hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 11. 29. (VI/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ahol csak az erős kéz segít

A moszkvai túszdráma eddig még soha nem tapasztalt mérték? aktivitásra késztette az orosz kormányt; a közélet legkülönfélébb szféráiban – mint például a politika, a diplomácia, a jog és a média – nagyban folyik a terrorizmus elleni kampány. Egyedül a hadseregben figyelhető meg némi visszafogottság, ami persze nem jelenti azt, hogy hamarosan nem ők lesznek újra a főszereplők. A csecsenföldi háború történetében új fejezet vette kezdetét, egy olyan periódus, ami leginkább a moszkvai színház túszejtői elleni kommandós bevetésre hasonlít.

Vesztésre játszanak

Amram Micna haifai polgármester nyerte meg nagy fölénnyel az izraeli Munkapártban az előválasztást Benjamin ben-Eliézerrel, a párt volt elnökével szemben. Az új elnök vetélytársának a második, míg a nagypolitikából ismét kiszorulni látszó Simon Peresznek a harmadik helyet kínálta fel a január végi előrehozott választásokra készülő párt formálódó választási listáján. 

Haider ment, pártja maradhat

Harminchat év után minden várakozást felülmúló sikert aratva visszaszerezte vezető helyét Ausztria politikai életében az Osztrák Néppárt (ÖVP). Wolfgang Schüssel kancellár alakíthat kormányt, bár a kormányzáshoz – 42 százalékos eredményével – koalícióra kényszerül. A vasárnap nyolcvan százalékos részvétellel megtartott osztrák választásokon csaknem 17 százalékot, azaz harminchárom mandátumot vesztett Jörg Haider Szabadságpártja (FPÖ). Az 1999-eshez képest jobb eredményt ért el a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 37 százalékkal, bár győznie nem sikerült, és gyengén szerepeltek a zöldek, 8,9 százalékos eredménnyel. 

Egységes ellentámadás

A héten Londonban ötvenhét állam és szervezet belügy- és igazságügy-minisztere, illetve más magas rangú képviselője tárgyalt a délkelet-európai szervezett bűnözés legyőzését célzó intézkedésekről. A rendezvényen képviseltette magát valamennyi EU-tagállam, továbbá a térség országai, köztük Magyarország, Lamperth Mónika belügyminiszter személyében. Az esemény kapcsán készült David Blunkett brit belügyminiszter és Jack Straw külügyminiszter közös írása, amelyet a budapesti brit nagykövetség bocsátott lapunk rendelkezésére.

Bush iraki barátja

Egy Irán támogatta ajatollah, aki ugyan iraki síita, de több mint két évtizede él az iráni fővárosban, nem egykönnyen jönne számításba annak a George W. Bush amerikai elnöknek szövetségesként, aki a "gonoszság tengelyének" nevezte a teheráni kormányt. 

Belföld

Fejlődést ígérnek a fővárosban

Szabaddemokrata és szocialista politikusok egyaránt a közlekedésfejlesztési csomagot emelték ki elsőként mint a legfontosabbat a két párt fővárosban megkötött koalíciós szerződéséből. Bőhm András, az SZDSZ frakciójának vezetője szerint a Városháza működésében nem történik különösebb változás, míg Mandur László, az MSZP budapesti elnöke szerint egy sor vitás kérdés megoldásával zökkenőmentesebb működés várható.

Kiakadtak az IKEA-tól

Környezet és emberbarát áruházat ígért a fővárosban az Örs vezér téri IKEA áruház bővítési tervében, melynek során a régi épület mellé mélygarázzsal ellátott új, a tér méreteihez képest monumentális épületet emeltek. A zuglói önkormányzattól 388 millió forintért megvásárolt telken immár befejezéséhez közeledik a 6 és fél milliárdos projekt, a környék lakói azonban egyre hangosabban tiltakoznak az elszenvedett zajártalom és környezetrombolás miatt. A problémát az okozza, hogy az új épület közel – kevesebb mint 50 méter távolságban – van a lakóépületektől. Mivel a lakók tiltakozása eddig süket fülekre talált, úgy döntöttek: a nyilvánossághoz fordulnak.

Már a NATO sem a régi

Vezetésének központosításával, önálló és határain kívül is bevethető hadseregével, valamint hét új tagállam meghívásával a NATO végérvényesen megváltozott. Mindezek – immáron deklaráltan – Magyarország vonatkozásában is új helyzetet teremtenek.

Hit és értékek

Négymilliárd áldozat

A Tízparancsolat alapja az emberi élet védelme. A "Ne ölj!" parancsa ellenére azonban az emberiség története sajnálatos módon háborúk és népirtások sorozatából áll. A Canadian Army Journal kimutatása szerint i. e. 3600 óta több mint 14 ezer 500 háború vagy komolyabb fegyveres konfliktus zajlott le a világon, melyek során 3,9 milliárd embert öltek meg, és csak 2002 folyamán nyolc új konfliktus robbant ki a világ különböző pontjain, miközben a már korábban indult több tucat háború sem ért véget. A közel hat évezred alatt a háborúk nyomán keletkezett anyagi kár becsült értéke pedig megfelel annak az aranymennyiségnek, amelyből egy 150 kilométer széles, 10 méter vastag színarany gyűrűt lehetne készíteni földünk köré. 

HÁTTÉR

A függőség napja

Magyarországon minden harmadik diák kipróbált már valamilyen kábítószert. E vészjósló tény azonban az egyetlen, mely-lyel kapcsolatban nézetazonosság van a probléma megoldásáért felelős politikusok és egészségügyi szakemberek között. Egyrészt ugyanis azt állítják, hogy a marihuánafogyasztás a kemény drogok felé vezető első lépés; az ezzel ellentétes vélemény szerint viszont a "lágy" drogok éppen olyan ártalmatlanok, mint a csekély mennyiség? alkohol. A jelenlegi ellenzék három évvel ezelőtt a drogmentes Magyarország megteremtésének programját tűzte zászlajára, miközben egészségügyi szakemberek úgy vélik, ennek elérése lehetetlen, hiszen ez még a nálunk gazdagabb országokban sem sikerült. 

Új sorakozó

Magyarországon még nem tapasztalt méret? kommunikációs hadjárat veszi kezdetét december 1-jétől az uniós csatlakozás mellett. A Hetek birtokába került szakértői anyag, amely A magyar társadalom EU-kommunikációs stratégiája (KS) címet viseli 254 oldalon keresztül mindenre kiterjedően taglalja azt, hogy az elkövetkezendő hónapokban mire számíthatunk. Az EU-propaganda a gazdasági várakozásokat hűteni, a közösséghez való tartozást viszont érzelmileg gazdagítani szeretné. A kampányszlogenek is erre rímelnek: "Az EU-tagság rólad szól", "Az EU eszmék és értékek közössége", "Gazdagítjuk az EU-t" – csak néhány a tanulmányban szereplő agitatív gondolatok közül.

Szépségek és szörnyetegek

"Szerződés kötelez, ezért a szépségkirálynő-választást december 7-én százharminc országban nézni fogják az emberek! – szögezte le Julia Morley, a Miss World főszervezője. – Ha kell, a Hyde Parkban fogok egy sátrat felállítani, és onnan közvetítjük a műsort" – tette hozzá Morley, akinek eltökéltségén mit sem változtatott a rendezvény körül az elmúlt napokban Nigériában kirobbant, több száz halálos áldozatot követelő zavargás.

Eladósodó sorban a lakosság

Az előző kormány – talán a választások előtti kampányfogásként – könnyűvé tette az építési, illetve lakásvásárlási hitelek felvételét, és lecsökkentette a kamatokat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a valóságban is könny? a hitelekhez hozzájutni, közel két hónapos átfutás szükséges abban az esetben is, ha minden dokumentum és feltétel rendelkezésre áll. Az új kormány választási ígérete alapján decembertől emelkedik a szocpol. Ha átmeneti ideig is, de a két nagy párt választási licitálása következtében jól járhat a kisember. 

Jövőre drágulnak a sztrádamatricák

Átadták a forgalom számára a felújított M7-es autópályát. Az Érdtől Zamárdiig megújult aszfalton azonban csak december 31-éig gurulhatunk ingyen, január 1-jétől ugyanis fizetni kell a pályahasználatért. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint jövőre általánosságban drágulnak az autópályák díjai.

Az embert kell választani

November elején megnyílt Budapesten a General Motors (GM) Europe Közép- és Kelet-Európai Központja, amely a GM-nek a térség tizenöt országában folytatott üzleti tevékenységét koordinálja majd. A GM ezzel egy időben a GM Daewoo közép-kelet-európai régióközpontját is Magyarországra helyezte. Új Daewoo-kereskedő hálózatot kívánnak kiépíteni hazánkban mintegy ötven márkakereskedővel, akik a korábbi sikeresebb Daewoo-dílerek, és több vezető Opel-kereskedő közül kerülnek ki. Idei tervük kilencezer személyautó értékesítése Magyarországon. Ennek tíz százalékát egy dinamikusan növekvő cégcsoport vállalta magára.

Kinek jó az erős forint?

Egy hét telt el azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszöri szóbeli intervenció után 9 százalékra csökkentette a jegybanki kamatot. Ennek ellenére a forint még mindig megközelíti az árfolyamsáv szélét. Az erős forint hátrányokkal is jár: olcsóbbá teszi az importot, és rontja a hazai exportőrök jövedelmezőségét – a gazdasági növekedés legfőbb zálogát. Kedvez viszont a devizában eladósodott államnak. A probléma kezelésére – elméletileg – több lehetőség is kínálkozik. Lapunknak nyilatkozó kereskedelmi banki elemzők nem tartják ugyan drámaian magasnak a jelenlegi forintárfolyamot, mégis újabb jegybanki beavatkozásra számítanak a közeljövőben.

Szép volt, fiúk

"A tizenötödik születésnapját ünneplő Pénzügykutató Rt. egyik kiemelkedő teljesítménye, hogy eddig minden kormányba sikerült minisztert vagy államtitkárt delegálniuk" – mondta Lengyel László igazgató. 1986-ban a részvénytársaság őse, a Pénzügykutató Intézet adta ki a Fordulat és reform cím? tanulmányt, amelyet azóta is a gazdasági rendszerváltás "alapokmányaként" tartanak számon. Csillag István, Hetényi István, Kopátsy Sándor, Antal László annak idején mindannyian az intézet munkatársai voltak. A megemlékezés alkalmával olyan elismert szakemberek és gyakorló politikusok tették tiszteletüket, mint Kupa Mihály, László Csaba, Csillag István, Surányi György, Matolcsy György, Petschnig Mária Zita, Várhegyi Éva és Tölgyessy Péter. 

8000 pont felett a BUX

Amerikában a kedvező makrogazdasági adatoknak köszönhetően emelkedő részvényárfolyamok jellemezték a kereskedést. Európában a nagyobb tőzsdék közül egyedül a francia emelkedett mérsékelten, Frankfurtban és Londonban egyaránt gyengültek az indexek valamelyest, elsősorban a biztosítók, a pénzügyi szektor és a telekom cégek gyenge teljesítménye miatt. 

KÁVÉSZÜNET

Ajándékskála kicsiknek és nagyobbaknak

Figyelem, szókimondó szövegek a Bibliából! – hirdeti a közelmúltban napvilágot látott új Jakab Zsolt-CD borítója. Az Ábrahám nagyapám címen megjelent anyag szerzeményeit bibliai történetek ihlették: dalok születtek többek között Dávid király táncáról, Ábrahámról, Illés prófétáról, a bábeli zűrzavarról és egy beszélő szamárról. A lemezen található tíz dalon kívül szereplő ajándék felvételek között két nóta karaoke változata is hallható, amelyekre a gyerekek kedvük szerint énekelhetnek. A szerzői kiadásban megjelent hanghordozó PC-mellékletén bibliai témájú, kifesthető ceruzarajzok (nyomtatható változatban) és egy készülő képregény bemutató oldala is látható. 

Nők írnak nőknek nőkről

A sikerkönyv biztos receptjének ismerete az egyik állandó, legizgalmasabb kérdése úgy a szerzőknek, mint a kiadóknak. A hazai könyvpiacot figyelve ennek a receptnek az összetevői ma igen határozottan láthatóvá kezdenek válni, ami valahogy úgy szól, hogy végy egy hétköznapi sztorit, ne vesztegess sok időt sem tájleírással, sem jellemábrázolással, de pörögjön a dolog kegyetlenül, menjen a duma, oldalanként minimum kétszer illik beszólni egyet, légy vagány, kellőképpen obszcén, és hát a szex is ott legyen, de csak kendőzetlenül. 

Orbán beszédeinek margójára

Az "újbeszél" a hivatalos nyelv Orwell Nagy Testvérének államában. A könyv szerzője, Király Gábor szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök politikai beszédeinek szövege valódi "újbeszél". Az újbeszélelemekkel átszőtt szöveg veszélyes fegyver: a szimpatizáns hallgatóság megérti, a másik oldal félreérti. Keletkezése valahogy úgy zajlik, hogy egy csoport egy ismert köznyelvi kifejezést új jelentéssel ruház fel, csakhogy erről elfelejti értesíteni a többi csoportot. Így születtek a "polgári kormány", "új közvélemény", "polgári gazdaság", "polgári nyilvánosság" szókapcsolatok is; így született sok szómágia, a verbális manipuláció megannyi nyomasztó megnyilvánulása. 

Teljes kétnyelvű Biblia

Várhatóan jövő héten kerül újra a boltokba a Teljes kétnyelv? (héber–magyar) Biblia a Makkabi Kiadó gondozásában. A héber szöveg a londoni kalligrafikus kiadásra épül, a magyar fordítás pedig a század elején megjelent, Izraelita Magyar Iradalmi Társulat (IMIT) által készített szövegvariáns változatlan utánnyomása. Ezt a fordítást annak idején a kor legkiválóbb zsidó tudósai és nyelvészei készítették, s mindmáig a legjobb magyar nyelv? zsidó bibliafordítás. Szerkesztette: Raj Tamás (F. Sz.)

Könyvbemutató

Irit Amiel Megperzseltek cím? prózakötetét december 4-én, szerdán 18 órakor a Bálint Zsidó Közösségi Házban (VI. ker., Révay u. 16.) az ebből az alkalomból Budapestre látogató írónő ajánlja az olvasóközönségnek. A könyvbemutatót a magyarországi kiadó, a Poligráf szervezi.

Hullámvölgyben a címvédő

Az idei év legjobb tizenhat európai klubcsapata rontott neki egymásnak a héten, a Bajnokok Ligája második körében. Az első játéknapon a C, illetve a D csoport mérkőzéseire került sor, a többi mérkőzés lapzártánk idején kezdődött. 

Figónak malaca volt

A spanyol labdarúgó-bajnokság múlt heti fordulójában a felhevült Barca-ultrák a legelképesztőbb dolgokkal dobálták Luis Figót, egykori kedvencüket, aki két éve igazolt Madridba. A játékvezetőnek rövid időre meg is kellett szakítania a mérkőzést.

Boldog Szilveszter

Nagyon áhított magyar sikerrel ért véget a Debrecenben megrendezett 36. tornász-világbajnokság. Csollány Szilveszter sydneyi olimpiai-, majd Európa-bajnok álmait valóra váltva gyűrűn világbajnok lett. Szilas, aki az elvárások keltette félelmeinek korábban többször is hangot adott, a döntőben rutinosan félretette minden gátlását, és magabiztos gyakorlatot mutatott be. Bajnokunk eddig gyűrűn öt világbajnoki ezüstöt gyűjtött össze, s már csupán ez az arany hiányzott a kollekciójából. Szombaton a Főnix csarnokban nagy riválisa, a bolgár Jordan Jovcsev sem állhatta útját.

Véget ért a szecsői álom

A Magyar Kupa nyolcaddöntőjében véget ért az NB III-as Tápiószecső csodasorozata. A Vasast és az Újpestet is kiverő szecsőiek az MTK-tól kaptak ki a hazai pályán 2–0-ra. A hazaiak szurkolói bizakodva tekintettek az összecsapás elé, az újabb – várt! – bravúr utáni össznépi mulatozást is megszervezték már. A siker most elmaradt. A kék-fehérek találatait Illés Béla és Czvitkovics Péter szerezték. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!