hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán beszédeinek margójára
Király Gábor: Újbeszél

2002. 12. 02.
Az "újbeszél" a hivatalos nyelv Orwell Nagy Testvérének államában. A könyv szerzője, Király Gábor szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök politikai beszédeinek szövege valódi "újbeszél". Az újbeszélelemekkel átszőtt szöveg veszélyes fegyver: a szimpatizáns hallgatóság megérti, a másik oldal félreérti. Keletkezése valahogy úgy zajlik, hogy egy csoport egy ismert köznyelvi kifejezést új jelentéssel ruház fel, csakhogy erről elfelejti értesíteni a többi csoportot. Így születtek a "polgári kormány", "új közvélemény", "polgári gazdaság", "polgári nyilvánosság" szókapcsolatok is; így született sok szómágia, a verbális manipuláció megannyi nyomasztó megnyilvánulása. 

A szerző bevezetője azt ígéri, hogy nem fogja a szónoklatokat sem retorikai, sem lélektani szempontból elemezni, inkább pőrére csupaszítva, gúnytól, sőt szarkazmustól sem mentesen egyszerűen leleplezni. Ennek ellenére a könyvben mindvégig keveredik a korrekt nyelvi, retorikai látlelet és az erősen szubjektív, egyszersmind rendkívül szórakoztatóan megírt szurkálódás. "Anyám, ne hagyj el!" – írja egy helyen Orbánnak. – Azt mondtam, hogy a nagytőke készül kormányt alakítani mondatára, amely 2002 áprilisában hangzott el egy interjúban. A nagytőke, mint olyan, kormányt alakít. Vicces kép. Ül az asztalnál egymagában a nagytőke, és gyurmázgat. Alakul a kormány."

"Utálom az újbeszélt – vallja Király Gábor. – Amikor egy politikus alapcéljaként határozza meg, hogy választói rajongásának tárgyává váljon… A szeretet ugyanis kritikátlanná teszi az embereket. Akinek pedig szavait kritika nélkül fogadják el követői, az könynyen elvesztheti józan mértéktartását. Az már csak a követőinek akar megfelelni. Hol a tömeg céloz arra, mit szeretne, hol a politikus. És a kölcsönös megfelelési vágytól vezéreltetve egyre radikálisabbá válik mindkettő."

Ennek félelméből született meg ez a könyv. (Bolt Informatikai Kft., 2002.) (Sz. Zs.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!