hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jövőre drágulnak a sztrádamatricák
Fizetős lesz az M7-es is

2002. 12. 02.
Átadták a forgalom számára a felújított M7-es autópályát. Az Érdtől Zamárdiig megújult aszfalton azonban csak december 31-éig gurulhatunk ingyen, január 1-jétől ugyanis fizetni kell a pályahasználatért. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint jövőre általánosságban drágulnak az autópályák díjai.Átadták az M7-est Fotó: Reuters

A Nemzeti Autópálya Rt. 60 milliárd forintot fordított az M7-es rendbehozatalára. 2001 márciusa óta 450 ezer köbméter földet cseréltek ki, 700 ezer köbméter humuszt fektettek le, és 100 ezer köbméter betont építettek be. A környezetvédelemi szempontokat figyelembe véve 165 kilométer vadvédő kerítést építettek ki, és 29 kilométernyi zajvédő falat emeltek fel. 

A GKM tájékoztatása szerint jövőre az M3-as és az M1-es mellett az M7-es autópályára is kiterjesztik a matricarendszert, de ez az M5-ösre továbbra sem vonatkozik. A díjakról szóló előterjesztés még folyamatban van, ezért pontos árakról nem tudtak kérdésünkre beszámolni. Az áfatétel változása miatt azonban mindenképpen emelkedik a díjtétel: az autópályadíjakat ugyanis januártól nem 12, hanem 25 százalékos áfa sújtja. 

A minisztériumi közlemény szerint kedvezően változnak a járművek kategóriahatárai, az új besorolás alapján ugyanis a gépjárm?park 95 százaléka a legalacsonyabb díjkategóriába kerül majd. 

A Népszabadság úgy tudja, hogy a matricadíjak akár 10-20 százalékkal is drágulhatnak jövőre. A GKM azonban nem reagált a lap értesüléseire.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!