hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyra törő inflációs célkitűzések

2001. 08. 04.
Metódust váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az eddig működő árfolyamkövető monetáris politika helyett az úgynevezett implicit inflációs célkövető rendszert vezette be. Ez azt jelenti, hogy a jegybank hat félévre előre rögzíti az inflációs célokat, és ennek megfelelően hozza meg a döntéseit. Az új szisztéma szerint az MNB csak akkor avatkozik be a célkitűzés megvalósulása érdekében, ha a fogyasztói árindex plusz-mínusz egy százalékponttal eltér az előre meghatározott értéktől. 

A héten nyilvánosságra hozott prognózisból az is kiderül, hogy a jegybank 40 százalékos esélyt ad annak, hogy idén a decemberi infláció meghaladja a 8 százalékot, egész évre 9,3 százalékos árnövekedést tart valószínűnek. Jövőre egész évre 5,4 százalékra számít az MNB. A jegybank várakozásai szerint fokozatosan megszűnnek az inflációt gerjesztő külső hatások, és feltételezhetően mérséklődnek a feldolgozatlan élelmiszerek árai is. A jegybank úgy prognosztizál, hogy az ideihez képest jövőre viszszaesik a reálbér-emelkedés üteme, és tovább csökken a háztartások finanszírozási képessége. 

Az MNB inflációs célkitűzései (%)

2001.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!