hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak a beolvadás menti meg a tőzsdét

2001. 08. 04.
A már több mint egy éve nyomasztó tőzsdei pangás kérdésessé teszi a budapesti és a többi közép-európai tőzsde életképességét – véli a Business Central Europe legutóbbi száma. A lap szerint a Budapesten befektetők visszacsalogatásának egyetlen módja az lenne, ha a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) beolvadna a londoni, a frankfurti vagy a párizsi, a brüsszeli és az amszterdami tőzsdéket tömörítő Euronext börzébe. 



Tőzsdeindex grafikonját böngésző bróker. Egyszer fent, egyszer lent Fotó: Reuters

A lap szerint amennyiben a BÉT nem csatlakozik mielőbb egy neves nyugat-európai börzéhez, az utolsó szalmaszálnak tekinthető blue chipek (vezető papírok) is külföldi tőzsdékre menekülnek a hatékonyabb eredmények reményében. Felmerül a kérdés, mi okozza a budapesti börze pangását. A lap elemzői szerint a globalizációs folyamat felgyorsulásában keresendő az ok, amiért a "nagyjátékosok" elfelejtkeztek a BÉT-ről és a többi közép-európai börzéről. Széles Nóra és Marosi Gábor, két Európában elismert hazai tőzsdei elemző szerint a BÉT hanyatlásának oka, hogy a globalizáció megváltoztatta a befektetők irányultságát, s a legtöbb nagybefektető már nem régiókra, hanem szektorokra koncentrál. A magyar nagyvállalatoknak így nehezebb a megmérettetés a világcégekkel. 

Az 1998 óta tartó tőzsdei mélyrepülés kedvezőtlenül hatott a brókercégek működésére is. Először csak a kisebb brókercégeket érintett a forgalom hirtelen visszaesése (tucatnyi kis brókercéget kényszerített térdre a bessz), ez évben azonban már a nagyobb alkuszcégek is lépni kényszerülnek. Egyre-másra lehet hallani, hogy nagy múlttal és kellő tőkeellátottsággal bíró brókercégek is kivonulnak a magyar piacról: így döntött a Nomura, a Credit Suisse First Boston is (CSFB), de bezárta kapuit a Generálbróker és a Dunainvest is. A CSFB a Reuters-nek kifejtette, hogy az alacsony forgalom miatt vonul ki, de nem csak a magyar, hanem a cseh piacról is, sőt az oroszországi hálózat felszámolásáról is gondolkodik – így 12-15 ezer állás szűnik meg a kelet-európai országokban. 

A Business Central Europe nem fest túl rózsás képet a kelet-európai tőzsdék jövőjéről. A lap szerint öt éven belül mindössze három vagy négy tőzsde marad életképes Európában. Nemcsak a közelmúlt fúziós törekvései helyeznek nyomást a kis közép-európai tőzsdékre, hanem az Európai Unió egységes tőzsde- és értékpapír-szabályozási tervei is, az EU ugyanis 2003-ra egységes értékpapír-kibocsátási és -forgalmazási szabályzatot tervez bevezetni, amelynek következtében a vállalatok bárhol képesek lesznek értékpapírt forgalomba hozni, illetve a befektetők akadálymentesen vásárolni. "Amikor ez megtörténik, a nemzeti tőzsdék ideje lejár" – írja az üzleti folyóirat. Horváth Zsolt, a BÉT megbízott ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy Budapest megvárja, mely börzék kerülnek ki győztesen a jelenlegi tőzsdepiaci átrendeződésben, s csak utána kíván partnert választani. A Business Central Europe szerint ez a kivárás a befektetők teljes érdektelenségéhez vezethet, ugyanakkor a lap felhívja a figyelmet, hogy ez a veszély nemcsak Budapestet, hanem Prágát, Pozsonyt és a többi közép-európai fővárost is fenyegeti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!