hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 11. 23. (V/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szorul a hurok

"Boldog lennék, ha bin Laden fejét egy tálcán láthatnám már" – mondta Dick Cheney, az Egyesült Államok alelnöke. Az Afganisztánban harcoló, mintegy nyolcszáz fos Delta Force különleges alakulat vezetosége szerint vágya – ha nem is szó szerint – hamarosan teljesülhet, hiszen a hírhedt terrorista körül egyre szorosabbra, összesen mintegy 70-80 négyzetkilométeresre zárult a kör. A Pentagon hétvégi nyilatkozata szerint a siker "csupán pár órányira" van, igaz, azóta lapzártánkig már eltelt néhány nap, így nem lehet cáfolni azokat a tálib állításokat sem, miszerint bin Ladennek sikerült elmenekülnie Afganisztánból. Idoközben a tálibok feladták az utolsó északi hadállásukat, Kunduzt.

Zöld út Afganisztánba

Az SPD és a Zöldek koalíciója továbbra is kormányon marad Németországban. A november közepén tartott szavazáson végül mindkét párt frakciója Gerhard Schröder kancellár mellé állt, és megszavazta a 3900 Bundeswehr-katona bevetését a terrorizmus ellen folyó harcba. Egyedülálló esemény ez a Bundestag bizalmi szavazásainak történetében: a kormányfő először kapcsolta a személye iránti bizalmat konkrét politikai kérdéshez. Németország pedig a második világháború óta először vesz részt idegen ország ellen irányuló, egyértelműen háborús akcióban.

Derűs félelmek

Ahhoz képest, hogy a román sajtó vért várt a miniszterelnöki találkozón, minden nagyon simán, sőt elegáns der? közepette zajlott. Orbán Viktor és Adrian Nastase nem győzték dicsérni egymást a kapcsolatok javításában betöltött szerepükért. Kiszivárgott hírek szerint valóban kezd kirajzolódni a kompromisszum: ha a magyar fél a romániai románok számára is korlátlanná teszi a magyarországi munkavállalást, abbamaradhat a véget nem érő vita. Ez annyira meglepte a román sajtót, hogy a bukaresti lapok azóta sem kommentálták: a román közvélemény és a média nemigen tud mit kezdeni pozitív vagy annak látszó fejleményekkel a román–magyar viszonyban.

Vesztett a király jelöltje

Megtartották a régóta tervezett választásokat a koszovói tartományban. Szakértők szerint megvan az esély arra, hogy stabil kormány jöjjön létre, és ne a mindennapos botrányoktól legyen hangos az albán többség? terület vezetése. Közben Bulgáriában is választottak, ahol a köztársasági elnök kiléte volt a tét. Az eredmény: a volt király mellett most egy volt kommunista lett az ország első embere.

Egymilliárd vírus a borítékban

Tanácstalanul állnak a nyomozó és a járványügyi hatóságok a legújabb lépfene-megbetegedéssel szemben, a betegséget ugyanis ezúttal egy vidéken élő idős hölgynél mutatták ki, akinek semmiféle kapcsolata nem volt a támadások korábbi érintetteivel, politikusokkal, újságírókkal vagy postásokkal. Ottilie Lundgren az amerikai bioterror ötödik áldozata.

Polgárjogok és biztonság

Az elmúlt néhány hét folyamán a Bush-kormány serény lépéseket tett, hogy kiszélesítse nemzetbiztonsági meghatalmazását és törvényfoganatosítási hatáskörét, mégpedig oly módon, hogy megkerülje mind a kongresszust, mind a bíróságokat. A végrehajtó hatalom közelmúltban kiadott rendelkezései engedélyezik a kormánynak hadbíróságok létrehozását terrorizmussal gyanúsított külföldiek ügyeinek tárgyalására, nem kevésbé lehetővé teszik a közelmúltban USA-ba érkezett, zömmel közel-keleti férfiak ezreinek kihallgatását, lelassítják a vízumkiadás folyamatát muszlim férfiak számára, valamint jóváhagyják egyes szövetségi őrizet alatt álló személyek és ügyvédeik között folyó beszélgetések lehallgatását.

Belföld

Célkeresztben Medgyessy

A Medgyessy Péter elleni kampány durvulását jelzi az a "kiszivárogtatás", mely szerint a szocialisták kormányfőjelöltje három évvel ezelőtt befolyással való üzérkedés vétségét követte el. Az ügynek azonban több szépséghibája is van: egyrészt senki nem tett hivatalos feljelentést Medgyessy ellen, másrészt a befolyással való üzérkedést az ügyben érintett fideszes polgármester is cáfolta, harmadsorban pedig kiderült: a szocialista politikus lejáratásához alkalmasnak vélt dokumentumhoz valószínűleg egy betörés során jutottak hozzá a felhasználók.

A fogatlan házőrző nem ugat

"Ha átlapozzuk a Magyar Nemzetet, egy, a kormányt támogató magyar napilapot, nem tart sokáig észrevenni a képletet. Bár a lap magántulajdonban van, a legnagyobb és legdrágább hirdetések mind minisztériumoktól, állami vállalatoktól vagy államhoz kötődő szervezetektől jönnek. Azután, ha az ember bekapcsolja az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiót vasárnap reggelenként, a Vasárnapi Újságot hallgathatja, amely notórius antiszemita. (…) Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a Vasárnapi Újság a kedvenc rádióműsora" – írja a Financial Times (FT) Magyarország-melléklete hazánk írott és elektronikus sajtójának helyzetéről.

63 milliárdos ünnep

Legalább 63 milliárd forintot költöttek a millennium megünneplésére, de az összeg még ennél is jó pár milliárddal több lehet, ha hozzáadjuk az önkormányzatok által az ünnepre költött összegeket – derült ki a Országgyűlés Millenniumi Albizottságának legutóbbi ülésén. A minisztériumok által a bizottságnak küldött anyagokból többek között az is kiderült, hogy a millenniumi zászlóátadók "rangsorát" Dávid Ibolya vezeti, s az ünnepség tiszteletére még Columbiában is adtak ünnepi misét Magyarország lelki üdvéért. 

Drága képviselők

Mi az: súlyos milliárdokról szól, de tabutéma, mert mind a hat parlamenti pártnak érdeke a szabályozatlanság konzerválása? Nem, nem az egészségügy. A pártfinanszírozás. 

Terrorista szekták

Újabb javaslat született az egyházügyi törvény módosítására. Az MDF két parlamenti képviselője – kis eltéréssel – az áprilisban megbukott kormányzati verziót "támasztotta fel". 

Hit és értékek

Fáraók forognak a sírjukban

Semmi bajom az Indiana Jones-filmekkel. Hiszen eléggé szórakoztató, ahogyan a jó svádájú, okos és talpraesett professzor (főszerepben: Harrison Ford) hol a frigyládára, hol a Grál-kehelyre, hol pedig indián kincsekre bukkan rá a legképtelenebb helyeken. Nincs ezzel semmi baj, végtére is a filmvászon és Steven Spielberg fantáziája sok mindent elbír. De képzeljük csak el mindezt más környezetben! Mondjuk úgy, hogy a cambridge-i egyetem történészprofesszora számolna be hallgatóinak valamelyik előbb említett "szenzációs felfedezésről". Valószínűleg hamarosan más állás után kellene néznie, esetleg egy csendes, kényelmes gyógyintézet falai között folytathatná előadásait. Nem így szűkebb pátriánkban, amely – mint azt az alábbi történet példázza – e téren is a korlátlan lehetőségek hazája.

HÁTTÉR

Büntető politika

Az utóbbi hónapokban különösen szembetűnővé vált, hogy a politika nyelvezetében egyre inkább teret nyertek a büntetőjogi kategóriák. Szinte alig van a politika szereplői között olyan személy, akit még nem vádoltak meg valamilyen bűncselekmény elkövetésével. Szinte bárki bármikor címlapra kerülhet valamilyen kriminális magatartás vádjával. Vesztegetés, sikkasztás, adócsalás, befolyással üzérkedés, számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés – gyakrabban használt kifejezések a politikai nyilatkozatokban, mint a közterhek igazságos elosztása, adócsökkentés, egészségügyi reform vagy az oktatás korszerűsítése. A rendőrség, az ügyészség és a bíróság is a politikai ütközetek részesévé válik azáltal, hogy a politikai összecsapások szereplői ezen hatóságokat is bevonják egymással leszámoló akcióikba. 

Saronba szorítva

Colin Powell amerikai külügyminiszternek a louisville-i egyetemen tartott beszéde január óta az első átfogó nyilatkozat volt az izraeli–palesztin konfliktus rendezéséről, eloszlatva annak vádját, hogy az ifjabb Bush nem kíván aktívabb szerepet játszani ebben a kérdésben. Powell nem terjesztett elő új tervet, lévén a szakadék izraeliek és palesztinok között túlságosan mély, hanem – a meglevő tervek és szerződések alapján – az amerikai kormányzat elképzeléseit adta közre az izraeli–palesztin békefolyamat újjáélesztésére.

Kórháztörvény: egy egészségtelen ügy

Forró tél köszöntött az egészségügyre. Felszínre törő frusztráltságok, sztrájkok, kibékíthetetlen érdekellentétek követik a jobbról-balról vitatott kórháztervezetet. "Le kell számolni az illúziókkal. Nem fognak földre szállt angyalok pénzeszsákokkal segíteni, tehát a most formálódó törvény nem fog drámai változásokat hozni" – fogalmazott "biztatóan" Mikola István egészségügyi miniszter egy szakmai fórumon.

Csak a bizonytalanság a biztos

Csak tovább nőtt a magánnyugdíj-pénztári tagok bizonytalansága a legutóbbi zárszámadási törvény elfogadását követően. Ezen belül számos változtatás látott napvilágot: január 1-jétől megszűnik a pályakezdők kötelező magánpénztári tagsága, és egy esztendejük marad arra, hogy eldöntsék, átjelentkeznek-e az állami társadalombiztosítás védőernyője alá, vagy sem. (Ez a lehetőség persze a többi pénztártag számára is adott.) A frissen munkába lépőknek 15 napon belül kell majd nyilatkozniuk, hogy a kétpilléres vagy az állami nyugdíjbiztosítás mellett döntenek-e.

Uniós feddés Magyarországnak

November végén megkezdődik az EU-csatlakozási tárgyalások egyik legkritikusabb szakasza: a mezőgazdasági fejezet érdemi egyeztetése. Az agrártárgyalások első fejezete az állat- és növényegészségügyi kérdéseket tárgyalja, és a jövő év első felében kerül sor a vízválasztóként emlegetett finanszírozási kérdésekre. Franz Fischler, az Európai Bizottság mezőgazdasági főbiztosa mindenesetre megfeddte Magyarországot a felkészülés elmaradása miatt.

Amerika jól van és vásárol

Az amerikaiak köszönik szépen, jól vannak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy vásárolnak. Nem véletlenül, a költekezés ugyanis az amerikai nemzeti öntudat része. A polgárok ugyanis tudják, hogy úgy tehetnek a legtöbbet országuk és gazdasági-társadalmi modelljük megvédéséért, ha egy emberként támogatják a gazdaságot, azaz továbbra is azt teszik, amit eddig: költenek.

Oscar-díj bélszínből

Idén ötödik alkalommal, látványos és elegáns gálaműsor keretében adták át 2001 októberében a "szakmai Oscar-díjként" számon tartott Arany Tallér-díjat, melyet a gyártó kategóriában egyhangúlag a Zalahús Rt.-nek ítélt a zsűri.

Katonai sikerek emelkedő indexek

Az Afganisztánban elért katonai sikerek hírének hatására megugrottak a világ tőzsdeindexei. A hirtelen emelkedést követte némi korrekció, összességében pluszban zárták a hetet a vezető részvénypiacok, kivétel ez alól a 27 hónapos mélypontra süllyedő olajártól sújtott orosz piac, amely közel 6 százalékkal zuhant. 

Hideg és meleg egy szájból

Előbb-utóbb az a tömegeffektus is át fog törni, hogy az egész ország egy "királyi birtok" Fotó: Somorjai L.

KÁVÉSZÜNET

20 évesen a csúcson

Lleyton Hewitt, az ausztrálok első számú teniszezője történelmet írt azzal, hogy az ATP tornák történetében mint minden idők legfiatalabb világelsője fejezte be az évet, megelőzve olyan versenyzőket, mint Gustavo Kuerten címvédő, vagy André Agassi. 

Lewis harmadszor a trónon

Sporttörténelmi esemény tanúi lehettek azok a szerencsések, akik látták a Las Vegasban megrendezett Lewis–Rahman nehézsúlyú vb-döntőt. A tét az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség), a WBC (Bokszvilágtanács) és az IBO (Nemzetközi Boksz Szervezet) bajnoki övének megszerzése, valamint Lennox Lewis lelkivilágának rendbetétele volt. 

Remek formában a Lakers

Az észak-amerikai profi kosárbajnokságban az elvárásoknak megfelelően igen magas szinten folyik a játék. Igaz, a magyar NBA-kedvelők ebből nem sokat láthatnak, de az élet ettől ott még nem áll meg. Az biztos már most is, ugyan a vége még messze van, hogy a Los Angeles Lakers ott lehet a végső körökben is.

A Korda-villa gazdája

Lassan 45 éve, hogy a pályán van. Majd 30 nagylemez, és több mint 500 kislemez őrzi dalait. Két évtizede feleségével halmozza sikereit. Mindezek ellenére még úgy érzi: nem ért a csúcsra.

Chagall-plakátok Budapesten

Az idén kényeztetnek minket Chagallal, színekkel meg mesékkel. Alig egy hónapja ért véget a nagynev? festő kiállítása a Zsidó Múzeumban, most a művész saját kezűleg készített plakátjait üdvözölheti a budapesti közönség. A Petőfi Irodalmi Múzeum falai között számos színes csoda elevenedik meg, melyeket a kiállítótérbe helyezett fa tövében, egy "őszi park" padjára kuporodva szemlélhet a látogató. A szivárvány megannyi színével játszó litográfiákon a megszokott Chagall-világ: Mózesek, Dávidok, tűzben izzó szerelmesek, álomszínház, kékszárnyú madarak, ajándékvirág. 

Halászlé ősszel

Kellemes idővel kezdődött a november. Mit lehet ilyenkor tenni? Kirándulni kell. A Balaton partjára nem először esik a választás. Az egész napos kirándulás végállomása Balatonfüred. 

Könyvsikerek

Kőbányai János: Jeruzsálemi évezred

És leültek játszani

Drámai fordulat történt pénteken: elmaradt a Dáridó. Az ok, mely kiütötte egy mulatni vágyó ország főműsorát, a hírneves Maastrichtban megült "Domino Day" volt, az éhesszem? Európa élőben figyelte rekordkísérlet. Sikerül-e hárommillió-hétszázötvene-zer kicsiny színes dominót különböző mintákba és alakzatokba rendezni úgy, hogy a három hónapos, kilencvenemberes munka rövid idő alatt lát-ványosan dőljön le. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!