hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 05. 03. (VI/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Időzített bomba örökségbe

Júniusra várható a Medgyessy-kormány első komoly konfliktusa, amely nemzetközi és belpolitikai lesz egyszerre: a főszereplők a román és az új magyar kormány, a romániai magyarság és annak politikai vonulatai, a román ellenzéki pártok, valamint egy akkorra már lecserélt játékos, Orbán Viktor volt miniszterelnök, aki a státustörvénnyel kapcsolatos memorandum aláírásával az időzített bombát elhelyezte. Mintha tudta volna: ez már nem neki robban.

A kör négyszögesítése

Az Egyesült Államok iszlám terrorizmus elleni hadműveletének második fő célpontja Afganisztánt követően Irak. Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek előállításán dolgozik, s nem rejti véka alá, hogy hőn áhított vágya az Egyesült Államok és Izrael elpusztítása. Az őszre tervezett nagyszabású akciójához Bush megpróbálja megszerezni az általa mérsékeltnek tekintett arab államok támogatását is. Ezek az államok azonban (például Egyiptom, Szaúd-Arábia, Szíria, Kuvait, Bahrein stb.), bár széles kör? amerikai pénzügyi segítségben részesülnek, vonakodnak felsorakozni Bush mellé. Fő akadályként a palesztin kérdés megoldatlanságát említik, bár erősen kérdéses, hogy kedvező fordulat esetén támogatnák-e az Irak elleni hadműveletet. Hiszen a helyzet most alapvetően más, mint 1991-ben volt, amikor Irak lerohanta Kuvaitot, és a szaúdi sivatagi királyságot is elnyeléssel fenyegette.

Erősebb a szaúdi akarat

Abdullah szaúd-arábiai trónörökös csütörtökön látogatásra érkezett az Egyesült Államokba, ahol Bush elnök fogadta texasi birtokán, Crawfordban. A vendég amolyan ultimátumfélét nyújtott át az amerikai államfőnek, kijelentve: amennyiben Washington nem mérsékeli Izrael iránti támogatását, súlyos következményekkel néz szembe az arab világ országaiban. A Bush-kormány nincs könny? helyzetben: nem akarja feladni Izrael támogatását, ugyanakkor kénytelen engedményeket tenni az arab világ felé is.

A nagy baj elkerülése sokba kerül

Százezer ember halálát okozhatja egy atombomba felrobbantása egy amerikai városban, és tízezer ember halálát és eltűnését okozná egy vegyi üzem, esetleg egy atomreaktor elleni sikeres terrortámadás – áll a Brooking Intézet tanulmányában, amely az Egyesült Államokat fenyegető lehetséges veszélyhelyzeteket vizsgálta. A tanulmányból kiderül, hogy a 2003-as költségvetésben tervezett összeg nem lesz elegendő a megfelelő védelem biztosítására, hiszen a lehetséges célpontok száma szinte korlátlan.

Mozgósítás a sokk után

A héten javában tartott a választási számháború Franciaországban is: az utcára özönlő tömegek nagyságát ki-ki párthovatartozása szerint ítéli meg. Egy dolog azonban bizonyos, a franciák nagyobbik részéből éles indulatokat vált ki a vasárnapi elnökválasztás kevésbé esélyes jelöltje, az idegengyűlölő és szélsőséges Jean-Marie Le Pen.

Szende szörnyeteg

Tizenhat embert gyilkolt meg az erfurti Gutenberg Gimnázium egyik volt diákja a múlt héten. Az áldozatok többsége – tizenhárom személy – a tizenkilenc éves fiatal egykori tanára volt. Robert Steinhäuser ámokfutásának tanárain kívül áldozatul esett két diák és a helyszínre érkező első rendőr is. A vérfürdőnek a fiú volt történelemtanára vetett véget, bezárva őt egy szertárba, ahol nem sokkal később magával is végzett. Steinhäuser a heavy metal zenét és a gyilkos videojátékokat kedvelő, visszahúzódó fiú volt, aki valószínűleg sorozatos iskolai kudarcaiért próbált ilyen véres módon bosszút állni. 

Belföld

Emberi hang

Egyre több pozíció látszik eldőlni a leendő kormánypártok koalíciójában, bár sok a bizonytalan poszt még az új kabinet szerkezeti és személyi összetételében. Bizonyosnak látszik, hogy Lendvai Ildikó vezeti majd a szocialisták parlamenti frakcióját, és vélhetően Szili Katalint jelölik házelnöknek. A szocialisták még a kormány megalakulása előtt a parlament elé terjesztenek olyan indítványokat, amelyek száznapos programjuk megvalósításához szükségesek. 

Ha az OVB mesélni tudna

Talán még sosem volt az éppen aktuális Országos Választási Bizottságnak (OVB) ennyi feladata, mint e mostaninak. Az elmúlt hetekben alapvetően kétféle megkeresés érkezett hozzájuk: a megfontolásra érdemes, és a többi. Az előbbiből volt a kevesebb. Ezek közé tartoztak a jogértelmezésekkel való manipulálások és a választási csalásra figyelmeztetők, ahogy azt a Millenáris Parkban a választások második fordulójának éjszakáján egy fideszes politikus előre is vetítette.

Papa, aki túl sokat tud

Minden vádpontban következetesen tagadta bűnösségét Sándor István nyugállományú rendőralezredes, akit az ügyészség több súlyos bűncselekménnyel vádol, és aki ügyének az anyagát 85 évre államtitokká minősítették. A volt főnyomozó koncepciós pernek minősítette az ellene folyó eljárást. 

Gázos szomszédok

Egy ember súlyosan, négy személy pedig könnyebben sérült meg, amikor vasárnap éjjel robbanás történt egy budapesti bérházban. A detonációt egy gázpalack okozta, amelyet a huszonkét lakásos épület lakói szerint egyik szomszédjuk szándékosan robbantott fel. Az idős, Parkinson-kórban szenvedő férfi állítólag már többször fenyegetőzött azzal, hogy felrobbantja "ezt az egész kócerájt", és hogy szavainak nagyobb nyomatékot adjon, hat gázpalackot halmozott fel a lakásában. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője ugyanakkor lapunknak elmondta: a szándékosság még nem bizonyított, egyelőre vizsgálják, hogy pontosan mitől robbant fel a hat palack közül az egyik. Ennek oka Molnár szerint műszaki hiba is lehetett.

Hit és értékek

A lumpenekről lepereg a mítosz

"Ősrobbanásszer?" folyamatokat lát a jobboldalon Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök, aki így utalt arra, hogy szerinte az utóbbi napokban "számon sem lehet már tartani, hányfajta kezdeményezés indult meg". Valóban: a héten zászlót bontottak az Áprilisi Ifjak, és a Világgazdaság értesülései szerint formálódik az Orbán Viktort "szellemi-lelki vezérként" pajzsra emelni készülő jobboldali tömegmozgalom is. A legújabb kori magyar belpolitikában új korszakot jelentő mozgósítás a két választási forduló között vette kezdetét.  A "Big Bang" a Testnevelési Egyetemen, majd a Kossuth téren történt. A mozgalmi lendületet a választási kudarc sem törte meg, sőt új célt tűzött a zömmel fiatalokból álló kezdeményezések elé. Ma még nem egyértelmű, hogy az új jobboldali egységmozgalom milyen néven alakul meg (erre vélhetően Orbán Viktor jövő hétre ígért, nagyszabású programadó beszédéből kaphatunk választ), azonban több jel utal arra, hogy az új nemzeti-keresztény kultusz ötletadói között vezető katolikus értelmiségiek fontos szerepet játszanak.

HÁTTÉR

Szevasz, tavasz

Aki elfelejtette volna a békebeli majálisok hangulatát, a baloldal városligeti "egésznaposán" csőstől pótolhatott. Szotyola, tökmag, mászófal, bungee jumping, Medgyessy Péter, Kovács László, sült kolbász, sült hal, légvárak, Selmeczi Tibor, Ajala és Brindizi, pattogatott kukorica, vattacukor, Lendvai Ildikó, Csehák Judit, Gy. Németh Erzsébet, sör, kóla, törökméz, Mandúr László, Kiss Péter, arcfestés, Toi Toi wc, eltűnt gyerekek, lufi, Farkasházy Tivadar, Lajcsi dáridója, Bergendiék, TGM, tömeg, meleg és még sokan mások…

A jövő szívós fajta

Soha nem szabad megsértenünk még a legádázabb ellenfelünk emberi méltóságát sem – állította Orbán Viktor a második választási forduló előtt rendezett szerencsi nagygyűlésén, és feltehetően a többi huszonnégy kampányhelyszínen is, hiszen mindenhol ugyanazt a szöveget mondta. A baj nem is a "szóval", hanem a "tettel" van: a jobboldalt sokkoló első forduló után ugyanis olyan rágalomhadjárat indult a "múlt árnyaiként" megjelenített politikai ellenfelekkel szemben, melyet elég nehéz lenne összeegyeztetni Orbán fenti mondatával. Igaz, erre nincs is jogi alap, már csak azért sem, mert a Fidesz gondoskodott róla, hogy a "piszkos munkát" híveivel végeztesse el. Legyen szó akár rémhírterjesztésről, primitív hazugságról vagy idős emberek "választási célú" megajándékozásáról. 

Sértőnek tartják a Hitlerjugendet

A budai kocsmárosok keze lehet a dologban, hogy ezek a fideszesek mindig kedden gyűlnek spontánul, mint kamasz képén a pattanás. Merthogy emberemlékezet óta a kedd a leghalottabb nap, a hétvége még áthajlik a hétfőbe szerényen, s szerdán meg lassan indulni kezd a hét, de kedden üresek a kocsmák, a taxik, még a mozikban is olcsóbban látható a Hídember. Régtől fogva éreztük, nincs ez jól, valamit tenni kell, s lám, mert nagyon akartuk, a kedd elkezdődött. 

Torgyán után szabadon

Sietős dolga lett a Fidesznek a földkérdés, hiszen az íratlan szabályokat felrúgva az új kormány megalakulását szolgáló hetekben nagy horderej? intézkedést foganatosított. A keddi kormányülésen Orbán bejelentette: azonnali hatállyal versenytárgyalást ír ki több száz ezer hektár termőföld értékesítéséről. Mint mondta, ezzel a döntéssel pont kerül az i-re. A leköszönő miniszterelnök nem adott teret találgatásoknak: a harmincnapos határidőre szóló kiírással kész helyzetet teremtenek, hiszen így a hivatalba lépő új kormány nehezen tudná megmásítani ezt a folyamatot. Ha ezt tenné, visszaeshetne Medgyessy Péter népszerűsége. Németh Imre, az MSZP agrárminiszter-jelöltje megdöbbentőnek nevezte a bejelentést, szerinte a "narancsbárók" most földbirtokossá is akarnak válni. 

Derűlátó vállalkozók

Optimisták a magyarok a következő öt év gazdasági helyzetét illetőleg – derül ki a Társadalomkutató Intézet (Tárki) reprezentatív mintán végzett felméréséből. Korra, nemre, iskolai végzettségre és lakóhelyre tekintet nélkül a válaszadók egyetértenek abban, hogy a következő öt évben jelentős gazdasági javulás várható. 

Eva: egyszerű adó

Idén több ezer kisvállalkozás dönthet az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetése mellett. Az MSZP tervei szerint a lényegesen kevesebb adminisztrációt igénylő új adónemet az évi tízmillió forint árbevétel alatt működő vállalkozások választhatják. A 15 százalékos átalányadó kiváltaná a társasági adót, az áfát, a cégautó adóját, valamint az osztalékadót is. 

A gazdagok kitöltik az űrt

Gagarin után hatvan évvel lassacskán üzletszerűvé válik az űrutazás. Tavaly áprilisban Dennis Tito amerikai multimilliomos civilként elsőként tehetett kiruccanást a Földön kívüli szférába, s a napokban, pontosan egy évvel később nyílik erre lehetősége egy dél-afrikai milliomosnak. Mark Shuttleworth 20 millió dollár (4,2 milliárd forint) ellenében nyolc napig tartózkodhat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A pénz jól jön az orosz űrügynökségnek, hiszen a "dicsőséges korszak" után meglehetősen szűkös a Csillagváros költségvetése.

Matáv-döntés: internyet

Az európai arányokhoz képest az aktívan internetezők számát tekintve még igencsak gyerekcipőben járó magyar internetes közösség, a Matáv legújabb döntésével megállítja a felzárkózás folyamatát, jelentős részüknek ellehetetlenítve az internet használatot. 

Közepes forgalom, mozdulatlan index

Gyengültek a részvényárfolyamok a világ vezető tőzsdéin az elmúlt kereskedési héten. Amerikában a várakozásoknál gyengébb vállalati eredményeket nem tudta feledtetni az előrejelzéseknél jelentősen magasabb GDP adat sem. A várt 5 százalék helyett 5,8 százalékkal bővült a nemzeti össztermék, ugyanakkor az áprilisi üzleti bizalmi index jócskán elmaradt a várakozásoktól. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!