hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 06. 30. (V/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hágába hurcolták Milosevicset

Komoly politikai vihar kerekedett Jugoszláviában Milosevics kiadatása körül. A szövetségi kormány által megszavazott "hágai dekrétum" rendelkezett Milosevics kiadatásáról, ám miközben a kormány az ügyvédek által benyújtott törvényességi óvás következményeiről tárgyalt, a volt diktátort repülőre ültették és elszállították Hágába. A Szövetségi Alkotmánybíróság határozata hiába függesztette fel tizenöt napra a kiadatási eljárást, Milosevics ügyvédei alig fejezték be a hír feletti ünneplést, védencük már úton volt a belgrádi repülőtér felé. 

Lefejezett túszok

A kormánycsapatokkal való összecsapás után egy nappal a Fülöp-szigeteki Abu Szajjaf gerillacsoport megismételte fenyegetését, miszerint több túszával végez. A csoport szóvivője, Abu Szabaja hétfőn mobiltelefonon közölte a fenyegetést az AP hírügynökséggel, azzal a követeléssel, hogy a kormány vonjon be egy volt malajziai szenátort, egy malajziai üzletembert és egy Fülöp-szigeteki kormánytisztviselőt a túszválság megoldásáért folytatott tárgyalásokba. A manilai kormány hivatalosan nem kért segítséget, Malajzia pedig bejelentette, hogy nem kíván beavatkozni az ügybe. 

Hajsza a grozniji rém után

Június 25-én az orosz média központi helyen számolt be arról, hogy egy különleges hadműveletben meghalt Ar-bi Barajev, az egyik legvéreskez?bb csecsen gerillavezér. Barajevnek még az első csecsen háború során vált ismertté a neve, nemcsak Oroszországban, hanem a határokon túl is. 

Az új Saron stratégiája

Ariel Saron "teljes fegyverszünet és a terrorakciók megszűnése", míg George Bush "az erőszak ésszer? szintre történő mérséklése" mellett tartja elképzelhetőnek a párbeszéd újrakezdését a palesztinokkal. Az izraeli miniszterelnök kormánya első száz napja alatt a héten már másodszor találkozott az amerikai elnökkel, miközben Jasszer Arafat eddig nem kapott meghívást a Fehér Házba. (A washingtoni megbeszélésekről lásd amerikai tudósítónk keretes beszámolóját.) A Jerusalem Post cím? lap értékelése szerint Saron korábban a harcmezőn csillogtatott taktikai érzékével most diplomáciai téren szorította sarokba ellenfelét. 

Amerika ismét aktív

A mosolyok és kézszorítások ellenére más-más nézetet vallott az amerikai elnök és az izraeli kormányfő a közel-keleti helyzetről. Bush arra ösztökélte izraeli vendégét, hogy legyen fogékonyabb a politikai rendezés iránt, míg Saron fenntartotta álláspontját, miszerint legalább tíz erőszakmentes napot tart szükségesnek, mielőtt Izrael megtenné a következő mérsékelt lépést, amelyet az amerikai kormány javasol. 

Belföld

Korlátolt felelősségű társaság

Már több mint egy hete ül előzetes letartóztatásban Szabadi Béla országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt politikai államtitkára, de a miniszterelnök még nem látja elérkezettnek az időt az ügyben való érdemi megszólaláshoz. Pedig nem volna érdektelen tudni, voltak-e korábban is információi Orbán Viktornak a minisztériumban folyó ügyekről: ha igen, miért engedte, ha nem, hogyan lehet az ország felelős miniszterelnöke?

Hajtás az agrárszavazókért

Nemzeti összefogást hirdetett az MSZP a mezőgazdaság megmentése érdekében. A szocialista agrárprogramot széles szakmai összefogással készítik el: a meghívott szervezetek között szerepel a Zöld Szalag Mozgalom, amely az agrár- és a környezetvédelmi területek politikai képviselete érdekében párttá alakul Zöld Unió néven.

Eredménytelen drogtörvény

Nincs visszatartó ereje a két éve hatályba lépett drogtörvénynek, a kábítószerek használata tovább növekedett. Mivel a drogjelenség az egész társadalom betegségének tünete, a gyógykezelés nem csak az orvosok feladata – állítják a témában járatos szakemberek. A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából előtérbe került probléma kezelésében – az ENSZ ajánlásának megfelelően, az Ifjúsági és Sportminisztériummal karöltve – a szakemberek kiemelt fontosságot tulajdonítanak a sportnak.

Hit és értékek

Viták kísérték a pápai utat

"Hosszú idő óta hordom a szívemben" – vallotta be Ukrajnáról az egyházfő 94. nemzetközi útja előtt. Csakugyan, Karol Wojtyla utoljára 19 évesen járt a mostani látogatás alkalmával felkeresett nyugat-ukrajnai tájon: a leendő pápa közvetlenül a II. világháború kitörése előtt teljesített katonai szolgálatot az akkor még Lengyelországhoz tartozó vidéken. A lakosság vallási összetételében ortodox többség? országok közül negyedikként (Románia, Örményország és Görögország után) Ukrajnát látogatta meg a római katolikus egyházfő a héten, ennél mélyebbre – pravoszláv egyházi vezetők feldúlt nemtetszéséből ítélve – jó ideig nem hatolhat a keleti kereszténység uralta területeken. II. Alekszij moszkvai pátriárka szerint a pápa útja a "szellemi és politikai terjeszkedés" céljait szolgálta.

Új kiállítás a Templom-hegy lábánál

Új, a Templom-hegy történetét bemutató kiállítás nyílt meg június közepén Jeruzsálemben. A Jeruzsálemi Archeológiai Park összefoglalja a sokat vitatott státusú területen és környékén folyó ásatások legújabb eredményeit, amelyek segítségével a látogató fogalmat alkothat a második Templom idejének Jeruzsáleméről. A Templom-hegy egykori déli falának tövében, az Ofel néven ismert területen a látogató a Hulda-kapu eredeti lépcsőin sétálhat fel az egykori Templom helyszínére.

Ígéretek a kampányévre

Történelmi találkozó résztvevői vagyunk, hiszen a kormány most az alsópapságot szólította meg – hangzott el több előadó szájából is a Parlament üléstermében megrendezett konferencián. "A vidék lelke az egyház" címet viselő rendezvényre a "vidék lelkigondozásában évszázadok óta legfőbb szerepet játszó egyházak" képviselőit hívták meg. Orbán Viktor mellett Rockenbauer Zoltán, Glattfelder Béla és Semjén Zsolt is az együttműködés folytatására, illetve szorosabbá tételére hívta fel a "mélyen tisztelt főtisztelendő és nagytisztelet? urakat és hölgyeket".

Felhívás keringőre

Burkoltan ugyan, de gyakorlatilag a jelenlegi kormánykoalíció támogatására buzdít az az ajánlás, amelyet a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa fogadott el a minap. Ha összevetjük a "politikai piacon" található pártprogramokat, akkor a tanács által megfogalmazott témákban – mint például a terhességmegszakítás vagy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának kérdése – csak egy "legény marad a gáton".

HÁTTÉR

Státuspánik Romániában

Váratlan és mégsem túl meglepő a dühödt román reakció a magyarországi státustörvényre. Váratlan, mert a többi érintett ország kormánya némi hezitálás után várakozó vagy csak óvatosan elutasító álláspontra helyezkedett; mégsem meglepő, mert Romániában él a legtöbb határon túli magyar, itt a leghangosabb és a legmélyebben rögzült a nacionalista szellem. Váratlan, mert miközben a kormánypárt épp azzal van elfoglalva, hogy az RMDSZ segítségével életben maradjon, nem igazán ésszer? a felzúdulás. Mégsem meglepő, mert az elmúlt években, ha bármikor alkalom és – a tiltakozók szerint – ok adódott magyarellenes kampányra, azt a politikai racionalitás teljes mellőzésével akár, de meg is indították Romániában. Ha viszont a racionalitás jegyében mégis magyarázatot keresünk a történésekre, kiderül, hogy a román vezetők talán sokkal többet akarnak elérni, mint egyszerűen elterelni a figyelmet az aktuális hazai bajokról. 

Névtelen rizikócsoportok

Miközben a világ vezetői az ENSZ hét eleji rendkívüli ülésszakán nemzetközi kampányt sürgettek az AIDS ellen, azonnal nyilvánvalóvá váltak a különböző kultúrák közötti éles ellentétek is olyan kényes kérdésekben, mint például a homoszexualitás. Az iszlám országok és a Vatikán fenntartásai-kat fejezik ki a Nyugat kezelési módjával szemben. A betegség húsz évvel ezelőtti első diagnosztizálása óta 22 millióan lettek a végzetes kór áldozatai, Afrika egyes országaiban a lakosság harmada HIV-fertőzött. 

Magyarország és az AIDS

"A magyarországi fertőzöttek száma négy-ötszázban határozható meg, a nem regisztrált fertőzötteké azonban legalább négyezerre tehető. Tőlünk nyugatra tízszeres, hússzoros az AIDS-fertőzöttek száma Magyarországhoz képest, kiváltképp Spanyolországban, Olaszországban – ám a helyzet az elmúlt hat-nyolc év alatt tőlünk keletre is drámaian megváltozott. 1993-ban még Ukrajnában, Grúziában vagy Moszkvában sem volt előre látható, hogy mára milliós nagyságrendben számolják majd a fertőzötteket" – mondta el a Heteknek dr. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház fertőző beteg és immunológiai osztályának vezetője, akit az AIDS-világnap alkalmából kérdeztünk. 

Videofon a startvonalnál

Lassan-lassan utolérjük a sci-fi-filmekben látott technikai színvonalat: a komputerek, a vezeték nélküli telefonok, fotocellás ajtók ma már természetes velejárói és szolgálói az atomkor emberének. No de itt van, lelépett a mozivászonról a legújabb vívmány: a videofon is! A készülék nem más, mint a televízió és a mobiltelefon kombinációja: láthatjuk is azt, akivel éppen telefonon értekezünk. Az újszülött technika olyan nagy érdeklődést váltott ki Japánban, hogy a felhívásra 150 ezer ember jelentkezett "kísérleti nyuszinak". 

Kelet-európai szoftverkalózok

A londoni Datamonitor cég tíz kelet-európai országot érintő legfrissebb tanulmánya szerint az itteni szoftverpiac 63 százaléka illegális. Ez az arány Nyugat-Európa "szennyezettségének" a duplája, de Kelet-Európa olyan országokkal is büszkélkedhet, mint Ukrajna vagy Oroszország, ahol a lopott szoftverek teszik ki a piac majdnem 90 százalékát. Magyarország a lista kétes érték? hetedik helyére tudott felkerülni, mivel nálunk már "csak" minden második számítógépes program lopott.

Csalódás az USA-ban stagnálás a BÉT-en

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán újabb, ezúttal 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, 3,7 százalékra mérsékelve ezzel az irányadó kamatlábat. A hírre az amerikai piacok nagyobb elmozdulást nem produkáltak, a fogadtatás vegyes volt, mivel a várakozások a 25, illetve 50 bázispontos csökkentés között ingadoztak. A héten megjelent makrogazdasági adatok a pozitív, az újabb profitfigyelmeztetések a negatív hangulat irányába hatottak. Európában is vegyes volt a kép, Frankfurtban mérsékelten emelkedtek, Londonban és Párizsban csökkentek az árak. A BUX igen alacsony forgalom mellett minimális elmozdulással 6655 ponton zárta a hetet.

Csökkent a benzin ára

Elsősorban a motorbenzin világpiaci árának csökkenése tette lehetővé, hogy szerdától újra olcsóbb legyen az üzemanyag ára. Mint a Mol Rt. sajtóosztályától megtudtuk, a társaság folyamatosan figyeli a világpiaci ártendenciákat, és napokon belül igazodnak hozzá. Így az elmúlt egy hónap során 10 százalékkal csökkent a benzin ára. Ugyanakkor Geszti László, a Mol Rt. igazgatója sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy változatlanul magas a kőolaj világpiaci ára, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon újra áremelésre kell számítani. 

Nyugdíjreform második felvonás

A szocialista-liberális többség? parlament, amikor 1997-ben megalkotta a maga nyugdíjreformját, aligha hitte, hogy ez a kontinensünk boldogabb felén több évtizedre szóló jogszabály esetleg csak néhány esztendőt él meg. Márpedig a kormány döntése és az őszre várható parlamenti jóváhagyás nyomán erre lehet számítani.

Torgyán utcára vinné a népet

A nemzeti összefogás szimbólumává, mondhatni megtestesítőjévé kezd válni a magyar anyaföld sorsa. Úgy tűnik, hogy a Fidesz és az MSZP egyaránt igyekszik "ráúszni" a Torgyán után parlagon hagyatott földművelésügyre és vidékfejlesztésre: ma Orbán és Medgyessy egymást túllicitálva törekednek az árva parasztság sorsának megszépítésére. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!