hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Névtelen rizikócsoportok
Kultúrák összecsapása a világkonferencián

2001. 06. 30.
Miközben a világ vezetői az ENSZ hét eleji rendkívüli ülésszakán nemzetközi kampányt sürgettek az AIDS ellen, azonnal nyilvánvalóvá váltak a különböző kultúrák közötti éles ellentétek is olyan kényes kérdésekben, mint például a homoszexualitás. Az iszlám országok és a Vatikán fenntartásai-kat fejezik ki a Nyugat kezelési módjával szemben. A betegség húsz évvel ezelőtti első diagnosztizálása óta 22 millióan lettek a végzetes kór áldozatai, Afrika egyes országaiban a lakosság harmada HIV-fertőzött. 



Az ENSZ AIDS-programjának vezetője, Peter Piot. Gyorsuló járvány Fotó: Reuters

Égető szükség lenne az intézkedések összehangolására, hiszen világszerte 36 millió HIV-fertőzött ember él, közülük 25 millió Afrikában, de a fertőzöttek aránya növekszik Kelet-Európában, Ázsiában és a karibi térségben is. A szakértők szerint Ázsia fokozottan veszélyeztetett terület, hiszen ott található a világ két legnépesebb országa, Kína és India. Indiában 3,6 millóan lettek a HIV-vírus hordozói eddig, ez a második legnagyobb szám Dél-Afrika után, ahol a lakosság 11 százaléka, 4,7 millió ember fertőződött meg eddig. Egyes vészterhes becslések szerint a következő tíz évben Kínában is egymillióra emelkedhet ez a számarány. 

A riasztó állapotok ellenére sem sikerült hosszabb nyilatkozatot elfogadni az ENSZ 180 ország részvételével, New Yorkban rendezett AIDS-konferenciáján. Az ötvenhat országból álló iszlám blokk ellenvetései miatt ugyanis nem tudták belevenni a memorandumba a halálos kór okait és megelőzésének módjait, nem utalhattak a homoszexualitásra, az intravénás kábítószer-adagolásra és az óvszer használatára. Pedig még egy homoszexuálisokat tömörítő nemzetközi szervezet képviselőjét is meghallgatták a sokszor magas hőfokra melegedett vitában, bár az iszlám országok tartózkodtak a szavazástól, amikor bebocsátásukról kellett dönteni. Az iszlám kultúrákban ugyanis a homoszexualitás bűnnek számít, és sok országban tartja magát az a nézet, mely szerint a melegek és a kábítószerfüggők nem érdemlik meg a kezelést, mivel maguknak köszönhetik a HIV-fertőzést. 

Kofi Annan ENSZ-főtitkár figyelmeztetett: a problémát nem lehet a fertőzöttek megbélyegzésével megoldani. "Nem tudunk az AIDS-szel foglalkozni erkölcsi törvénykezéssel, illetve a kellemetlen tények tudomásul nem vételével. Csak akkor tehetjük ezt meg, ha világosan és nyíltan beszélünk arról, hogy hogyan fertőződnek meg az emberek, és az elkerülés módjáról is" – nyitotta meg Annan az első ENSZ-ben rendezett AIDS-konferenciát. 

Az éles ellentétek legalább részben magyarázatot adnak arra, hogy miért olyan lassúak az AIDS leküzdésére irányuló erőfeszítések a harmadik világban. A felszólalók szerint Afrikában komoly gondot okoz az is, hogy szociális és szexuális értelemben nem kezelik a nőket és lányokat a férfiakkal egyenrangúan. Az eleinte főként férfiakat sújtó betegség ugyanis ma nagyon gyorsan terjed a nők körében több afrikai országban. Mozambikban például kétszer nagyobb, 15 százalékos a HIV-fertőzöttség a fiatal lányok és nők körében, mint férfitársaik között. Botswanában a 25–29 éves nők több mint felét, a 20–24 évesek 44 százalékát megfertőzte az AIDS vírusa. (Hetek, 2000. január 22.,
Az AIDS fekete mérlege: Tízmillió árva) Amíg a nők nem minősülnek egyenjogúnak, a kórt nem lehet legyőzni – vélték a New York-i közgyűlésen az afrikai felszólalók, akik rámutattak: a nők tekintélyének emelése csökkentené az erőszakot és az ekképpen terjesztett fertőzést is. Az afrikai vezetők szerint a betegség terjedésében fontos tényező a szegénység is. 

A konferencián biztató példaként említették Brazíliát, ahol az AIDS-ellenes program eredményeként a halálozások száma az utóbbi öt évben a felére csökkent, mivel a gyógyszerkoktélokhoz térítésmentesen juthatnak hozzá a betegek. 

Annan szerint a fejlődő országokban körülbelül az ötszörösére kellene emelni az AIDS-fertőzöttek kezelésére és a megelőzésre fordított pénzösszeget. A főtitkár reméli, hogy sikerül létrehozni egy Világbank által kezelendő alapítványt az év végére, amely egyben vállalná a malária és a tuberkulózis elleni küzdelmet is. Nemrégiben Bush amerikai elnök 200 millió dollárt ajánlott fel az alapítvány létrehozására, az Európai Unió 127 millió dollárral járul majd hozzá, míg Bill Gates, a Microsoft alapítója 100 milliót ad.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!