hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hallgat a mély
Robbanás végzett a Kurszkkal

2001. 11. 04.
Hétfő estig negyvenöt tengerész földi maradványait sikerült kiemelni a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró roncsából. A Kurszkon található Granyit-rakéták közül szintén kiemeltek hármat, miközben még mindig folyik a találgatás arról, vajon pontosan mi okozhatta a száztizennyolc főnyi személyzet életét követelő tragédiát. A Kurszk tengeralattjáró maradványai. Oda a dicsőség Fotó: Reuters

Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint megtalálták a Kurszk adatrögzítő berendezéseit, amelyek a tengeralattjáró katasztrófát megelőző állapotáról adhatnak felvilágosítást. 

Az újságírók egy hétperces dokumentumfelvételen szemlélhették meg a Kurszk azon belső rekeszeinek jelenlegi állapotát, melyekben a száztizennyolc fős személyzet nagyobb része életét vesztette a robbanás után. "Ami ezekben a rekeszekben történt, az maga a pokol" – nyilatkozta Vlagyimir Usztyinov orosz főügyész az újságíróknak. 

A Kurszk parancsnokai és a legénység nagy része a 135 másodpercen belül bekövetkezett két robbanásban vesztette életét, amelyek a hatalmas vízi járművet a Barents-tenger mélyére süllyesztették. Legalább huszonhárman azonban túlélték a robbanásokat, az ő halálukat fulladás okozta. A vizsgálatokat vezető Usztyinov elmondása szerint a tengeralattjárót hat-hét, de legfeljebb nyolc óra alatt teljesen elborította a víz. Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes szerint egyelőre annyi tekinthető biztosnak, hogy a tengeralattjáró egy torpedó felrobbanása miatt süllyedt el, amit akár egy másik hajóval való ütközés, akár egy akna is okozhatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!