hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vuelta 2001.

2001. 09. 17.
Szombaton vette kezdetét az idén 56. alkalommal megrendezett háromhetes spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta a Espana, mely az elmúlt években a Tour de France után a második legrangosabb országúti körversennyé vált. Rangját talán egyedül az csökkenti, hogy nem indult a versenyen az idei Tour de France első két helyezettje, az amerikai Lance Armstrong, valamint Jan Ulrich, a Telekom Team kapitánya. Rajtuk kívül jelen van azonban az idei tourról hiányzó 98-as Tour de France-nyertes, a közönségkedvenc Marco Pantani, Alex Zülle és az olasz Casagrande.

Miként egy verseny színvonala általában szorosan öszszefügg az azt megrendező ország adott sportágban elért teljesítményével, kimondottan igaz ez a Vueltára. 

Jelenleg Spanyolország mondhatja magának a legjobb profi kerékpáros csapatokat és versenyzőket is, többek között az elmúlt két évben a Tour de France-on csapatversenyt nyert Kelme Costa Blanca, a touron második Once–Eroski, valamint az Ibanesto.com és az Euskatel–Euskadi csapatát. Az ötödik versenynap után az első hegyi szakaszon az összetettben a vezetést (az arany trikót) a Kelme csapat fiatal sztárja, a Tour de France-on, a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikót nyert Oscar Sevilla vette át 15-tel megelőzve honfitársát, az egyébként szakaszgyőztes Mercadót (Ibanesto.com), őt követi a Tour de France harmadik helyezettje, Joseba Beloki (Once). A címvédő Roberto Heras, akit a US-Postal, Armstrong első számú hegyi segítőjének vette meg ez évben a Kelmétől, jelenleg az ötödik összetettben. A US-Postal csapata, a tragikus New York-i események után fekete karszalaggal folytatja a versenyt, amit tegnap egyperces gyászszünettel, ezt követően egy órás lassú tekeréssel kezdett a mezőny. A Vueltán egyébként a spanyol fölényt mutatja, hogy az öszszetettben az első tizenhárom helyen spanyol kerékpárosok állnak. Marco Pantani ez idáig csupán a 83., hátránya 12 perc. A kerékpársportban meghatározó német Telecom-csapat Jan Ulrich távolléte miatt most a pontversenyben érdekelt. A csapatot a Tour de France-on már hat éve a legjobb sprinter címet viselő Erik Zabel állította össze, nem is akárhogyan, hiszen kiváló csapatmunkával Zabel már a verseny elején egymás után három, sprinttel végződő szakaszgyőzelmet aratott, így, igaz csak virtuálisan, átvette a világranglistán a vezetést Armstrongtól. Az olasz Mapei-Quick Step magyar profija, világbajnoki bronzérmesünk, Bodrogi László az időfutamon elért szakaszgyőzelmével átvette az összetettben a vezetést a francia Avenir körversenyen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!