hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorra szigor
Nincs teljes biztonság

2001. 09. 17.
A World Trade Center és a Pentagon elleni merénylet eddigi gyakorlatuk átgondolására készteti a biztonságpolitikai szakértőket az egész világon, főleg, ami az iszlám terrorizmus elleni küzdelmet illeti – állítják egybehangzóan a lapunknak nyilatkozó biztonságtechnikai szakértők. Szerintük akár – annak ellenére, hogy ez eddig elkerülte – Budapesten is történhetnek brutális terrorakciók. 

Egy neves biztonságtechnikai cég neve elhallgatását kérő vezetője szerint törvényszer? volt, hogy az eset bekövetkezzen. Mint mondta, nem lehet tudni, hogy ez hányadik kísérlet volt, de az esetleges sikertelenség esetén az iszlám terroristák újból és újból próbálkoztak volna. "Ők nem gondolkodnak veszteségekben, számukra semmi nem drága, sem pénz, sem energia, sem idő, sem élet, hogy a céljukat elérjék. Nekik nincs vesztett meccsük" – fogalmazott a szakértő. Véleménye szerint egy demokráciában sohasem lehet olyan hatékony a nemzetvédelem, mint egy diktatúrában, ugyanis az – amúgy szükséges – demokratikus keretek, a bürokratikus intézményrendszer lassítja a hírszerzést, illetve az esetleges beavatkozást vagy kríziskezelést is. 

Szerinte a terrorcselekmények ellen totális védelmet egyetlen demokrácia sem tud nyújtani. Ennek ellenére szerte a világon – így hazánkban is – az illetékeseknek újra kell gondolniuk a hasonló esetekre vonatkozó krízisterveket, hogy az esetleges terrorakciók minél kevesebb kárt tudjanak okozni.

Más biztonságtechnikusok a kiemelten fontos épületek védelmének megerősítésére számítanak. Nagy Gábor, a – többek között versenyszer? hírszerzést és vállalkozásbiztonságot oktató – Clavis Intézet igazgatója két, részben már eddig is használt biztonságtechnikai eszköz elterjedésére számít. Az egyik az úgynevezett "tire killer", amely repülőgépeket ugyan nem, de bármilyen és bármekkora szárazföldi járművet képes megakadályozni, hogy a védett objektumba hatoljon. Amennyiben az ellenséges járm? egy adott pontot elér, egy vastag acélszögekkel megerősített "fal" csapódik fel vele szemben, amely teljesen elzárja az útját. A másik védekezési technika a belső védelem megerősítése video- és beléptetőrendszerek, illetve az úgynevezett pánikgomb kiépítésével. Ez utóbbit vészhelyzet esetén az épület diszpécserszolgálata hozza működésbe, így adva tudtára minden bent tartózkodónak, hogy meneküljön.

Világégés előtti hangulat van, a konfliktus kiszélesedésétől lehet tartani – nyilatkozta egy budapesti izraeli érdekeltségek védelmét ellátó biztonsági szolgálat vezetője lapunknak. Szerinte – az előbbi nyilatkozatokkal egyetértve – a terrorhullámra válaszul az egész világon szigorítási hullám várható. Ezalatt azt érti, hogy egyre több helyen egyre szigorúbb beléptetési, biztonsági stb. szabályokat fognak életbe léptetni. 

Álláspontja szerint nem várható a helyzet megoldódása, mert a Közel-Keleten semmi sem mutatja, hogy változna az iszlám fundamentalizmus agreszszív jellege. Sőt, Izraelben is új jelenség, hogy míg korábban az öngyilkos merénylők kivétel nélkül a megszállt palesztin területekről származtak, legutóbb egy izraeli palesztin robbantotta fel magát. Ráadásul korábban csak képzetlen embereket tudtak rávenni ilyen szörnyűségre, újabban – az amerikai robbantás is mutatja – magas intelligenciaszinttel rendelkező elkövetők is találhatók az öngyilkos merénylők között. 

Magyarországról szólva a szakértő megjegyezte, hogy a Kádár-rendszer idejében itt pihentek, regenerálódtak az arab és a nyugat-európai szélsőbalos terroristák. Úgy tűnik, a "terroristavilágban" ez a – nyugalom szigete – kép rögzült, így hazánkban alig terveztek akciót. A 90-es évek elején mindöszsze egyetlen robbantás történt, amikor alijázó izraelieket szállító autóbuszt ért támadás. 

Pár évvel ezelőtt egy zsidó iskolának az igazgatóját érte támadás, amikor is egy afgán férfi az iskola falai között késsel megszúrta. A férfi – aki a tisztiorvosi szolgálat munkatársa volt, és a konyha higiéniáját ellenőrizte évek óta – reggel az izraeli–palesztin konfliktus hírének hatására vett egy kést, és "meglátogatta" az igazgatót. Az iskola egyébként a brutális tett előtt többször is kérte a közegészségügyi hivataltól, hogy ne az afgán férfi járjon ellenőrizni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!