hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beérett a fiatal teniszgeneráció
Flushing Meadows

2001. 09. 17.
Férfiaknál ausztrál meglepetéssel, a nőknél pedig az idősebb Williams nővér duplázásával zárult a csaknem 16 millió dollár összdíjazású US-Open, melynek helyszíne a hét végén még békés New York volt.

A negyedik helyen kiemelt 20 éves ausztrál Lleyton Hewitt élete első Grand Slam-győzelmét aratta, miután a döntőben 7:6, 6:1, 6:1 arányban leverte a 13-szoros Grand Slam-bajnok Pete Samprast, aki egyébként szenzációs menetelést mutatott be a torna alsó tábláján. Sampras a döntőknek is beillő, kiemelkedően magas színvonalú mérkőzéseken verte a korábbi évek US-Open-győzteseit, először a nyolcaddöntőben a hatodikként kiemelt, idén Wimbledon-döntős, az US-Openen kétszeres győztes ausztrál Patrick Raftert. Ezt követően, a minden idők legjobb teniszmérkőzésének titulált negyeddöntőben honfitársát, az idei Austral Open győztesét, a hétszeres Slam-bajnok André Agassit gyűrte le négy szettben, ahol mindannyiszor csak a rövidítésekben dőlt el az eredmény. Az elődöntőben pedig a tavalyi címvédő orosz Marat Safinnak vágott vissza Sampras, sima három játszmában a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért. A szenzációs menetelést követően már-már a legtöbben Sampras kezében "látták" a trófeát, aki azonban, pechjére, belefutott a fiatal ausztrálba, aki egyedülálló lábmunkával, Agassit is leiskolázó fonák returnokkal és védhetetlen keresztelütésekkel hiúsította meg az amerikai támadásait. A vereséggel megtört Sampras nyolcéves menetelése, melynek során folyamatosan minden évben sikerült Grand Slamet nyernie, ezzel holtversenyben maradt a hajdani sztárral Björn Borggal, sőt több mint tíz év után még az a "szégyen" is érheti, hogy tornagyőzelem nélkül kell befejeznie az idei évet. Hewitt, aki a negyeddöntőben gigászi csatát vívott a nála egy évvel fiatalabb amerikai Andy Roddickkal, az elődöntőben pedig meglepő könnyedséggel 6:1, 6:1, 6:1 arányban győzte le az orosz veterán Jevgenyij Kafelnyikovot, végképp eloszlatta a férfitenisz jövőjéért aggódók kételyeit. Mára ugyanis egyértelműen előbukkant egy olyan fiatal teniszgeneráció (Hewitt, Safin, Roddick, a svájci Roger Federer, vagy az idén leghosszabb ideig veretlenséget produkáló, és talán legtöbb tornagyőzelmet elért spanyol Ferrero), mely tudásban és tehetségben képes lesz a kiöregedő veteránok helyébe állni.

Hewitt győzelméért a bajnoknak járó 850 ezer dollárt tehette zsebre, miközben az ATP világranglistán felküzdötte magát a harmadik helyre, megelőzve honfitársát Raftert, akit Ferrero követ az ötödik helyen. A ranglistát továbbra is a brazil Kuerten (Guga) vezeti, míg Agassi áll a második helyen. Sampras a korábbi tizedik helyről a hetedikre lépett elő. Szintén több helyet előreugorva Roddick, az amerikai tinédzser immár a tizenötödik, Goran Ivanisevics, Wimbledon bajnoka, aki már a harmadik fordulóban távozni kényszerült, a tizedik helyről visszacsúszott a tizenkettedikre.

A hölgyeknél a döntőt a két Williams lány játszotta, ahol az "idősebb jogán" Venus győzött két szettben Serena felett. Az elődöntőben Martina Hingist és Jennifer Capriatit verték, mindkettőt sima két szettben. A hölgyeknél az élboly változatlan, Hingis, Capriati, Devenport, Venus Williams, azonban az első három előnye tovább csökkent a Williams lánnyal szemben. A női teniszben immár több mint két évtizede meglévő amerikai fölény tovább tart, hiszen az elmúlt hat Grand Slam-tornát zsinórban amerikai hölgyek nyerték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!