hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matáv-döntés: internyet

2002. 05. 05.
Az európai arányokhoz képest az aktívan internetezők számát tekintve még igencsak gyerekcipőben járó magyar internetes közösség, a Matáv legújabb döntésével megállítja a felzárkózás folyamatát, jelentős részüknek ellehetetlenítve az internet használatot. 

Jelenet egy Internet Caféban Fotó: Somorjai L.

A gyakorlatilag még mindig monopolhelyzetben levő telefonszolgáltató sajtóközleményben jelentette be, hogy 2002. július 1-jével megszünteti a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt, ami saját bevallása szerint eddig több száz millió forint veszteséget okozott a cégnek. Mindez óriási felháborodást keltett a telefonvonalon keresztül internetezők körében, akik számára kérdésessé vált, hogy hogyan tudják a jövőben fenntartani internetes szokásaikat. Mint ismeretes jelenleg telefonvonalon keresztül helyi hívás bonyolításával a kedvezményes időszakban elérhető áron tudunk kapcsolatot létesíteni a számunkra szimpatikus internetszolgáltatóval, így kedvünk szerint bármilyen okból órahosszat használhatjuk az internetet úgy, hogy annak a költsége nem jelentkezik számottevően a telefonszámlánkon. A Mindenkinek csomag és a kedvezmény megszűnése főként azokat érinti mélyen, akik rendszeresen otthonról interneteznek, és nincs lehetőségük más technológia használatával az internetszolgáltatóhoz, esetleg a munkahelyükhöz kapcsolódni, vagy egyszerűen nem igénylik a más jelleg? technológia használatából következő előnyöket vagy az ezekből fakadó többletköltséget.
Azok, akik azért váltottak az egyébként drágább ISDN vonalra, hogy ezt a kedvezményt kihasználva jobb minőségben sokáig kapcsolódjanak az internethez, most csak jóval drágábban tudják majd kihasználni a jobb telefonvonallal járó kapcsolódás minőséget, és szerződésük valószínűleg még hosszú időre köti őket a vonal fenntartására. Ha pedig figyelembe vesszük azt, hogy a nyugat-európai árakhoz képest szembetűnően magasak a hazai telefon- és internetdíjak, akkor joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy mi lehet a valós oka az intézkedésnek.
Az új szituációban a Matáv a jól bevált betelefonálós internetkapcsolódás helyett inkább az ADSL, vagy a kábeltévén keresztüli internet használatát javasolja. Ezek a szolgáltatások azonban még Budapest területén is csak részleges lefedettséggel érhetők el, több kerületben ügyfélszolgálatuk még megbecsülni sem meri azt, hogy idén elérhetővé tudják-e tenni bármelyik internetezés-
re alkalmas szolgáltatásukat. Ezekre a területekre a telefonszolgáltató olyan ADSL-pótló megoldást kínál, amelynek keretei között befizetett bruttó 7500 forintos fix összeg mellett 60 óra internetkapcso-lódást tesz lehetővé, ami sajnos még meg sem közelíti az ADSL vagy a kábeltévén keresztüli internet színvonalát, hiszen szolgáltatótól függően körülbelül 10 000 forintos fix díj mellett az ADSL korlátlan időtartamra nyújt megoldást nagyságrenddel nagyobb sebességgel.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!