Piros húsú, hosszúkás, csonthéjas termése frissen és befőzve lekvárként is ehető. Fanyarkás ízű, húsokhoz, császármorzsához kiváló. Lekvárnak akkor alkalmas, ha már teljesen megérett és puha a húsa. Egy liter vízhez 50 dkg cukrot adjunk, forraljuk fel, és ebbe a szirupba tegyük a gyümölcsöt, majd egyet rottyantsuk és paszírozzuk át.

A szilvafélék családjába tartozik az országban bárhol megtalálható (erdők-mezők mezsgyéjén fellelhető) kökény. Hamvas kék, csonthéjas termését, ha már puhára csípte a kora novemberi dér, bátran leszedhetjük – szörp, lekvár készülhet belőle. A fanyar ízű, erős aromájú lekvár süteménybe, zserbóba kiváló. Egy kg termést egy kg cukorral főzzünk fel, mikor a gyümölcshús levált a magról, paszírozzuk át, majd kis üvegekbe töltsük. A kökénnyel egyidőben, körülbelül egy hónap múlva érik be a galagonya is, amit ugyanúgy tehetünk el, mint a somot.

A vadrózsa áltermése a csipkebogyó, amely már most érik. Míg a legtöbb gyümölcsben 4-5 mg-os a C-vitamin tartalom, addig a csipkebogyó C-vitamin tartalma 300 mg. Ezért rendkívül alkalmas lekvár, szörp és tea készítéséhez. A csipkebogyóból készült lekvár neve a hecsedli. Teaként a begyűjtött bogyókat ne forraljuk, csupán forrázzuk le, és hagyjuk állni.

Az ősz utolsó eltenni való gyümölcseit már elkezdhetjük begyűjteni. Majd a téli meleg szobában, csipkebogyóteánkat iszogatva jóleső érzésekkel gondolhatunk vissza őszi barangolásainkra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!