hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 11. 02. (V/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ellentmondó jelentések egy jelentésről

A román és a magyar politika egyaránt győzelmet ünnepelt a Velencei Bizottság döntése nyomán, a kétféle tálalás között azonban komoly eltérések adódnak. A román politikusok és lapok szinte kizárólag azokat a részeket idézik a magyar státustörvény kapcsán született dokumentumból, amelyek a román álláspontot igazolják, a magyar reakciókban viszont a hátrányos elemek is kirajzolódnak. Néha érdekesmód ugyanabban a hamis tálalásban, mint a román sajtóban. A jelentést követő vita mindenesetre felerősítette a Magyar Állandó Értekezlet körüli feszültségeket, de egyben ki is jelölte a lehetséges kompromiszszumokat a törvény végrehajtásának bonyolult folyamatában.

Arafat a Vatikánból üzent

II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Jasszer Arafatot, a palesztin autonómia vezetőjét. Arafat a Betlehemben kialakult helyzetről és általában a közel-keleti válság megoldásának kilátásairól tájékoztatta a pápát. Ez a mostani immár a tizenegyedik találkozás II. János Pál és Jasz-szer Arafat között az elmúlt két évtizedben. 

Hosszú lesz a bosszú

Az Egyesült Államok kormánya, amikor október 7-én megindította a légitámadásokat az Afganisztán nagy részét uraló tálibok ellen, mindössze néhány hétig tartó villámháborúra számított. A katonai vezetés – bár az orosz példából okulva tudhatta, hogy nem lesz könny? dolga – mégis szinte biztosra vette, hogy az amerikai haditechnikai fölény rövidesen megtermi gyümölcsét, és az afgán védelem összeomlik súlya alatt. A tervek szerint a nagy mohamedán ünnep, a Ramadan beállta előtt már véget kellett volna érniük a hadműveleteknek, ám az amerikai és brit illetékesek a tálibok gyors csapatmozdulatokon alapuló, makacs ellenállása következtében kénytelenek voltak felkészülni egy hosszabb és a reméltnél sokkal nehezebb katonai beavatkozásra. Azt állították ugyan, hogy az amerikai légicsapások "kizsigerelték" a tálib erőket, a Pentagon szóvivői mégis hosszú küzdelemre készítik elő az amerikai közvéleményt, és harcedzett túlélőknek titulálják a kormánycsapatokat. Az Egyesült Államok szövetségesei úgy vélik, hogy ha nem is az idei, de a jövő évi Ramadan ünnepre esetleg győzedelmeskedhetnek. 

Keresztényeket gyilkoltak Pakisztánban

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szerint képzett terroristák hajtották végre azt a mészárlást, melynek során a napokban tizenhat keresztény vesztette életét Pakisztán keleti részén, Bahávalpurban. További öt ember súlyosan megsérült a támadás során, amelyben motorkerékpáros, szakállas férfiak csoportja nyitott tüzet a római katolikus templomot bérlő protestáns hívőkre. 

Svájcra rájár a rúd

Súlyos állapotban van az a teherautó-sofőr, aki kedden Svájcban a St. Bernard-hágón személygépjárműnek ütközött. A svájci Alpokban három napon belül ez a harmadik súlyos baleset, amelyben teherautók karamboloztak. A St. Bernard-hágót több órás szünet után nyitották meg a forgalom előtt.

Hallgat a mély

Hétfő estig negyvenöt tengerész földi maradványait sikerült kiemelni a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró roncsából. A Kurszkon található Granyit-rakéták közül szintén kiemeltek hármat, miközben még mindig folyik a találgatás arról, vajon pontosan mi okozhatta a száztizennyolc főnyi személyzet életét követelő tragédiát. 

Belföld

Közös cél a kormányváltás

Külön indul az MSZP és az SZDSZ a választásokon, mondták a Heteknek egybehangzóan a két párt vezetői. A szabad demokraták nem akarnak az MDF-hez hasonlóan feloldódni egy nagyobb pártban, a szocialisták pedig úgy vélik, egyedül is képesek abszolút többséget szerezni. Ezzel együtt mindketten a jelenlegi kormány leváltását tűzték ki alapvető céljuknak, a "lehetséges együttműködés" formáiról azonban eddig nem sok konkrétumot tudattak. Az viszont egyértelmű, hogy a Demszky-korszakhoz viszonyítva javult a két párt közötti kapcsolat. 

Ki lesz a soros

– Soros György eddig több mint százmillió dollárt adott a magyar társadalomnak ajándékba, olyan politikai erőket is támogatva ebből, mint a Fidesz. Több tízezer dollárral segítette például a Stumpf István által fémjelzett Századvég Politikai Iskolát, amely sok Fidesz-káder – most minisztériumi alkalmazott – "kiképzőhelye" volt. Mi lehet az oka annak, hogy a jobboldalon mégsem övezi osztatlan elfogadás Sorost? Tudjuk, hogy a hála nem politikai fogalom, de mégis, mi lehet az oka ennek az ellenérzésnek?

Nem esküszünk

Negatív rekordot dönthet a házasságkötések száma: hazánkban a második világháború évei óta nem mondták ki ilyen kevesen a boldogító igent, mint ebben az évben. Bár ezzel párhuzamosan az élettársi kapcsolatok száma nőtt, szakértők szerint ennek az együttélési formának a stabilitása még a házasságokét sem közelíti meg. A statisztikai adatokból továbbá az is kiderül: a házasodási kedv csökkenése a népességfogyást is erősíti.

HELYESBÍTÉS

Lapunk október 20-ai számában, Hiányzó kormánytöbbség címmel megjelent írásunkban tévesen közöltük, hogy Gulyás Balázs, a Független Kisgazdapárt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, a Független Ifjúság országos elnöke tájékoztatta volna hetilapunkat Bánk Attila sikertelen alelnöki megszavazása kapcsán Torgyán József reakcióiról. Az érintettektől elnézést kérünk.

Szobrot Schlechtnek

Szégyen és gyalázat, hogy Schlecht Csaba, ez a becsületében többszörösen megtiport, igaztalanul megvádolt ártatlan honpolgár még mindig nem kapott semmiféle kárpótlást az őt ért meghurcoltatás miatt. Sem anyagi, sem erkölcsi, sem semmilyen kárpótlást! Ezt nem tűrhetjük tovább!

Hit és értékek

Az utolsó ellenség

Az utóbbi években úgyszólván népünnepéllyé terebélyesedett hazánkban az október végi–november eleji temetőjárás. Az újra reneszánszát élő pogány halottasnapok mellett ráadásul a bevallottan barbár hagyományokra viszszamenő Halloween boszorkányünnep is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezek kapcsán felmerül néhány kérdés. Honnan erednek e kultuszok gyökerei? Mit mond a halálról, a gyászról, a túlvilági életről a zsidó–keresztény kinyilatkoztatás? Van-e köze a bibliai kereszténységnek e halotti ünnepekhez?

A feltámadás történelmi tény

A materializmus korának beköszönte előtt a legtöbb nép valamilyen formában hitt a lélek halál utáni továbbélésében. A zsidóságnak adott kinyilatkoztatás azonban monoteizmusa mellett teljesen egyedi volt abban is, hogy a halottak végidőkbeli testi feltámadásának hitét hirdette. Ez alatt azt kell értenünk, hogy a történelem egy bizonyos kései időszakában Isten beavatkozása nyomán minden a Földön valaha élt ember fizikai, ám örökkévaló testben újra élni fog – a jók örök boldogságban, a gonoszok örök gyötrelemben.

HÁTTÉR

Mikor bont újra vitorlát

Fa Nándorról néhány éve keveset hallani. Nevét akkor ismertük meg, amikor először társával, majd magányosan körülvitorlázta a Földet. A következő Vandee Globe-on már esélyesként kezelte a világ szaksajtója, ám 1996-ban elpártolt mellőle a szerencse. "Vonz a tenger, a tengeri vitorlázás és a verseny" – mondja Fa Nándor, aki egyelőre csupán a magyar kis- és középvállalkozók szokásos piaci versenyében küzd a jobb pozícióért. Ha azonban ebben a tengerhez hasonlóan cseppet sem barátságos közegben nyertes lesz, nyerni akar az óceánon is. Manapság tehát elsősorban vállalkozó, ám céljai – akárcsak a sportban – az üzleti életben is nagyok. A "földkerülőként" ismertté vált egykori versenyző kikötőtechnikai berendezések és egy világhír? vitorlásruházati márka forgalmazásával foglalkozik. Cége sikeresnek és életképesnek bizonyult, hiszen több nyugat-európai megrendelésnek tesz eleget. Szakított egykori szponzoraival, de nem személyes ellentétek miatt, hanem magát a szponzorálás konstrukcióját nem vállalja tovább. 

Bomba üzlet

Minden bizonnyal az évszázad üzletének számít a Pentagon döntése: a 200 milliárd dolláros újgenerációs vadászgéptendert a Lockheed Martin nyerte el, s ezzel hoszszú távra is biztonságban tudhatja magát. Nem úgy, mint a Boeing, amely alulmaradt a versenyben. A cég számára pedig éppen jókor jött volna a megatender, hiszen a szeptemberi terrortámadás óta sorra viszszamondták a légitársaságok a megrendeléseiket. Bár az amerikai védelmi minisztérium a döntés nyilvánosságra hozatalakor a Boeing tervét is "hasonlóan magas színvonalúnak és kiválónak" ítélte, ez mit sem segít a vállalatóriás elkeserítő helyzetén. Vigasztalásképpen a Boeing is beszállhat az üzletbe, bár konkrétumokat egyelőre nem hoztak nyilvánosságra ennek mikéntjéről.

Csúszós lejtőn az olaj ára

Az üzemanyag-felhasználók számára jó hír, hogy kétéves mélységbe zuhant az olaj világpiaci ára. A szeptember 11-ei események után még attól tartott a fejlett világ, hogy az árszínvonal 30 dollár körül beáll, fel is ugrott 31 dollárra, de azóta, mint láthatjuk, folyamatosan csökken. Ma már az OPEC által kívánatosnak tartott ársáv minimumát sem érik el az árak (napjainkban ez 20 dollár alatt van). A világgazdaság lassulása és az amerikai terrortámadások következtében visszaeső légi forgalom csak tovább csökkentette az olajkeresletet.

Pakisztán izzik

Több tízezer fegyveres férfi indult a hétvégén Pakisztánból Afganisztánba, hogy részt vegyen az Amerikai Egyesült Államok és a tálibok közötti háborúban a tálibok oldalán, a dzsihád nevében. Eközben fegyveres összecsapásra került sor az indiai Kasmír tartományban, a pakisztáni határnál. Harmincan életüket vesztették és még többen megsebesültek egy tűzharcban, miután gerillák felrobbantottak egy rendőrségi dzsipet.

Szodomává válik a világ

Egy napig a futball körül forgott minden Izraelben, ám a világbajnoksággal kapcsolatos remények a hétvégén egy pillanat alatt szétfoszlottak. Percekkel a mérkőzés lefújása előtt még ötvenezer boldog szurkoló készült Tel Avivban arra, hogy ünnepelje a továbbjutást kivívó izraeli játékosokat, amikor egy váratlan osztrák gól mindent az ellenkezőjére fordított. Vasárnap reggel még a kudarc okairól és felelőseiről vitatkoztak az emberek, ám néhány órával később már senki nem beszélt a sportról. Az osztrák csatár találata csak a nemzeti büszkeségen ejtett csorbát, az észak-izraeli Hadera városába behatoló álruhás palesztin rendőrök gépfegyverei azonban négy, buszmegállóban várakozó nő életét oltották ki.

Hová lettek az erős családfők

A változások korát éljük, nemcsak a közélet, hanem a magánélet területén is. A hagyományos családon belüli szerepek átalakulnak, nem ritkán oly módon, hogy a "sokfunkciós" feleség mellett egy otthon különösen passzív, tévénéző férjet találunk, aki nehezen képes a családfői teendőket magára vállalni. Az alábbiakban Hajduska Mariann pszichiáter, mentálhigiénés szakember ad közelképet a jelenség hátteréről, a családok mai állapotáról.

Nem lehet nyugdíjba menni

"Ez egy olyan inspiráció, amit nem lehet megmagyarázni" Fotó: Somorjai L.

Lép-re csalt postások

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több helyen jelentkező lépfenefertőzések mögött a hatóságok legújabb információi szerint mégsem Oszama bin Laden szervezete, hanem amerikai szélsőséges csoportok állnak. Időközben a hétvégén eltemették az anthraxfertőzés első áldozatait, az ötvenöt éves Thomas Morrist és a negyvenhét éves Joseph Curseent. 

Irak szupervírusokkal támadhat

A lépfenével fertőzött levelek megjelenése azt jelzi, hogy a terrorizmus újabb pusztító határvonalat lépett át az elmúlt hetekben – állítja Dr. Dany Soham, a Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetem professzora. A biológiai fegyverek bevetése civil célpontok ellen Soham szerint ugyanúgy felkészületlenül érte az embereket, mint az, amikor az első világháborúban a németek mérges gázokat vetettek be a frontvonalon. A tömegpusztító fegyverek stratégiai hatását vizsgáló izraeli kutatócsoport vezetője attól tart, hogy az egyesült államokbeli címekre feladott levelek csak a bevezetőjét jelenthetik egy nagyszabású, fertőző vírusokat felhasználó támadásnak.

KÁVÉSZÜNET

Receptkönyv kutyáknak

Kezdetben volt a velőscsont… Ma már persze egy valamirevaló öleb ilyesmire rá sem néz, legalábbis natúr formában, hiszen kutyáéknál is hódít az ínyenckonyha: egy francia mesterszakácsnő könyvet jelentetett meg, telis-tele ebeknek szánt finomságok receptjeivel. Az étkek többsége gazdinak és kedvencének egyaránt szól, hiszen a hozzávalók többsége "két kutyára és két gazdira" való. Ilyen például a velőscsont kaviárral, melyből az előbbit (szerencsére) a kutyus, az utóbbit pedig a gazdi fogyaszthatja el, némi pezsgő kíséretében. 

Illatvadászok nyomában

Parfüm, azaz a "füst révén nyert illat"… bármelyikre is gondolok, egytől egyig üvegbe zárt csodavilágok, m?alkotásnak kijáró csomagolásban. Aranyszínűek, aztán könnyűzöldek, átlátszó kristályok, vagy épp sűr? barnák. Szemet és orrot gyönyörködtetőek. Mindegyik más és más, és mindegyik tökéletes a maga nemében. 

Taverna a harmadikon

A Moszkva tér közelében sok vendéglátóegység kínálja szolgáltatásait: talponállók, büfék és kifőzdék. Az elmúlt időben a Mammut is versenybe szállt az éhüket éppen itt csillapítani vágyók tömegeiért. Az egyes számú őslény legfelső szintjén egy görög taverna kínálja étkeit. A nyitás óta töretlenül őrzi külső megjelenését, láthatóan népszerű a hely, ahol önkiszolgáló rendszerben juthatunk a finomságokhoz. A kiszolgálásra így nem lehet panaszunk. Kellemes illat társul a szép látvánnyal, így a döntés is sokkal egyszer?bb. Esetleges bizonytalankodásunkra a pult túloldalán állók készségesen adnak segítséget. Mindenesetre, ha az első látogatásnál biztosra szeretnénk menni, akkor a gyrostál és a görögsaláta egy baklavával megtoldva lehet a befutó. Mindig friss és különösen jó – mellesleg ezekből fogy a legtöbb, és mindezeket tiszta, hangulatos környezetben fogyaszthatjuk. Érdekes, a minőség teheti, hogy itt is vannak visszajáró vendégek. Folyamatos görög zene, fehér falak, egyszerűség teszik déliesebbé az atmoszférát – egy galériával megtoldva. Virtuális taverna, valódi jó étkekkel. És még a pincér sem zavarhat meg.

Megszületett André Agassi trónörököse

"Ez eddigi életünk legcsodálatosabb napja, nagyon hálásak vagyunk ezért a csodás ajándékért" – nyugtázta a napokban a tényeket Steffi Graf André Agassival közös gyermekük születése után.

Könyvsikerek

Charles Fenyvesi: Mikor az angyalok túljártak a világ eszén 

Elkezdődött a kosárfesztivál

Eljött a nagy nap. Október 30-án a kosárkedvelők szemeiket az észak-amerikai kontinensre vetették. Túlzás nélkül ünnepnapok jönnek, megkezdődött az NBA. Az előszezon lezárásával már élesben megy a játék.

Magasan szárnyal a Red Wings

Az észak-amerikai jégkorongliga első hónapjának végén elmondható, izgalmas és meglepetésekkel teli az idei szezon. Az elmúlt két kiírás nyertese, a New Jersey Devils és a Colorado Avalanche sorozatos vereségekkel kezdte az idényt, az utóbbi találkozókon azonban kezd magához térni a két elitgárda. A sikeresebb folytatás az "ördögök" edzője, Larry Robinson tapasztalatán, valamint sztárjátékosainak rutinján múlhat. 

Reális remények

Saviola, a Barcelona klasszisa a Real Betis elleni remek teljesítményét – egy gól és két gólpassz –, a Real Madrid elleni szuperrangadón szeretné megismételni.

Gombalámpa és akrobata méhecske

Aki szereti a természetfotókat – márpedig ki nem szereti, különösen ilyenkor, a borongós november közeledtével –, az most két, a maga nemében merőben különböző kiállításra is ellátogathat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!