hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 08. 04. (V/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Késik a Kurszk felhozatala

Tavaly augusztusban sülylyedt el a Barents-tengeren az orosz Kurszk atom-ten-geralattjáró, 118 fővel a fedélzetén. Elmúlt egy év, de a Kurszk iránti érdeklődés maradt a régi. Igaz, Oroszországban a katasztrófa okairól mostanában a kiemelés problémájára irányult a figyelem. A szkeptikusok máris kijelentették, hogy az akció nem fog sikerrel járni, legalábbis idén biztosan nem. A hatalom és a kormánypártiak határozottan állítják, hogy 2001. szeptember végéig sikeresen kiemelik a tengeralattjárót.

Folytatódó felekezeti terror

Nem a legjobb előjelekkel hozták nyilvánosságra Észak-Írországban az új válságkezelő tervet, amely az 1998-as nagypénteki egyezmény megoldatlan kérdéseivel foglalkozik. Az erőszak tovább folytatódik: protestáns fegyveresek még több vérontást ígértek, miután – valószínűleg tévedésből – megöltek egy protestáns tizenévest, katolikus barátjának pedig sérülést okoztak vasárnap éjjel. Ugyanakkor a "Valódi IRA" katolikus terrorcsoport bombák elhelyezésével aknázza alá a békefolyamatot.

Tilos az ember másolása

Az amerikai képviselőház heves vitákat követően kedden megszavazta az emberi magzatok klónozását megtiltó törvényjavaslatot. A 265:162 arányban jóváhagyott törvény szigorúan büntetni kívánja az emberi klónozásban való részvételt, amely ezentúl bűncselekménynek minősül, és tíz évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Az amerikai törvényhozás most első ízben avatkozott be a gyorsan növekvő tudományos iparágak tevékenységébe. 

Kitörésre váró indulatok

Irán a közel-keleti térségre nézve súlyos következményekkel járó, provokatív lépésnek tekinti azt az izraeli tervet, hogy Jeruzsálemben, az 1300 éves al-Aksza mecset közelében egy zsidó templomot építsenek – idézte a UPI hírügynökség Kamal Kharrazi iráni külügyminiszter nyilatkozatát. Kharazzi az ENSZ Biztonsági Tanácsának fellépését sürgette a terv megakadályozására. A jeruzsálemi Templom-hegy körül ismételten fellángoló indulatokat az váltotta ki, hogy egy zsidó csoport negyven tagja a hegy lábánál szimbolikus módon elhelyezte a "harmadik templom" alapkövét. Tiltakozásul a hegyen tartózkodó muszlim hívek kövekkel kezdték dobálni a Nyugati Falnál imádkozókat. Az izraeli rendőrség éles lövedékek használata nélkül megfékezte a zavargást.

A Fehér Házból Harlembe

Bill Clinton amerikai exelnök Harlemben állította fel új, több mint kétezer négyzetméteres irodáját, amelynek alkalmából hétfőn nagy-szabású ünnepség zajlott le az új iroda közelében – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Clinton hét hónap után először jelent meg látványosan a nyilvánosság előtt, az elnöki időszaka utolsó napjaiban adott amnesztiák körüli éles viták után főként csak meghívott előadóként vállalt közszerepléseket.

Belföld

Bányaperspektíva

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző bányái az év eleje óta állnak az ellenzék támadásainak középpontjában. A héten újabb heves támadást indított az SZDSZ, amely a "Tetthely" sorozatának végére hagyta a csattanót. Bauer Tamás nemzeti érdeknek nevezte annak tisztázását, hogy történt-e politikai befolyásolás a miniszterelnök családja anyagi előnyszerzésének érdekében. Az ellenzék kezdeményezte Áder János házelnöknél az Országgyűlés összehívását. A szocialisták és a szabaddemokraták vizsgálóbizottságok létrehozását javasolják, amelyek célja a miniszterelnök felelősségének vizsgálata az FVM egykori államtitkárának, Szabadi Bélának terhére rótt visszaélésekkel kapcsolatban, illetve Orbán Győző bányáinak állami megrendelés? szállítási körülményeivel. 

Kétkamarás parlament

Kétkamarás parlamentet szeretne Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A szocialista politikus a múlt héten vetette fel, hogy változtatni kellene a parlament szerkezetén és a képviselők létszámán. Medgyessy Péter egy olyan kétkamarás törvényhozást képzel el, amelyben a jelenlegi – közvetlenül választható – képviselőház mellett jelen lenne egy delegálásos alapon működő felsőház, amelyben a civil szervezetek, egyházak és szakszervezetek képviseltetnék magukat. A kétkamarás parlament ötlete nem új. A Horn-kormány alatt Torgyán József dobta be a köztudatba a felső- ház létrehozásának ötletét, de tekintettel arra, hogy ehhez kétharmados parlamenti többség szükséges, és az akkori kormánypártok nem támogatták az ötletet, lekerült a napirendről. Ennek megfelelően a kisgazda frakció most is támogatja az ötletet. 

Mosolydiplomácia Erdélyben

Hatalmas eső zúdult a Bálványosi Szabadegyetemre péntek este, megszakítva a státustörvényről szóló vitát. Tőkés László református püspök épphogy csak elkezdte beszédét, amikor több dörgést követően olyan intenzív esőzés kezdődött, hogy meg kellett szakítani az előadást. A sátor alatt álló több száz ember harminc percen át nézett farkasszemet a vita előadóival, Vasile Dancu román tájékoztatási miniszterrel, Németh Zsolt politikai államtitkárral és Tőkés László református püspökkel. Egy adott pillanatban valahonnan felcsendült a Kossuth-nóta, amelyhez má-sodperceken belül csatlakoztak a sátor alatt állók, kivéve a jelen levő román hallgatóságot, akik így kizárva érezhették magukat. Az Olt partján még sokáig nem hallatszott más, csak a 48-as forradalom dalai és az eső kopogása. 

Hit és értékek

Az etruszk-rejtély

Minden nemzetnek szüksége van eredetmítoszokra. Minél régebbre visszavezethető, s főképp minél régebb óta dokumentálható ez a legendakör, annál "ősibb" és tekintélyesebb maga a nemzet. Tudjuk, hogy Róma eredetét egészen a Homérosz által megénekelt Trójáig vezették vissza. De kik voltak az etruszkok, akiknek farkasa – jelképes módon – a csecsemő Romulust és Remust táplálta? 

HÁTTÉR

Börtönbe megy a MIÉP

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal csütörtökön feljelentéskiegészítést rendelt el Bognár László MIÉP-alelnök ügyében Bognár antiszemita kijelentései miatt. A politikus ellen többen – köztük több zsidó szervezet – feljelentést tettek a Fradi eladásával kapcsolatos megjegyzései miatt. Bognár július 25-én a Fotex tulajdonosait egy mohó, gátlástalan üzletcsoportnak nevezte, amelynek nincs semmi köze a magyarsághoz. Közölte: "A fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszer? gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők." 

Egy ember, aki látta a jövőt

A Forbes magazin adatai szerint a világ leggazdagabb emberei ez évi rangsorának hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik helyén négy testvér áll. Valamennyi Walton-gyereknek egyenként több mint 18 milliárdos vagyona van. Gazdagságukat azonban nem maguk, hanem szüleik alapozták meg. Kik voltak ezek az emberek, akik anyagi téren ilyen szép örökséget tudtak gyermekeikre hagyni?

Csak a beolvadás menti meg a tőzsdét

A már több mint egy éve nyomasztó tőzsdei pangás kérdésessé teszi a budapesti és a többi közép-európai tőzsde életképességét – véli a Business Central Europe legutóbbi száma. A lap szerint a Budapesten befektetők visszacsalogatásának egyetlen módja az lenne, ha a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) beolvadna a londoni, a frankfurti vagy a párizsi, a brüsszeli és az amszterdami tőzsdéket tömörítő Euronext börzébe. 

Negatív növekedési kilátások az Új- és az Óvilágban is

Világszerte emelkedtek a részvényindexek az elmúlt héten, annak ellenére, hogy a napvilágra került hírek igen vegyes képet mutattak. 

Ne várjunk újabb ingatlanár-robbanást

Nem történt más, mint normális mederbe terelődött az ingatlanpiac árképzése. A tavaly kifulladt árrobbanás – amelynek idején 50 százalékkal is emelkedtek az árak – ma szolidnak tűnő, inflációt követő mértékűvé zsugorodott. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a következő években is átlagosan évi 14 százalékkal fognak csupán drágulni az ingatlanok. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője hozzátette, a használt lakások, házak ára ennél szolidabb mértékben, 8-9 százalékkal emelkedik majd.

Bezsebelt földek nyomában a kormány

Boros Imre, a "zsebszakértő" Fotó: V. Sz.

Nagyra törő inflációs célkitűzések

Metódust váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az eddig működő árfolyamkövető monetáris politika helyett az úgynevezett implicit inflációs célkövető rendszert vezette be. Ez azt jelenti, hogy a jegybank hat félévre előre rögzíti az inflációs célokat, és ennek megfelelően hozza meg a döntéseit. Az új szisztéma szerint az MNB csak akkor avatkozik be a célkitűzés megvalósulása érdekében, ha a fogyasztói árindex plusz-mínusz egy százalékponttal eltér az előre meghatározott értéktől. 

Hajszálon múlt Chirac elnök élete

Egy évvel a tavaly nyári párizsi Concorde-katasztrófa után a héten Londonban bejelentették: szeptemberben újraindítják az interkontinentális luxusjáratot. A balesetről eddig megjelent hivatalos közlések szerint fatális véletlen volt, hogy a párizsi reptéren nekifutó gép épp elkapta a néhány perce egy másik gépről elhagyott fémlemezt, amely végül a zuhanáshoz vezető tüzet és hajtóműleállást okozta. Nem hivatalos vélemények szerint azonban a Concorde balesete a "szokásos" repülőkatasztrófák egyi-ke volt, amikor is emberi mulasztások sorozata adódott össze halálos csapdahelyzetté. Kétségtelen, hogy a francia légügyi hatóság és a gépet üzemeltető légitársaság számára ez a következtetés sokkal kellemetlenebb, mint a szerencsétlen véletlen teóriája.

Bőrön viselt történelem

David Beckham, Sandra Bullock, Winston Churchill, Robert de Niro, Mike Tyson, Károly walesi herceg és a sarki zöldséges – vajon mi a közös bennük? Ha túl nehéz lenne a válasz, elárulom: mindannyian dicsekedhetnek egy-két maradandó művészi ábrával különböző testtájaikon. Hogy hol, az néha publikus, néha jobb meg sem említeni. A kíváncsiságot kielégítendő, azért elárulhatjuk, hogy Beckham például fia nevét viseli dereka körül, Churchill egy horgonyt viselt a testén (no, csak rajzoltat), Tyson pedig több m?alkotással is dicsekedhet: jobb karjáról Mao néz vissza, bal karjáról a teniszkirály, Arthur Ashe, hasán pedig Che Guevara díszeleg. Dennis Rodman egy Harley Davidsont választott örök díszül, míg Robert de Nirónak, aki a Cape Fear cím? filmben számos rajzot hordozott testén, valójában mindössze egy párduca van.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!