hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mozgósítás a sokk után
Franciaország választ

2002. 05. 05.
A héten javában tartott a választási számháború Franciaországban is: az utcára özönlő tömegek nagyságát ki-ki párthovatartozása szerint ítéli meg. Egy dolog azonban bizonyos, a franciák nagyobbik részéből éles indulatokat vált ki a vasárnapi elnökválasztás kevésbé esélyes jelöltje, az idegengyűlölő és szélsőséges Jean-Marie Le Pen.

Mint ismeretes, az első forduló a Franciaországban alacsonynak számító, több mint hetven százalékos részvétel mellett Jacques Chirac jelenlegi elnök és Le Pen győzelmét hozta, akik a vasárnapi második fordulóban ismét összemérik erejüket. A közvélemény-kutatók szerint a még hivatalban lévő elnök nagyarányú győzelme várható, a franciák azonban nem akarják a véletlenre bízni a választás kimenetelét. Május elsején országszerte több mint egymillióan vonultak ki az utcára a francia belügyminisztérium jelentése szerint, hogy kifejezzék tiltakozásukat Le Pen rasszizmusa ellen. A tiltakozók szerint a május elsejei felvonulások jelentették a Le Pen-ellenes megmozdulások csúcsát. "N mint náci, F mint fasiszta" – szavalták a felvonulók, akik mintegy 110 település utcáit és tereit özönlötték el a munka ünnepén. Párizsban kétszázezerre tették a Le Pen ellen tüntetők számát, ami az 1968-as diáktüntetések óta a legnagyobb megmozdulásnak tekinthető. Külön tüntettek a tiltakozók a Szajna egyik hídján annak a vízbe fulladt marokkói férfinak az emlékére, akit 1995-ben löktek a folyóba Le Pen pártja, a Nemzeti Front bőrfej? hívei.

Maga a szélsőjobboldali politikus is több ezer embert vitt az utcára ugyanaznap. Igaz, belügyi jelentések szerint az általa várt százezer embernek csak a tizede jelent meg a Nemzeti Front pártjának demonstrációján. A szélsőségesek Párizs központjában gyülekeztek. "Le Pen elnök", "Büszke vagyok, hogy francia vagyok" – skandálták. Le Pen nem fukarkodott ellenfele pocskondiázásával. Chirac elnököt egy korrupt politikai rendszer "keresztapjának" nevezte, és kifejezte meggyőződését, hogy vasárnap győzelmet arat. A szélsőjobboldali politikus pártja védőszentje, Jean d\'Arc tiszteletére rendezte a felvonulást. Hívei szerint a szélsőséges vezető a francia szent nyomdokain jár, amikor felveszi a harcot az országot elözönlő idegen behatolókkal – értsd bevándorlókkal – szemben. 

A hetvenhárom éves politikus az eddigi választásokon nem szerepelt fényesen, de most jól meglovagolta a franciák csalódottságát vezetőikben, valamint a bűnözéstől, bevándorlástól és a globalizációtól való félelmet. Le Pen hívei szerint Chirac "túl lágy", ők a valódi jobboldalt akarják hatalomra segíteni. A hatóságok több mint 3500 biztonsági embert küldtek az utcára, és rengeteg kamera pásztázta az utcán hömpölygő tömegeket az erőszaktól való félelem miatt. A jelenlegi elnök a szavazatok kevesebb, mint húsz százalékát gyűjtötte be az első forduló győzteseként, ami rekord alacsonyságúnak számít a francia elnökválasztások történetében. Chirac szemmel láthatólag nem lelkesedik azért, hogy a politikát az utcára viszik. Szerinte "a demokráciában a politikai cselekedet nem az utcán játszódik le, hanem a szavazófülkékben". Reményei szerint nagyarányú győzelmet arat majd a politikai pártok sokszín? koalíciójának támogatásával. Számos baloldali tömörülés is felszólította támogatóit, hogy szavazzanak Chiracra, aki "legalább egy kicsit demokrata".

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!