hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétkamarás parlament
Vitatott Medgyessy-ötlet

2001. 08. 04.
Kétkamarás parlamentet szeretne Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A szocialista politikus a múlt héten vetette fel, hogy változtatni kellene a parlament szerkezetén és a képviselők létszámán. Medgyessy Péter egy olyan kétkamarás törvényhozást képzel el, amelyben a jelenlegi – közvetlenül választható – képviselőház mellett jelen lenne egy delegálásos alapon működő felsőház, amelyben a civil szervezetek, egyházak és szakszervezetek képviseltetnék magukat. A kétkamarás parlament ötlete nem új. A Horn-kormány alatt Torgyán József dobta be a köztudatba a felső- ház létrehozásának ötletét, de tekintettel arra, hogy ehhez kétharmados parlamenti többség szükséges, és az akkori kormánypártok nem támogatták az ötletet, lekerült a napirendről. Ennek megfelelően a kisgazda frakció most is támogatja az ötletet. Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt Fotó: Somorjai László

Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a hétvégén kijelentette, hogy a jelenlegi parlament nem képviseli a teljes lakosságot, több olyan szervezet marad képviselet nélkül, amelynek köze kellene legyen a döntésekhez. Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója szerint Medgyessy javaslata nem eredeti, hiszen a Fidesz kormányra kerülése után már javasolta a választójogi törvény módosítását, a képviselők létszámának csökkentését, de ehhez nem kaptak ellenzéki támogatást. Orbán Viktor szokásos szerdai interjújában a kétkamarás parlament felállítására vonatkozó kezdeményezésére reagálva úgy vélte: a parlament létszámának csökkentése után következhet minden vita arról, hogy milyen legyen a törvényhozás belső szerkezete. Orbán Viktor nézete szerint az lenne az ideális, ha 180-200 fő között lenne az országgyűlési képviselők száma, ami jótékony hatással lenne a kormány által előterjesztett törvényjavaslatok átfutási idejére, valamint a törvényhozói munka minőségére is. Dávid Ibolya igazságügy miniszter saját bevallása szerint a rendszerváltás óta a kétkamarás parlament híve. 

A pártok közül a MIÉP és az SZDSZ utasította el határozottan a kétkamarás parlament ötletét. Csurka István MIÉP elnök szerint Medgyessy Péter javaslata csupán választási fogás, amelynek az a célja, hogy második nyilvánosságot teremtsen az általa támogatni kívánt szakszervezeteknek és civil szervezeteknek, valamint az Országgyűlés fölé helyezni egy nem választott, de az MSZP-hez túlnyomórészt közel álló felügyeleti testületet. A szabad- demokraták szerint külön kell választani egymástól az érdekképviseleti és a politikai képviseleti rendszert. Az SZDSZ szerint elégséges garanciát jelent a demokrácia számára az Alkotmánybíróság, az igazságszolgáltatási rendszer, és a köztársasági elnök intézménye.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!