hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szodomává válik a világ
Palesztin rendőrök gyilkoltak Izraelben

2001. 11. 04.
Egy napig a futball körül forgott minden Izraelben, ám a világbajnoksággal kapcsolatos remények a hétvégén egy pillanat alatt szétfoszlottak. Percekkel a mérkőzés lefújása előtt még ötvenezer boldog szurkoló készült Tel Avivban arra, hogy ünnepelje a továbbjutást kivívó izraeli játékosokat, amikor egy váratlan osztrák gól mindent az ellenkezőjére fordított. Vasárnap reggel még a kudarc okairól és felelőseiről vitatkoztak az emberek, ám néhány órával később már senki nem beszélt a sportról. Az osztrák csatár találata csak a nemzeti büszkeségen ejtett csorbát, az észak-izraeli Hadera városába behatoló álruhás palesztin rendőrök gépfegyverei azonban négy, buszmegállóban várakozó nő életét oltották ki."Nagyszabású hadművelet" – állítja az iszlám ellenállási szervezet tagtoborzó hirdetése Fotó: Reuters

"Gerson adta, Gerson elvette" – vélekedtek a csalódott szurkolók Tel Avivban, miután Izrael a rendes játékidő letelte után kapott góllal elbúcsúzott a világbajnoki selejtezőtől. Simon Gerson, a hazaiak egyik kedvence büntetőrúgásból megszerezte ugyan a vezetést, ám miután a 92. percben lerántotta az egyik osztrák csatárt az izraeli kapu előtt, a szabadrúgásból Andreas Herzog kiegyenlített, véget vetve a jövő évi világbajnoki részvétellel kapcsolatos izraeli reményeknek. 

Az Ausztria elleni mérkőzés előtt nagy felháborodást váltott ki az osztrák csapat vezetőinek egyik nyilatkozata, amelyben azzal vádolták meg a vendéglátókat, hogy szombaton hideg ételt szolgáltak fel nekik a szállodában. A mérkőzés előtti feszültséget fokozta, hogy az osztrákokat elkísérte a Haider-féle Szabadságpárt alelnöke, Susanne Riess-Passer sportminiszter is. Izrael tavaly a szélsőjobboldal kormányra kerülése után visszahívta bécsi nagykövetét, és a nácikat méltató kijelentései miatt nemkívánatos személynek nyilvánította Jörg Haidert. A "Kobra", ahogy a bécsiek Riess-Passer asszonyt emlegetik, beutazhatott ugyan Izraelbe, ám az egyben alkancellári tisztséget is betöltő politikussal látogatása során egy izraeli vezető sem állt szóba.

A futballkudarc miatti csalódást másnap azonban újra a fájdalom és a harag érzései váltották fel. Vasárnap reggel előbb egy kibuc bejáratánál lőttek le terroristák egy 22 éves katonát. Néhány órával később Hadera központjában két palesztin fegyveres egy izraeli rendszámú luxus-minibusz ablakából kezdett el válogatás nélkül automata fegyverekkel lőni az utca két oldalán haladó járókelőkre. A mészárlásnak csak az vetett véget, hogy a közelben álló izraeli rendőrök megostromolták a terroristák járművét, és megölték a két támadót. A merényletnek így is négy, buszmegállóban várakozó nő esett áldozatul, és több mint harmincan megsebesültek. Hadera az elmúlt hónapok során már ötödször vált terrortámadások célpontjává. A vasárnapi gyilkosságokat a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóság rendőrségének két álruhás tagja követte el.

"A világ cinikusan Izraelt vádolja azzal, hogy veszélyezteti az Afganisztán elleni koalíciót, miközben a nyugati vezetők díszvendégként fogadják Jasszer Arafatot" – nyilatkozta lapunknak a haderai támadást követően Meir Indor, a Terror Áldozatai elnevezés? szervezet elnöke. Indor szerint az oslói megállapodás óta eltelt hét év alatt ötször annyi palesztin terrortámadás történt, mint a korábbi hasonló időszakban, és csak az elmúlt egy év során több mint száz izraeli kisgyermeket tettek árvává az orvlövészek és öngyilkos terroristák. "Amikor az egyik terroristát bombázzák, míg a másiknak államot ígérnek, akkor a politikusok ezzel az áldozatokat különböztetik meg egymástól. Ha gyilkosokat tüntetnek ki és segítenek a hatalomba, akkor ezzel az alapvető erkölcsi rend borul fel, és a világ Szodomához hasonlóvá válik" – állítja a terrorizmus áldozatait képviselő szervezet vezetője. 

A héten a rendőrség információi szerint palesztin terroristák nagyszabású öngyilkos robbantásra készültek Tel Avivban is. Ezt a merényletet sikerült megakadályozni, ám a hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy különösen a palesztin közigazgatás határát jelző "zöld vonal" közelében újabb támadásoktól kell tartani.

Egy nappal a haderai merénylet után újabb megrázó hír döbbentette meg az izraelieket. A hadsereg bejelentette, hogy egyértelm? bizonyítékokhoz jutott a több mint egy éve a libanoni határról elrabolt három katona sorsáról. Gil Regev tábornok szerint a Hezbollah által tőrbe csalt fiatal katonákat röviddel elrablásuk után meggyilkolták. "A Hezbollah pszichológiai terrorjához tartozik, hogy azt állították a katonákról, hogy élnek" – mondta a tábornok. A három katona egyike, Omar Suvajed őrmester muszlim vallású volt, így őt az iszlám rendelkezései szerint csak a muszlim vallási tanács nyilváníthatja halottnak. Simon Peresz izraeli külügyminiszter szerint a Hezbollah "szadista módon" igyekszik manipulálni az izraelieket. Peresz "erkölcs nélküli, embertelen" személyként jellemezte a Hezbollah vezetőjét, Hasszán Naszrallah sejket. Miközben a Szíria támogatását élvező Naszrallah újabb izraeli katonák elrablására szólította fel harcosait, a New York Times értesülései szerint CIA vezetőkből álló titkos küldöttség érkezett Damaszkuszba, hogy a szír kormány segítségét kérje a terrorizmus elleni erőfeszítéseihez.


"Saron a béke akadálya"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!