hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Derűlátó vállalkozók

2002. 05. 05.
Optimisták a magyarok a következő öt év gazdasági helyzetét illetőleg – derül ki a Társadalomkutató Intézet (Tárki) reprezentatív mintán végzett felméréséből. Korra, nemre, iskolai végzettségre és lakóhelyre tekintet nélkül a válaszadók egyetértenek abban, hogy a következő öt évben jelentős gazdasági javulás várható. 

Megoszlanak azonban a vélemények a jelenlegi és az elmúlt éra gazdaságának értékelésekor. Az 1989 előtti gazdasági rendszer főleg a negyven év felettiek szerint volt jó, míg a fiatalok inkább gyengének találták. Nemcsak az életkor alapján oszlanak meg a vélemények a múltat illetőleg, hanem iskolai végzettség szerint is. 

A nyolc általános iskolai és a szakmunkás végzettségűek nosztalgiával tekintenek visz-sza az 1989 előtti időkre, míg az ennél magasabban kvalifikáltak elmarasztalóan. Hasonló tagolódás figyelhető meg lakóhelyek szerint: a budapestiek kifejezetten rossznak tartják a régi rendszer gazdaságát, a városokban élők ennél valamivel jobbnak, míg a községekben élők ítélték a legjobbnak. 

Erősen megosztott az ország. A keleti országrészben élők szintén az 1989 előtti időket tartják jobbnak, míg a nyugati rész lakosai pozitívabban ítélik meg a gazdaság jelenét. 

A rendszerváltás utáni időszak megítélésében egyébként szintén szerepet játszik az iskolai végzettség. A magasabban képzettek ugyanis jóval pozitívabbnak élik meg napjaink gazdaságát, mint az alapfokú végzettséggel rendelkezők.

De nemcsak a magánszemélyek, hanem a kis- és középvállalatok is optimisták. Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet adatai szerint a kis- és középvállalatok konjunktúraindexe 2001. január óta első alkalommal lépte át az 50 százalékos határt. Az index ez év februárjától kezdve meredeken, megtorpanás nélkül emelkedett. 

Saját vállalkozásuk helyzetét tekintve is egyre bizakodóbbak a vállalkozók. A javulást várók között 35 százalék kismértékű, 4 százalék pedig jelentős fellendülésre számít. A tevékenység bővítését akadályozó feltételek között, a korábbiakhoz képest 10 százalékkal kevesebben jelölték meg a tőkehiányt, és 8 százalékkal kevesebben tartanak a gazdasági környezet bizonytalanságától. Derűlátók a vállalkozók a belföldi értékesítés lehetőségeivel kapcsolatban is, míg a külföldi piacon a kis- és középvállalkozói szektor 69 százaléka a jelenlegi helyzet fennmaradását, 19 százalékuk pedig kis mérték? javulást vár.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!