hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Körbemotorozza Magyarországot és Afrikát

2001. 09. 17.
Körbemotorozza Magyarországot, majd Afrikát is a pécsi származású Tóth Tibor, aki ezzel a teljesítménnyel akar bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. A harminchét éves férfi hétfőn reggel ült motorkerékpárja nyergébe, s vágott neki Magyarország határ menti útjainak, hogy több mint ezerötszáz kilométert tegyen meg. 



Kis motor, nagy remények Fotó: MTI

A másfél naposra tervezett út során csak a szabályokban megengedett óránkénti ötperces pihenőket veszi igénybe. A vele együtt induló személyautóban az esetleges műszaki hibák elhárításához szükséges szerszámokat és alkatrészeket, valamint az élelmiszert viszik utána kísérői. Tóth Tibor különlegesen felkészített veterán motorkerékpárján, egy 1972-es gyártású, ötven köbcentiméteres motorral hajtott Simson Star robogón, várhatóan kedden este fut majd be Pécs főterére. Sikeres visszatérése esetén már magyarországi körútja is rekord lehet, de mindez csak főpróbája az október-novemberre tervezett Afrika-expedícióinak. A pécsi férfi harminc ország érintésével tervezi a fekete kontinens megkerülését annak tenger menti útjain, mégpedig kísérők nélkül.

A rekordkísérletre már két éve módszeresen készül, fizikai állóképességét ötszáz-ezer kilométeres folyamatos motorozásokkal erősítette, s tanulmányozta a harminc afrikai ország földrajzát, történelmét és politikai helyzetét is. A több mint negyvenegyezer kilométeres afrikai körútra egy maga készítette utánfutóban visz majd élelmet és tartalék alkatrészeket, s videofelvételekkel is dokumentálja a megtett utat. Tóth Tibort hétfőn reggel Bokor Béla, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a pécsi starthelyen, sok sikert kívánva neki merész vállalkozásához. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!