hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hallgat a mély
Robbanás végzett a Kurszkkal

2001. 11. 04.
Hétfő estig negyvenöt tengerész földi maradványait sikerült kiemelni a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró roncsából. A Kurszkon található Granyit-rakéták közül szintén kiemeltek hármat, miközben még mindig folyik a találgatás arról, vajon pontosan mi okozhatta a száztizennyolc főnyi személyzet életét követelő tragédiát. 



A Kurszk tengeralattjáró maradványai. Oda a dicsőség Fotó: Reuters

Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint megtalálták a Kurszk adatrögzítő berendezéseit, amelyek a tengeralattjáró katasztrófát megelőző állapotáról adhatnak felvilágosítást. 

Az újságírók egy hétperces dokumentumfelvételen szemlélhették meg a Kurszk azon belső rekeszeinek jelenlegi állapotát, melyekben a száztizennyolc fős személyzet nagyobb része életét vesztette a robbanás után. "Ami ezekben a rekeszekben történt, az maga a pokol" – nyilatkozta Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész az újságíróknak. 

A Kurszk parancsnokai és a legénység nagy része a 135 másodpercen belül bekövetkezett két robbanásban vesztette életét, amelyek a hatalmas vízi járművet a Barents-tenger mélyére süllyesztették. Legalább huszonhárman azonban túlélték a robbanásokat, az ő halálukat fulladás okozta. A vizsgálatokat vezető Usztyinov elmondása szerint a tengeralattjárót hat-hét, de legfeljebb nyolc óra alatt teljesen elborította a víz. Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes szerint egyelőre annyi tekinthető biztosnak, hogy a tengeralattjáró egy torpedó felrobbanása miatt süllyedt el, amit akár egy másik hajóval való ütközés, akár egy akna is okozhatott.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!