hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha az OVB mesélni tudna

2002. 05. 05.
Talán még sosem volt az éppen aktuális Országos Választási Bizottságnak (OVB) ennyi feladata, mint e mostaninak. Az elmúlt hetekben alapvetően kétféle megkeresés érkezett hozzájuk: a megfontolásra érdemes, és a többi. Az előbbiből volt a kevesebb. Ezek közé tartoztak a jogértelmezésekkel való manipulálások és a választási csalásra figyelmeztetők, ahogy azt a Millenáris Parkban a választások második fordulójának éjszakáján egy fideszes politikus előre is vetítette.Ficzere Lajos, az OVB elnöke. Nehéz napok után Fotó: Vörös Sz.

Az OVB április 26-án döntött a pécsi egyetemista töredékszavazatokkal kapcsolatos beadványáról, amely azt kívánta elérni, hogy a második választási forduló előtt visszalépett képviselőjelölteket a töredékszavazatok elosztásánál kiesett jelöltként kezeljék, vagyis az első fordulóban a rájuk leadott szavazatok a mandátumszámításnál ne essenek latba. Az elmúlt három parlamenti választás alkalmával ez a jogértelmezés sosem került a – Csurka István szerint több sebből vérző – választási törvény lehetséges értelmezési és alkalmazási variációi közé, ezért a beadvány olvastán sokan kérdezték: miért éppen most kellene az eddigiekkel ellentétesen értelmezni? A döntés, a vélhetően nem saját kútfőjéből merítő derék egyetemistát nem érhette váratlanul, mégis a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult jogorvoslatért. Hiába: az LB érdemi vizsgálat nélkül utasította el a beadványt, mondván: az OVB-nek a kérdéses jogértelmezéssel kapcsolatos döntése állásfoglalásnak minősül, ezért ellene fellebbezésnek helye nincs.

Az OVB-nek még a 2002-es választások végleges eredményének kihirdetését megelőző napokban is több tucat beadványt kellett elbírálnia. Példának okáért a kisgazdák újraszámláltatási kérelmét a mozgóurnákra vonatkozóan, vagy annak a három egykori MDF-es képviselőnek a keresetét, akik a területi listákra leadott szavazatok újraszámlálását kezdeményezték. 

Csurka István az OVB mielőbbi lemondását sürgeti, mivel annak tagjai – szerinte – a választások törvényességével kapcsolatos "jelentős" társadalmi kételyeket nem vették figyelembe kellő súllyal, továbbá lemondásuk esetén az államfő új választásokat írhatna ki. Zárug Péter Farkas, a Fővárosi Választási Bizottság tagja, aki mellesleg Csurka főtanácsadója, levélben kérte Mádl Ferencet, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a töredékszavazatok ügyében. A MIÉP egyébként nem fogadja el a választási eredményeket, mert azok – szerintük – "csalások összegződéseként jöhettek csak létre", ezért tiltakozásuk nyomatékosítása végett május 5-én a Hősök terére szerveznek tüntetést. Csurka István szerint elbocsátások, egyházellenes lépések, megszégyenítések várhatók a kormányváltás után.

A választások hivatalos eredményhirdetése lapzártánk után, csütörtökön volt. 

Az MSZP szerint szükség van a választási eljárásról szóló törvény felülvizsgálatára, melyről ősszel várható éles vita. A témafelelős szocialista képviselők azonban bizakodóak: minden frakció érdeke a kiszámíthatóbb szabályozás – állítják.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!