hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fogatlan házőrző nem ugat
A Financial Times diagnózisa a magyar sajtóról

2001. 11. 25.
"Ha átlapozzuk a Magyar Nemzetet, egy, a kormányt támogató magyar napilapot, nem tart sokáig észrevenni a képletet. Bár a lap magántulajdonban van, a legnagyobb és legdrágább hirdetések mind minisztériumoktól, állami vállalatoktól vagy államhoz kötődő szervezetektől jönnek. Azután, ha az ember bekapcsolja az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiót vasárnap reggelenként, a Vasárnapi Újságot hallgathatja, amely notórius antiszemita. (…) Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a Vasárnapi Újság a kedvenc rádióműsora" – írja a Financial Times (FT) Magyarország-melléklete hazánk írott és elektronikus sajtójának helyzetéről.

A cikk angol eredetijének címe: "A fogatlan házőrző nem ugat és nem harap". Nem véletlenül, hiszen az újságírókat is felelőssé teszi a magyar sajtó egyes hiányosságaiért, mint például a konfrontáció kerüléséért. Az ország négy nagy napilapja a régi, kommunista rendszer túlélője, az újságírók egy része is abban az időszakban szerezte képesítését, és ez a radikális változtatások ellenében hat. A cikk szerint a Bertelsmann többségi tulajdonában lévő Népszabadság "szárazon tényszer?", a Magyar Nemzet a kormány kitartottja, a közmédia a kormány és a MIÉP befolyása alatt működik, ezért megfigyelők szerint itt az ideje egy olyan új napilap elindításának, "amely felrázza a minőségi napilapok piacát". Az írás szóvá teszi még a közmédia több intézményének, így a Magyar Televízó és a Magyar Rádió médiakuratóriumának megoldatlan helyzetét is.

Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke "eléggé pontos diagnózisnak" nevezte az elemzést. Wisinger szerint a Magyar Nemzet jó példa arra, hogy "több állami pénzből nem lehet jobb újságot készíteni". Az elnök ugyanakkor nem látja reménytelennek a helyzetet, szerinte a sajtó jelenlegi állapota csupán a demokratikus átalakulás elhúzódásának tükörképe, és ez utóbbi rendeződésével majd a sajtó helyzete is normális keretek közé kerül. Wisinger hangsúlyozta, az FT tulajdonosainak nincsenek magyarországi érdekeltségei, így független nézőpontból szemléli a magyar médiumokat. Ezzel együtt ugyanakkor csak a felületet vizsgálva elemez, nem szól például a nemegyszer világszínvonalú magyar hetilapokról.

Az elemzés Vásárhelyi Mária médiakutató szerint is reális képet fest a magyarországi médiumokról, sőt – mint mondja – a helyzet még ennél is katasztrofálisabb. "A diktatúrák sajátja volt, hogy közpénzekből gyűlöletbeszéddel teli médiumokat finanszírozzanak" – mutatott rá a szakértő, aki szerint a közélet hangnemének eldurvulásáért egyértelműen a jobboldali (illetve szélsőjobboldali) újságírókat lehet felelőssé tenni. Felelősségük egyik bizonyítéka, hogy például a kormányközeli Magyar Nemzet szinte hetente veszíti el az ellene indított sajtópereket. Vásárhelyi úgy látja, hogy a kormányközeli zsurnalisztáknak még a baloldal esetleges hibái esetén sem az igazság, a tények kiderítése a céljuk, hanem hogy a célszemélyt minél rosszabb fényben tüntessék fel.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!