hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csalódás az USA-ban stagnálás a BÉT-en
Tőzsdejelentés 2001. 06. 22 28.

2001. 06. 30.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán újabb, ezúttal 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, 3,7 százalékra mérsékelve ezzel az irányadó kamatlábat. A hírre az amerikai piacok nagyobb elmozdulást nem produkáltak, a fogadtatás vegyes volt, mivel a várakozások a 25, illetve 50 bázispontos csökkentés között ingadoztak. A héten megjelent makrogazdasági adatok a pozitív, az újabb profitfigyelmeztetések a negatív hangulat irányába hatottak. Európában is vegyes volt a kép, Frankfurtban mérsékelten emelkedtek, Londonban és Párizsban csökkentek az árak. A BUX igen alacsony forgalom mellett minimális elmozdulással 6655 ponton zárta a hetet.

Emelkedett az áramszolgáltatók árfolyama a héten, miután az energiahivatal úgy döntött, hogy a nagykereskedelmi áramárak július 1-jétől 4 százalékkal csökkennek. Ezzel egyidejűleg a regionális szolgáltatók pedig kifizetik eddigi hátralékaikat az MVM-nek. Július 1-jétől 12 százalékkal emelkedik a gáz fogyasztói ára, a Mol ennél nagyobb mértékben, 13-14 százalékkal emelheti a gáz nagykereskedelmi árát. Ezzel a cég gázimporton elszenvedett vesztesége 10-15 milliárd forinttal csökkenhet, és a Mol javára dolgozik a forint erősödése, valamint a világpiaci árak mérséklődése is. A papír árfolyama mérsékelt, 0,74 százalékos emelkedéssel reagált a hírre. Véglegessé vált a július 1-jétől érvényes gyógyszerárlista is, a két nagy hazai gyógyszergyár közül az Egis járt jobban, amit az árak változása is jól mutat: míg az Egis 3 százalékot erősödve 10 ezer forinton zárta a hetet, a Richter közel 5,5 százalékot vesztett értékéből. A hét nagy vesztesei voltak még a Graboplast (-10,92%), a Synergon (-8,66%) és a TVK (-7,32%), utóbbiról szerdán érkezett a hír, hogy robbanás és tűz okozott károkat a Polipropilén-2 üzemében. A baleset nem volt hatással a normál üzletmenetre és a többi termelőüzem folyamatos működésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!